Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Προκαλεί με τον εποικισμό το Ισραήλ εν μέσω της ειρηνευτικής διαπραγμάτευσης

Προκαλεί με τον εποικισμό το Ισραήλ εν μέσω της ειρηνευτικής διαπραγμάτευσης

Μόλις τρεις ημέρες πριν την έναρξη του δεύτερου γύρου των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους στην Ιερουσαλήμ, η ισραηλινή κυβέρνηση έδωσε την τελική έγκριση και προχώρησε στην επίσημη προκήρυξη διαγωνισμού για την οικοδόμηση περίπου 1.200 νέων κατοικιών σε εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Οργισμένα αντιδρούν οι Παλαιστίνιοι, λέγοντας ότι καταστρέφει τις προοπτικές λύσης.

Μόλις τρεις ημέρες πριν την έναρξη του δεύτερου γύρου των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους, η ισραηλινή κυβέρνηση έδωσε την τελική έγκριση και προχώρησε στην επίσημη προκήρυξη διαγωνισμού για την οικοδόμηση περίπου 1.200 νέων κατοικιών σε εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι ανακοινώσεις που έγιναν διά στόματος του αρμόδιου υπουργού Στέγασης Ούρι Αριέλ εντείνουν το κλίμα δυσπιστίας καθώς οι δύο πλευρές κάθονται ξανά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έπειτα από πενταετές αδιέξοδο.

Οι Παλαιστίνιοι αντιδρούν οργισμένα, λέγοντας ότι το Ισραήλ καταστρέφει τις προοπτικές λύσης.

Ο διαγωνισμός αποδεικνύει ότι το Ισραήλ «δεν παίρνει στα σοβαρά τις διαπραγματεύσεις και έχει την πρόθεση, με τις πυκνές οικοδομικές του δραστηριότητες στους ισραηλινούς οικισμούς, να καταστρέψει τις βάσεις για μια επιθυμητή λύση από την διεθνή κοινότητα, η οποία έχει στόχο την εγκαθίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967» δήλωσε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Μοχάμεντ Στάγεχ.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς επέμενε επί μακρόν ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν πρόκειται να επιστρέψει στην ειρηνευτική διαπραγμάτευση δίχως πάγωμα της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας, επιχειρηματολογώντας ότι η επέκταση των οικισμών προκαταβάλλει την έκβαση της διαπραγμάτευσης.

Οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν την εγκαθίδρυση του ανεξάρτητου κράτους στη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ που κατελήφθησαν από το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967. Έκτοτε το Ισραήλ έχει οικοδομήσει δεκάδες οικισμούς στη Δυτική Όχθη και την -προσαρτημένη- Ανατολική Ιερουσαλήμ, οι οποίοι στεγάζουν σήμερα περίπου 560.000 εποίκους.

Τελικώς -και κατόπιν της μεταβολής της στάσης των ΗΠΑ που έπαψαν να στηρίζουν το πάγωμα του εποικισμού ως προαπαιτούμενο για την αναβίωση του διαλόγου- ο Αμπάς επέστρεψε στη διαπραγμάτευση δίχως να έχει προηγηθεί η διακοπή της ανάλογης δραστηριότητας.

Ως αντάλλαγμα, η κυβέρνηση Νετανιάχου συμφώνησε να απελευθερώσει 104 Παλαιστίνιους που κρατούνται επί μακρόν στις ισραηλινές φυλακές. Η πρώτη ομάδα κρατουμένων αναμένεται να αποφυλακιστεί την Τρίτη.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή το ισραηλινό υπουργείο Στέγασης αναφέρει ότι δόθηκε τελική έγκριση για την ανέγερση συνολικά 1.187 κατοικιών -793 κατοικίες στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και 394 στην Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων των οικισμών Μααλέχ Αντουμίμ και Αριέλ.

Ο τελευταίος βρίσκεται στην «καρδιά» της Δυτικής Όχθης και ειδικά αυτή η επέκταση θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμη από τους διαπραγματευτές που επιζητούν να θέσουν τις βάσεις για ένα βιώσιμο ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

«Καμία χώρα στον κόσμο δεν δέχεται διαταγές από άλλες χώρες όσον αφορά τις περιοχές όπου μπορεί να οικοδομήσει ή όχι. Θα συνεχίσουμε να βγάζουμε διαμερίσματα στην αγορά και να οικοδομούμε παντού στην χώρα. Αυτό είναι το σωστό την παρούσα στιγμή, για το σιωνισμό και την οικονομία» δήλωσε ο υπουργός Ούρι Αριέλ, ηγετικό στέλεχος του κόμματος Εβραϊκή Εστία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Μπαρτζώκας ενόψει Final Four: «Να σταθούμε πιο τυχεροί από τα δύο προηγούμενα» (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας μίλησε για το παιχνίδι με την ΑΕΚ, αλλά και για το επικείμενο Final Four.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024