Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το πεπρωμένο συναντά ο Μπερλουσκόνι, την επόμενη μέρα κοιτά η Ρώμη

Το πεπρωμένο συναντά ο Μπερλουσκόνι, την επόμενη μέρα κοιτά η Ρώμη

Γλίτωνε για σχεδόν δύο δεκαετίες το χέρι του Νόμου, είτε με εφέσεις είτε λόγω παραγραφής, και επέστρεφε θριαμβευτής -κατηγορώντας την «κομμουνιστοκρατούμενη» Δικαιοσύνη που τον δίωκε. Τώρα όμως, το Ανώτατο Δικαστήριο μίλησε και καταδίκασε οριστικά τον Μπερλουσκόνι για φορολογική απάτη.

Γλίτωνε για σχεδόν δύο δεκαετίες το χέρι του Νόμου, είτε με εφέσεις είτε λόγω παραγραφής, και επέστρεφε θριαμβευτής -κατηγορώντας την «κομμουνιστοκρατούμενη» Δικαιοσύνη που τον δίωκε- στην πολιτική σκηνή της Ρώμης: Τώρα όμως, το Ανώτατο Δικαστήριο μίλησε και καταδίκασε οριστικά τον Μπερλουσκόνι για φορολογική απάτη.

Πιθανότατα θα μειωθεί η ποινή στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων που του επιβλήθηκε, και μάλλον δεν θα μπει στη φυλακή, αλλά γεγονός παραμένει ότι πλέον βρέθηκε αμετάκλητα ένοχος. Τριγμούς, αλλά όχι μοιραίους, βλέπουν για την ιταλική κυβέρνηση τα ξένα ΜΜΕ, ενώ ο Καβαλιέρε επιμένει ότι θα παραμείνει στην πολιτική.

Το Εφετείο του Μιλάνου είχε επιβάλει στον Μπερλουσκόνι ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών που μετατράπηκε με ευνοϊκές ρυθμίσεις σε ένα έτος, το οποίο θα εκτίσει μάλλον με κατ’οίκον περιορισμό ή κοινωνική υπηρεσία, λόγω της ηλικίας του (είναι 76 ετών).

Η καταδίκη του Μπερλουσκόνι είναι φυσικά πρωτοσέλιδο στις ευρωπαϊκές εφημερίδες την Παρασκευή. Η ενοχή του Μπερλουσκόνι επικυρώθηκε, όπως και η ποινή φυλάκισης (μειωμένη, ουσιαστικά στον έναν χρόνο) ενώ η ποινή πενταετούς στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων οδεύει προς επανεξέταση και μείωση -η εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου είχε εισηγηθεί να πέσει στα τρία χρόνια.

Όπως τα πάντα που αφορούν τον Μπερλουσκόνι, η ετυμηγορία της Πέμπτης προκάλεσε αμφιθυμία στην Ιταλία: Κάποιοι υποστηρικτές του μιλούν για πραξικοπηματική καταδίκη, κάποιοι επικριτές του παρομοιάζουν την κατάληξη με το τέλος του Αλ Καπόνε.

Καθώς οι ιταλικές αρχές δεν συνηθίζουν να βάζουν όντως πίσω από τα σίδερα καταδικασθέντες άνω των 70, εκτός αν κρίνονται επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια, ο Μπερλουσκόνι θα εκτίσει κάθειρξης την ποινή μάλλον σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Και, «εάν του έχουν μείνει ψήγματα αξιοπρέπειας», όπως γράφει ενδεικτικά η Sueddeutsche Zeitung, θα αποσυρθεί από την πολιτική. Μάλλον όμως ο Μπερλουσκόνι θα απογοητεύσει όσους έχουν αυτήν την άποψη (η οποία και φαίνεται ότι επικρατεί στα ΜΜΕ εκτός Ιταλίας).

Ο ίδιος επιμένει στη γραμμή που κρατούσε πάντα όταν καταδικαζόταν. Σε μαγνητοσκοπημένο του μήνυμα το απόγευμα της Πέμπτης, με φόντο την ιταλική και την ευρωπαϊκή σημαία, ο Καβαλιέρε εμφανίστηκε να μιλά ξανά για ένα «τμήμα της Δικαιοσύνης» που τον «κυνηγά με μένος που δεν έχει όμοιό του στον πολιτισμένο κόσμο» και επέμεινε, για όσους έχουν αμφιβολίες, πως θα επιδιώξει να παραμείνει στην ιταλική πολιτική: «Ζήτω η Ιταλία, ζήτω η Forza Italia» κατέληξε -τα τελευταία του λόγια δηλαδή ήταν η επανασύσταση του κόμματός του.

Συνάντηση με τους βουλευτές

Το απόγευμα της Παρασκευής ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι συναντάται με στελέχη του κόμματός του, του Λαού της Ελευθερίας (PdL) για να εκτιμηθεί η κατάσταση και να καθοριστεί η στάση του κόμματος.

Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 17:00 ώρα Ιταλίας (18:00, ώρα Ελλάδας).

Την ίδια ώρα, στελέχη του PdL συνεχίζουν να εκφράζουν την συμπαράστασή τους στον ηγέτη του κόμματος.

«Ο διάδοχος του Μπερλουσκόνι είναι αποκλειστικά και μόνο ο Μπερλουσκόνι» είπε χαρακτηριστικά στη ραδιοφωνία της RAI ο Ρενάτο Μπρουνέτα, εκπρόσωπος του PdL στην Βουλή.

Για τον Μπρουνέτα «η κληρονομιά της Forza Italia, την οποία στηρίζει ένας στους τρεις Ιταλούς, πρέπει να αξιοποιηθεί ακόμη δυναμικότερα […]. Είναι το αποτέλεσμα μιας εικοσαετούς περήφανης πολιτικής δράσης».

«Οι κύριοι της Αριστεράς ας μην νομίζουν ότι θα ξεπλύνουν την συνείδησή τους δηλώνοντας ότι η κεντροδεξιά δεν ταυτίζεται πλέον με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η σημερινή κυβέρνηση γεννήθηκε, μπόρεσε να συσταθεί και να προχωρήσει, χάρη στην ακούραστη επιμονή του Σίλβιο» πρόσθεσε η Ντανιέλα Σαντανκέ, μια από τις στενότερες συνεργάτιδες του μεγιστάνα του Τύπου.

Επιπτώσεις στην κυβέρνηση

Η καταδίκη προκαλεί προβλήματα στον ιταλικό κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος δύσκολα θα βγει μεν αλώβητος αλλά πιθανότατα δεν θα πέσει, όπως επισημαίνουν στο Bloomberg πολιτικοί αναλυτές. Παρά την δύσκολη συγκατοίκηση Δημοκρατικού Κόμματος και μπερλουσκονικού PdL, η πρωθυπουργία του Ενρίκο Λέτα έχει φανεί να λειτουργεί -ή, αν μη τι άλλο, δεν διαφαίνεται άμεσα και εναλλακτική.

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει σαν να μη συνέβη τίποτα, όπως γράφει το Reuters. Η καταδίκη ενισχύει τη δυσφορία εντός του PD για τη συνεργασία με το PdL και αποτελεί ένα ακόμη εμπόδιο για τον Λέτα, το οποίο θα βαρύνει το έργο του μετά το καλοκαίρι.

Η επανεξέταση της ποινής στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων βέβαια αφήνει περιθώριο στον Μπερλουσκόνι να μείνει (όπως προτίθεται) στην ιταλική πολιτική σκηνή μέχρι να αποφασιστεί οριστική η διάρκειά της -κάτι που, σημειώνει ο Economist, «θα πάρει λίγο χρόνο, όπως γίνεται με πολλά πράγματα στην Ιταλία».

Ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα κάλεσε να επικρατήσει «κλίμα ηρεμίας» και να προταχθεί «το καλό της χώρας»λίγο μετά την απόφαση. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, που είπε ότι «η οδός που πρέπει να ακολουθηθεί είναι η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός της βούλησης της Δικαιοσύνης».

Πάντως, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ιταλίας μειώθηκαν, ένδειξη ότι οι επενδυτές δεν θεωρούν ότι η απόφαση της ιταλικής δικαιοσύνης θα προκαλέσει κρίση. Το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων έπεσε 3 μονάδες βάσης, στο 4,34%. Το σπρεντ σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα αναφοράς μειώθηκε 6 μονάδες βάσης την Παρασκευή στις 264 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του Ιουνίου.

Ο Λέτα ζήτησε από τους υπουργούς του να μην φύγουν για διακοπές. Μόνη εξαίρεση ένα τριήμερο πριν από το Δεκαπενταύγουστο και αμέσως μετά.

Βασίλης Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Είμαστε σε συζητήσεις με τη διοίκηση για το ρόστερ της νέας σεζόν»

Η πρώτη ατάκα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για τον Ολυμπιακό της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024