Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Καμιά δύναμη εκτός πολιτικής ζωής, λέει ο στρατός της Αιγύπτου

Καμία δύναμη δεν θα εξαιρεθεί από τη πολιτική σκηνή, διαβεβαιώνει από την μία πλευρά ο στρατός της Αιγύπτου, την ώρα όμως που οι διώξεις για μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων συνεχίζονται και η οργή στο εσωτερικό και δυσαρέσκεια στο εξωτερικό για την εκδίωξη του Μόρσι επιμένουν. Ο αρχηγός των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, υπερασπίστηκε την απομάκρυνση από την εξουσία του Μόρσι λέγοντας ότι ο ανατραπείς πρόεδρος είχε χάσει τη νομιμότητά του εξαιτίας των μαζικών διαδηλώσεων εναντίον του.

Καμία δύναμη δεν θα εξαιρεθεί από τη πολιτική σκηνή, διαβεβαιώνει από την μία πλευρά ο στρατός της Αιγύπτου, την ώρα όμως που οι διώξεις για μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων συνεχίζονται και η οργή στο εσωτερικό και δυσαρέσκεια στο εξωτερικό για την εκδίωξη του Μόρσι επιμένουν.

Σε ομιλία του την Κυριακή ο αρχηγός των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ξεκαθάρισε ότι κανένα ιδεολογικό κίνημα δεν θα απαγορεύεται να συμμετάσχει στην πολιτική σκηνή.

«Κάθε πολιτική δύναμη, χωρίς εξαίρεση και χωρίς αποκλεισμό, πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει ευκαιρία για τον καθένα στην πολιτική ζωή και κανένα ιδεολογικό κίνημα δεν εμποδίζεται να συμμετάσχει», είπε ο Αλ Σίσι.

Επιπλέον ο στρατηγός υπερασπίστηκε την απόφαση του στρατού να απομακρύνει από την εξουσία τον εκλεγμένο πριν από ένα χρόνο Μοχάμεντ Μόρσι λέγοντας ότι ο ανατραπείς πρόεδρος είχε χάσει τη νομιμότητά του εξαιτίας των μαζικών διαδηλώσεων εναντίον του.

Παρότι ο στρατός πρέπει να κρατά αποστάσεις από την πολιτική, εξήγησε ο Αλ Σίσι, η εθνική υπευθυνότητα τον ανάγκασε να επέμβει—αλλά η παρέμβαση του στρατού είναι προσωρινή.

Όπως αποκάλυψε δε ο Αλ Σίσι, ο στρατός κάλεσε τον πρόεδρο να διεξάγει δημοψήφισμα, αλλά ο Μόρσι το αρνήθηκε κατηγορηματικά.

Αλλά σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι εισαγγελικές αρχές της Αιγύπτου διέταξαν το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων 14 υψηλόβαθμων στελεχών των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Το μέτρο αφορά, μεταξύ άλλων, τον αναπληρωτή ηγέτη των Αδελφών, Καϊράτ Ελ Σατέρ, τον Εσάμ Ελ Εριάν, αναπληρωτή ηγέτη του πολιτικού βραχίονα των Αδελφών, του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, και τον Μοχάμεντ Σάαντ Αλ Κατάνι, ανώτατο στέλεχος των Αδελφών. Κατά το BBC περιλαμβάνεται και ο αρχηγός των Αδελφών, Μοχάμεντ Μπάντιε.

Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την ανατροπή Μόρσι, που παραμένει κρατούμενος, η πολιτική κατάσταση στην Αίγυπτο πολύ λίγο έχει εξομαλυνθεί. Η μεταβατική κυβέρνηση έχει αναλάβει και αναμένεται να ασκήσει καθήκοντα περίπου ως το τέλος του 2013 ή τις αρχές του 2014.

Την Κυριακή ορκίστηκε αντιπρόεδρος αρμόδιος για τις διεθνείς σχέσεις και ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, εξέχουσα προσωπικότητα της αντιπολίτευσης με κύρος στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Ο Ελ Μπαραντέι θεωρούνταν πρόσωπο που θα αναλάμβανε την πρωθυπουργία αν δεν είχε αρνηθεί το σαλαφιστικό κόμμα Νουρ.

Το δύσκολο πόστο του υπουργείου Οικονομικών, λόγω και της μεγάλης κρίσης στη χώρα, θα αναλάβει ο θεωρούμενος φιλελεύθερων τάσεων οικονομολόγος Αχμέντ Γκαλάλ ενώ υπουργός Εξωτερικών θα αναλάβει ο Ναμπίλ Φαχμί, πρώην πρεσβευτής στις ΗΠΑ.

Στηρίζει Μόρσι η Τουρκία

Εν τω μεταξύ, ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν στήριξε ανοιχτά τον ανατραπέντα πρόεδρο Μόρσι, λέγοντας πως είναι ο μοναδικός νόμιμος ηγέτης της χώρας του.

Σε σχόλια του αργά το Σάββατο κατά τη διάρκεια δείπνου μετά την ολοήμερη νηστεία του Ραμαζανιού, όπως τα επικαλείται η Zaman, ο Ερντογάν τόνισε ότι «αυτήν τη στιγμή, για εμένα ο πρόεδρος της Αιγύπτου είναι ο Μοχάμεντ Μόρσι διότι αυτός έχει εκλεγεί από τον λαό».

Και όπως πρόσθεσε, «το να μη λαμβάνεται υπόψη αυτή η κατάσταση θα ισοδυναμούσε με απάρνηση της λαϊκής βούλησης. Θα είχαμε αποδεχθεί το καθεστώς που προέκυψε πραξικοπηματικά μόνον εάν αυτό είχε κερδίσει στις εκλογές».

Ο Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει εξαρχής την ανατροπή Μόρσι πραξικόπημα.

Άλλες δυτικές κυβερνήσεις αλλά και η ΕΕ επέκριναν την επέμβαση του στρατού και ζήτησαν άμεση διεξαγωγή εκλογών, ωστόσο δεν μίλησαν ανοιχτά για πραξικόπημα. Σε αντίθετη περίπτωση θα είχαν διακόψει την βοήθεια προς τη χώρα—κυρίως την στρατιωτική που είναι, μόνο για την περίπτωση των ΗΠΑ, ξεπερνά το ένα δισ. δολάρια το χρόνο.

* Σε μια ένδειξη στήριξης, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Μπερνς, θα επισκεφθεί αυτή την εβδομάδα την Αίγυπτο, όπου θα έχει συναντήσεις με μέλη της μεταβατικής κυβέρνησης, του επιχειρηματικού κόσμου και μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ακόμη, την Κυριακή η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έκανε έκκληση για την απελευθέρωση του Μοχάμεντ Μόρσι αλλά και για μια «πολιτική διαδικασία που θα περιλαμβάνει όλες τις ομάδες του αιγυπτιακού πληθυσμού». «Πρέπει να γίνουν τα πάντα για την εξεύρεση κοινής κατεύθυνσης» στην Αίγυπτο, είπε η Μέρκελ σε συνέντευξη στο ARD. Παρόμοια έκκληση είχε γίνει προ ημερών και από τον υπουργό Εξωτερικών, Βεστερβέλε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

«Αυτό είναι ξενοφοβία» – Στην αντεπίθεση οι Πολωνοί για την κριτική στον Σιμόν Μαρτσίνιακ

Οι Πολωνοί πέρασαν στην αντεπίθεση για την κριτική των Γερμανών στον διαιτητή του αγώνα Ρεάλ-Μπάγερν, Σιμόν Μαρτσίνιακ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024