Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Παγώνει» ο Ομπάμα την παράδοση μαχητικών F-16 στην Αίγυπτο

«Παγώνει» ο Ομπάμα την παράδοση μαχητικών F-16 στην Αίγυπτο

Την προγραμματισμένη παράδοση τεσσάρων μαχητικών F-16 στην Αίγυπτο αναστέλλει ο Λευκός Οίκος, δεδομένης της «παρούσας κατάστασης» στη χώρα. Η ανακοίνωση του Πενταγώνου έρχεται στη σκιά της βίας μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι -την οποία οι ΗΠΑ έχουν «φρενάρει» από να χαρακτηρίσουν πραξικόπημα- και των φόβων για γενικευμένη ανάφλεξη που πυροδότησε την Τετάρτη το εμπρηστικό κάλεσμα του στρατού για διαδηλώσεις την Παρασκευή κατά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η οποία θα βρίσκεται επίσης στους δρόμους...

Την προγραμματισμένη παράδοση τεσσάρων μαχητικών F-16 στην Αίγυπτο αναστέλλει ο Λευκός Οίκος, επικαλούμενος την «παρούσα κατάσταση» στη χώρα που έχει βυθιστεί στη βία και σε εμφυλιοπολεμικό κλίμα μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Η ανακοίνωση του Πενταγώνου έρχεται ειδικά στη σκιά των φόβων για γενικευμένη ανάφλεξη που πυροδότησε την Τετάρτη το κάλεσμα των Ενόπλων Δυνάμεων για μαζικές διαδηλώσεις την Παρασκευή κατά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η οποία θα βρίσκεται επίσης στους δρόμους.

«Δεδομένης της παρούσας κατάστασης στην Αίγυπτο, δεν πιστεύουμε ότι αρμόζει να προχωρήσουμε αυτή την περίοδο στην παράδοση των F-16» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζορτζ Λιτλ.

Η απόφαση ελήφθη από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα με τη σύμφωνη γνώμη σύσσωμης της ομάδας εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου επισήμανε πως η απόφαση αφορά μόνο την πώληση των F-16. Το ευρύτερο ζήτημα της αναστολής ή μη της ετήσιας αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Αίγυπτο ύψους 1,3 δισ. δολαρίων υπό το φως των εξελίξεων δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποφύγει μέχρι στιγμής να κάνουν λόγο για «πραξικόπημα», καθώς η λέξη συνεπάγεται καταδίκη και άμεση αναστολή του πακέτου στρατιωτικής βοήθειας.

Επίσης, αποσαφηνίστηκε πως η αμερικανική διακυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσουν κανονικά οι ετήσιες αμερικανικές-στρατιωτικές ασκήσεις υπό την ονομασία «Bright Star».

Φόβοι ανάφλεξης την Παρασκευή

Το κλίμα στην Αίγυπτο οξύνθηκε ακόμη περισσότερο την Τετάρτη μετά το κάλεσμα των Ενόπλων Δυνάμεων για διαδηλώσεις-επίδειξη δύναμης κατά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ανά την Αίγυπτο την Παρασκευή.

Σε μία κίνηση προκλητική και συγκρουσιακή που στοχεύει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, ο αρχηγός του στρατού της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι κάλεσε τους πολίτες να βγουν στους δρόμους «για να δοθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις η εντολή να αντιμετωπίσουν τη βία και την τρομοκρατία» μετά την πραξικοπηματική ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι.

Στηρίζει το στρατό το κίνημα νεολαίας Ταμαρούντ που ηγήθηκε των μαζικών διαδηλώσεων κατά του ισλαμιστή προέδρου, καλώντας τους πολίτες να βγουν στους δρόμους την Παρασκευή υποστηρίζοντας το στρατό. Για απειλή που δεν θα την σταματήσει μιλά την ίδια στιγμή η Μουσουλμανική Αδελφότητα, εξαγγέλλοντας επίσης για την Παρασκευή διαδηλώσεις.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι με ανακοίνωσή τους δηλώνουν ότι θα οργανώσουν συγκεντρώσεις σε περίπου 30 τεμένη στο Κάιρο και όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα να εγείρονται φόβοι για γενικευμένη ανάφλεξη.

Εν τω μεταξύ, μέσα στο ήδη τεταμένο κλίμα, η εισαγγελία της Αιγύπτου διέταξε την σύλληψη του ηγετικού στελέχους των Αδελφών Μοχάμεντ Μπάντι και άλλων οκτώ σημαινόντων στελεχών του ισλαμιστικού κινήματος, στα πλαίσια των ερευνών για τις κατηγορίας της υποκίνησης ταραχών.

Ο Μπάντι έχει προσαχθεί για ανάκριση και κατόπιν είχε αφεθεί ελεύθερος τουλάχιστον μία φορά μετά την καθαίρεση του Μόρσι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Αυτό είναι ξενοφοβία» – Στην αντεπίθεση οι Πολωνοί για την κριτική στον Σιμόν Μαρτσίνιακ

Οι Πολωνοί πέρασαν στην αντεπίθεση για την κριτική των Γερμανών στον διαιτητή του αγώνα Ρεάλ-Μπάγερν, Σιμόν Μαρτσίνιακ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024