Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οι περικοπές ίσως αποδυναμώσουν το στράτευμα, προειδοποιεί το Πεντάγωνο

Οι περικοπές ίσως αποδυναμώσουν το στράτευμα, προειδοποιεί το Πεντάγωνο

Την πιθανότητα σημαντικών περικοπών στον προϋπολογισμό του Πενταγώνου και την ανάγκη να γίνει εκ των πραγμάτων μια επιλογή ανάμεσα σε ένα μικρότερο και ικανό στρατό ή ένα μεγάλο που μπορεί να είναι παρωχημένος περιέγραψε με μελανά χρώματα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τσάκ Χέιγκελ. Όπως προειδοποιεί, θα χρειαστούν δύσκολες αποφάσεις αν το Κογκρέσο δεν κάνει κάτι για να αποφευχθούν μεγάλες, αυτόματες περικοπές από το 2014.

Την πιθανότητα σημαντικών περικοπών στον προϋπολογισμό του Πενταγώνου και την ανάγκη να γίνει εκ των πραγμάτων μια επιλογή ανάμεσα σε ένα μικρότερο και ικανό στρατό ή ένα μεγάλο που μπορεί να είναι παρωχημένος περιέγραψε με μελανά χρώματα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τσάκ Χέιγκελ.

Όπως προειδοποιεί, θα χρειαστούν δύσκολες αποφάσεις αν το Κογκρέσο δεν κάνει κάτι για να αποφευχθούν μεγάλες, αυτόματες περικοπές από το 2014.

Το χειρότερο σενάριο, εξήγησε, θα είναι να περικοπούν 46 δισ. δολάρια μόνο το 2014 (sequestration) και άλλα 500 τα επόμενα δέκα χρόνια με σκοπό την μείωση του ελλείμματος του αμερικανικού Δημοσίου.

Ακόμα, όμως, και με περικοπές σε λειτουργικά έξοδα και με εκσυγχρονισμό των δομών, το Πεντάγωνο θα είναι 30-35 δισ. έξω από τις προϋπολογισμένες περικοπές για την πρώτη πενταετία.

Το δίλημμα, κατά τον Χέιγκελ, θα είναι τελικά η επιλογή ανάμεσα σε ένα μικρότερο αλλά ικανό στράτευμα, αλλά λιγότερο σε θέση να δρα σε όλο τον πλανήτη, και σε ένα μεγαλύτερο αλλά με περιορισμένες ειδικές δυνάμεις, έρευνα και τεχνολογία.

Οι σαρωτικές περικοπές θα αφήσουν το στράτευμα απροετοίμαστο και κακά
εξοπλισμένο έναντι αντιπάλων που προχωρούν τεχνολογικά, λέει ο Χέιγκελ.

Επιλέγοντας τη διατήρηση του μεγέθους έναντι των δυνατοτήτων, θα φέρει μια δεκαετία αδράνειας στον εκσυγχρονισμό, πιθανόν με επιπτώσεις στον βιομηχανικό τομέα, λέει ο Χέιγκελ.

Για να καλυφθεί η τρύπα ίσως χρειαστεί να παροπλιστούν δύο με τρία από τα 11 αεροπλανοφόρα και να μειωθεί το στράτευμα κατά πολλές χιλιάδες στρατιώτες, φέρνοντας το στους χαμηλότερους αριθμούς από τη δεκαετία του 1950.

Ο υπουργός δεν μπήκε σε λεπτομέρειες για το ποια μπορεί να είναι τα οπλικά συστήματα που είναι πιθανό να συρρικνωθούν ή να περιοριστούν.

Πάντως, σημειώνει το Reuters εξέφρασε την γνώμη ότι, αν πρέπει να διατηρηθούν οι δυνατότητες, πρέπει να διατηρηθεί το πρόγραμμα για το νέο βομβαρδιστικό, για τα επιθετικά υποβρύχια, το μαχητικό F35, οι ειδικές επιχειρήσεις και οι δυνατότητες κυβερνοπολέμου.

Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν από τον πρόεδρο Ομπάμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Με Ρεάλ ο Ολυμπιακός, με Φενερμπαχτσέ ο Παναθηναϊκός – Το πρόγραμμα του Final Four

Πότε θα γίνουν οι ημιτελικοί του Final Four, αλλά και πότε είναι προγραμματισμένοι ο μεγάλος και ο μικρός τελικός.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024