Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε εξέγερση καλούν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, μετρώντας νεκρούς

Σε εξέγερση καλούν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, μετρώντας νεκρούς

Η αστυνομία και ο στρατός προσπάθησαν να διαλύσουν διά της βίας τα ξημερώματα της Δευτέρας συγκέντρωση υποστηρικτών του αποπεμφθέντος από τον στρατό Μοχάμεντ Μόρσι έξω από την έδρα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Περισσότεροι από 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Ο στρατός αρνήθηκε ότι η διαμαρτυρία ήταν ειρηνική και έκανε λόγο για επίθεση «τρομοκρατών» εναντίον βάσης της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς όπου πιστεύεται ότι κρατείται ο Μ.Μόρσι. Σε «εξέγερση» καλούν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι.

Η αστυνομία και ο στρατός προσπάθησαν να διαλύσουν διά της βίας τα ξημερώματα της Δευτέρας συγκέντρωση υποστηρικτών του αποπεμφθέντος από τον στρατό Μοχάμεντ Μόρσι έξω από την έδρα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Τουλάχιστον 42 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με απολογισμό που μετέδωσε η αιγυπτιακή τηλεόραση.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι σε «εξέγερση» εναντίον εκείνων «που θέλουν να κλέψουν την επανάσταση με τα τανκς», σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, το κόμμα κάλεσε «τη διεθνή κοινότητα, τις διεθνείς οργανώσεις και όλους τους ελεύθερους ανθρώπους του κόσμου να επέμβουν για να εμποδίσουν και άλλες σφαγές και την εμφάνιση μίας νέας Συρίας στον αραβικό κόσμο».

Οι μαρτυρίες διαδηλωτών περιγράφουν σκληρή επέμβαση της αστυνομίας. «Είδα με τα ίδια μου τα μάτια να ανοίγουν εναντίον του κόσμου» δήλωσε ένας μεταξύ αυτών, λέγοντας πως οι δυνάμεις ασφαλείας καταδίωξαν στη συνέχεια πολλούς διαδηλωτές.

Άλλος διαδηλωτής είπε ότι οι δυνάμεις της τάξης πυροβολούσαν στον αέρα με πραγματικά πυρά και έριξαν πολλά δακρυγόνα.

«Υπάρχουν τραυματίες αλλά δεν ξέρουμε ακόμη τον ακριβή αριθμό. Θέλουν να διώξουν τους διαδηλωτές» που δήλωσαν την Κυριακή ότι θα συνέχιζαν την καθιστική τους διαμαρτυρία επ’ αόριστον, πρόσθεσε.

Ο αιγυπτιακός στρατός υποστήριξε ότι η διαμαρτυρία δεν ήταν ειρηνική και ότι «ομάδα τρομοκρατών» αποπειράθηκε να επιτεθεί τα ξημερώματα σε βάση της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, όπου πιστεύεται ότι κρατείται ο Μοχάμεντ Μόρσι.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ένας αξιωματικός σκοτώθηκε και 40 τραυματίσθηκαν, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Δεκάδες είναι οι τραυματίες από την επίθεση -ενδέχεται να ξεπερνούν τους 100. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε αυτοσχέδια νοσοκομεία.

Δύο αιγύπτιοι στρατιώτες συνελήφθησαν από υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι, έπειτα από τα αιματηρά επεισόδια έξω από τη βάση της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, ανακοίνωσε υψηλόβαθμος αξιωματικός του αιγυπτιακού στρατού, σύμφωνα με το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δύο στρατιώτες αναγκάσθηκαν να επιβιβασθούν σε αυτοκίνητο και να απευθύνουν μέσω μεγαφώνων δήλωση υπέρ του Μοχάμεντ Μόρσι και κατά του στρατού.

Την Παρασκευή στο ίδιο σημείο τέσσερις ισλαμιστές σκοτώθηκαν σε ανταλλαγές πυρών με τον στρατό.

Οι υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων, από τις τάξεις των οποιών προέρχεται ο Μοχάμεντ Μόρσι, έχουν βγει στους δρόμους του Καΐρου προς υποστήριξη του ανατραπέντα προέδρου.

Την Κυριακή, αντίπαλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές αιγυπτιακές πόλεις.

Το σαλαφιστικό κόμμα αλ-Νουρ αποσύρθηκε από τις διαπραγματεύσεις για τον διορισμό πρωθυπουργού και το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, καταγγέλλοντας τη «σφαγή» των ισλαμιστών διαδηλωτών.

    Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

    Sports in

    Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

    Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

    Παρασκευή 26 Απριλίου 2024