Τετάρτη 15 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ασυλο για ένα χρόνο έδωσε η Ρωσία στον Σνόουντεν

Ασυλο για ένα χρόνο έδωσε η Ρωσία στον Σνόουντεν

Σε ρωσικό έδαφος πάτησε ο  Έντουαρτ Σνόουντεν, το «βαθύ λαρύγγι» της NSA, έχοντας παραλάβει τα ρωσικά έγγραφα που του παρείχαν προσωρινό άσυλο ενός έτους και του έδιναν την άδεια να φύγει από το αεροδρόμιο της Μόσχας, όπου βρισκόταν αποκλεισμένος εδώ και πάνω από ένα μήνα. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ο Σνόουντεν, ο οποίος έλαβε προσωρινό άσυλο για ένα έτος, έφυγε για ασφαλή τοποθεσία. Δεν θα χαλάσει η υπόθεση τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, λέει το Κρεμλίνο· δυσαρέσεκεια στην Ουάσινγκτον που εμμέσως προειδοποιεί με αντίμετρα.

Σε ρωσικό έδαφος πάτησε ο Έντουαρτ Σνόουντεν, το «βαθύ λαρύγγι» της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), έχοντας παραλάβει τα ρωσικά έγγραφα που του παρείχαν προσωρινό άσυλο και του έδιναν την άδεια να φύγει από το αεροδρόμιο της Μόσχας, όπου βρισκόταν αποκλεισμένος εδώ και πάνω από ένα μήνα.

Νωρίτερα, ο δικηγόρος του, Ανατόλι Κουτσερένα, δήλωσε ότι του παρέδωσε έγγραφα από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ο Σνόουντεν, ο οποίος έλαβε προσωρινό άσυλο για ένα έτος, έφυγε για ασφαλή τοποθεσία. «Μόλις τον ξεπροβόδισα. Έφυγε για ασφαλή τοποθεσία. Η ασφάλεια είναι πολύ σημαντικό ζήτημα γι’ αυτό» είπε ο Κουτσερένα στο τηλεοπτικό δίκτυο Russia 24.

Σύμφωνα με το Wikileaks, ο Σνόουντεν απέκτησε το καθεστώς πρόσφυγα από τη Ρωσία.

Ο Γιούρι Ουσάκοφ, ανώτερος αξιωματούχος του Κρεμλίνου, δήλωσε ότι οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις δεν θα επηρεαστούν από την «σχετικά ασήμαντη» -όπως την χαρακτήρισε- υπόθεση του ασύλου του Σνόουντεν.

«Ο πρόεδρός μας έχει συχνά εκφράσει την ελπίδα ότι δεν αυτή η υπόθεση δεν θα επηρεάσει τον χαρακτήρα της σχέσης μας» είπε ο ρώσος αξιωματούχος μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα ακυρώσει την προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο επίσκεψή του στη Μόσχα.

Την Τετάρτη ο πατέρας του Σνόουντεν ζήτησε από τον γιο του να παραμείνει στη Ρωσία, λέγοντας ότι δεν πιστεύει ότι στις ΗΠΑ θα τύχει μιας «δίκαιης δίκης».

Ο Σνόουντεν παρέμενε εδώ και πολλές εβδομάδες στη ζώνη μετεπιβίβασης του αεροδρομίου Σερεμέτιεβα της Μόσχας.

Εν τω μεταξύ, έντονη δυσαρέσκεια για την απόφαση της Ρωσίας εξέφρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες που πάντως δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να ακυρωθεί η σύνοδος κορυφής που επρόκειτο να διεξαχθεί στη Μόσχα το φθινόπωρο μεταξύ των προέδρων Βλαντιμίρ Πούτιν και Μπαράκ Ομπάμα.

«Το θεωρούμε ως μια ατυχή εξέλιξη και είμαστε βαθιά απογοητευμένοι» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Στην ερώτηση αν η χορήγηση ασύλου από τη Ρωσία στον Σνόουντεν θα επηρεάσει τη λήψη απόφασης σχετικά με τη συνάντηση του προέδρου Ομπάμα με τον πρόεδρο Πούτιν, ο Κάρνεϊ είπε: «Εξετάζουμε τη σκοπιμότητα της συνόδου».

Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, είπε εξάλλου στο πρακτορείο Reuters ότι οι συνομιλίες που επρόκειτο να έχουν την επόμενη εβδομάδα οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, Τζον Κέρι και Τσακ Χέιγκελ, με τους Ρώσους ομολόγους τους, «είναι στον αέρα» αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται να ματαιωθούν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Εμφύλιος» με Κωνσταντίνου στον Παναθηναϊκό

Ο Βασίλης Κωνσταντίνου τα... ΄έχωσε στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός με αφορμή το φιάσκο του τελικού Κυπέλλου και προκάλεσε αντιδράσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 15 Μαϊου 2024