Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Καταδίκη εντός και εκτός Ρωσίας για την φυλάκιση-φίμωση του Αλεξέι Ναβάλνι

Καταδίκη εντός και εκτός Ρωσίας για την φυλάκιση-φίμωση του Αλεξέι Ναβάλνι

Κλιμακώνονται εντός και εκτός Ρωσίας οι αντιδράσεις για τη φυλάκιση του πολέμιου του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, ηγετική μορφή στις μαζικές διαδηλώσεις κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν. Μετά τη δικαστική απόφαση που κατακεραυνώνεται ως πολιτικά υποκινούμενη, χιλιάδες υποστηρικτές του 37χρονου Ναβάλνι βρέθηκαν απέναντι σε ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στο κέντρο της Μόσχας φωνάζοντας «ελευθερία» και «Πούτιν δικτάτορα». Σε μποϊκοτάζ των δημοτικών εκλογών στη Μόσχα, στις οποίες είχε θέσει υποψηφιότητα, κάλεσε ο Ναβάλνι.

Κλιμακώνονται εντός και εκτός Ρωσίας οι αντιδράσεις για την καταδίκη του πολέμιου του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, ηγετική μορφή στη διοργάνωση του μαζικότερου κύματος διαδηλώσεων με το οποίο βρέθηκε αντιμέτωπος ο Βλαντιμίρ Πούτιν στα χρόνια της εξουσίας του.

Μετά τη δικαστική ετυμηγορία που κατακεραυνώνεται ως πολιτικά υποκινούμενη, περισσότεροι από πέντε χιλιάδες υποστηρικτές του 37χρονου Ναβάλνι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Μόσχας καταγγέλλοντας «δίκη-παρωδία» και φωνάζοντας «ελευθερία» και «Πούτιν δικτάτορα».

Βρέθηκαν απέναντι σε ισχυρή αστυνομική παρουσία και τουλάχιστον 15 διαδηλωτές συνελήφθησαν επιχειρώντας να προσεγγίσουν την πλατεία Μανέζ κοντά στο Κρεμλίνο για τη διαδήλωση, που είχε απαγορευτεί από τις Αρχές με τη «συνοδευτική» προειδοποίηση για ποινικές διώξεις των συμμετεχόντων.

Τηλεοπτικό δίκτυο που πρόσκειται στην αντιπολίτευση μετέδωσε εικόνες που εμφάνιζαν τις ειδικές κατασταλτικές δυνάμεις της αστυνομίας να απωθούν όσους επιχειρούσαν να προσεγγίσουν την πλατεία Μανέζ και τον περιβάλλοντα χώρο.

Άλλοι 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Αγίας Πετρούπολης φωνάζοντας «Πούτιν κλέφτη» και «ελευθερία», κρατώντας φωτογραφίες του Ναβάλνι, μετέδωσαν δημοσιογράφοι.

Την ίδια στιγμή στο Κίεβο της Ουκρανίας ακτιβίστριες της οργάνωσης Femen διαμαρτύρονταν γυμνόστηθες, έχοντας γράψει στο σώμα τους «κάψτε τον δικτάτορα».

Ο ίδιος ο Αλεξέι Ναβάλνι κάλεσε σε μποϊκοτάζ των δημοτικών εκλογών στη ρωσική πρωτεύουσα, στις οποίες είχε θέσει υποψηφιότητα πριν καταδικαστεί σε πενταετή φυλάκιση για υπεξαίρεση σε εταιρεία ξυλείας, κατηγορία την οποία ο ίδιος αρνείται καταγγέλλοντας «δάκτυλο» του Κρεμλίνου.

«Ελήφθη απόφαση για μποϊκοτάζ των εκλογών» ανακοίνωσε ο υπεύθυνος της προεκλογικής του εκστρατείας του Ναβάλνι, ο οποίος επρόκειτο να αντιμετωπίσει στις κάλπες τον απερχόμενο δήμαρχο Σεργκέι Σόμπιανιν, ο οποίος πρόσκειται στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο έτερος αντιπολιτευόμενος πολιτικός Μπόρις Νεμτσόφ, ο οποίος παρέστη στην ακροαματική διαδικασία, δήλωσε σοκαρισμένος από την απόφαση, λέγοντας «πως με τη σημερινή ετυμηγορία, ο Πούτιν δήλωσε ανοικτά στον κόσμο ολόκληρο πως είναι ένας δικτάτορας που στέλνει φυλακή τους πολιτικούς του αντιπάλους».

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αλεξέι Κούντριν, παλαιότερα και επί μακρόν στενός σύμμαχος του Πούτιν, «είδε» επίσης στην απόφαση «δάκτυλο» του Κρεμλίνου.

Πριν απομακρυνθεί με χειροπέδες από τη δικαστική αίθουσα, ο 37χρονος Ναβάλνι, γνωστός μπλόγκερ για αναρτήσεις του με καταγγελίες για διαφθορά, κάλεσε τους υποστηρικτές του να συνεχίσουν τη μάχη. «Μην κάθεστε χωρίς να κάνετε τίποτα» γράφει το tweet που ανάρτησε.

Στο Κιρόφ, όπου διεξήχθη η δίκη, συνελήφθησαν τουλάχιστον δύο υποστηρικτές του έπειτα από συμπλοκές που ξέσπασαν μετά την ανακοίνωση της καταδίκης και της επιβολής ποινής πενταετούς φυλάκισης.

Σε διεθνές επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι η δικαστική απόφαση «εγείρει σοβαρές αμφιβολίες» και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν «βαθιά απογοήτευση» για τις εξελίξεις.

Η Γερμανία εξέφρασε την έκπληξή της για την καταδικαστική απόφαση, υπογραμμίζοντας πως με αυτήν η Ρωσία έδειξε ότι απομακρύνεται περισσότερο από τη δημοκρατία.

«Η φύση της δίκης και η αυστηρή καταδίκη είναι ακόμη μία απόδειξη πως το ρωσικό δικαιικό σύστημα στερείται ανεξαρτησίας», δήλωσε ο Μάρκους Λένινγκ, αντιπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οργανισμού που πρόσκειται στο ΥΠΕΞ.

«Η Ρωσία οπισθοχώρησε κατά άλλο ένα βήμα από τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως η ετυμηγορία επέφερε άλλο ένα πλήγμα στη ρωσική αντιπολίτευση.
Παράλληλα αξίωσε να αποφυλακισθεί ο Ναβάλνι και να του εξασφαλισθεί δίκαιη μεταχείριση κατά τη συνέχεια των δικαστικών διαδικασιών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Αυτό είναι ξενοφοβία» – Στην αντεπίθεση οι Πολωνοί για την κριτική στον Σιμόν Μαρτσίνιακ

Οι Πολωνοί πέρασαν στην αντεπίθεση για την κριτική των Γερμανών στον διαιτητή του αγώνα Ρεάλ-Μπάγερν, Σιμόν Μαρτσίνιακ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024