Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μίζες επί 20 χρόνια έπαιρνε το Λαϊκό Κόμμα στην Ισπανία, λέει ο ταμίας του

Μίζες επί 20 χρόνια έπαιρνε το Λαϊκό Κόμμα στην Ισπανία, λέει ο ταμίας του

Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας εξασφάλιζε παράνομα χρηματοδότηση παίρνοντας μίζες επί τουλάχιστον 20 χρόνια, παραδέχθηκε ο πρώην ταμίας του Λουίς Μπάρθενας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El Mundo. Το κόμμα, κατά τον Μπάρθενας, έπαιρνε μίζες από μεγιστάνες των κατασκευών σε αντάλλαγμα για κρατικές συμβάσεις στις επαρχίες όπου κυβερνούσε.

Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας εξασφάλιζε παράνομα χρηματοδότηση παίρνοντας μίζες επί τουλάχιστον 20 χρόνια, παραδέχθηκε ο πρώην ταμίας του Λουίς Μπάρθενας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El Mundo.

Στη συνέντευξη ο Μπάρθενας παραδέχθηκε ότι το Λαϊκό Κόμμα (PP) έπαιρνε μίζες από μεγιστάνες των κατασκευών σε αντάλλαγμα για κρατικές συμβάσεις στις επαρχίες όπου κυβερνούσε το κόμμα.

O Μπάρθενας αποκαλύπτει ακόμη ότι τα έγγραφα του μυστικού ταμείου του PP (είχαν δημοσιευτεί τον Ιανουάριο από την El País) είναι αυθεντικά και αποτελούν μέρος μόνον των εγγράφων τα οποία έχει στην διάθεσή του και περιέχουν λεπτομερειακές πληροφορίες για την παράνομη χρηματοδότηση του κυβερνώντος κόμματος.

Αν και ως σήμερα υποστήριζε ότι τα έγγραφα δεν ήταν ιδιόχειρα, είπε στην El Mundo πως ψευδόταν σε ένδειξη πίστης προς τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

Ο πρωθυπουργός Ραχόι, ο πρώην πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ και τα άλλα κορυφαία στελέχη του Λαϊκού Κόμματος τα ονόματα των οποίων αναφέρονται στα ιδιόχειρα σημειώματα έχουν διαψεύσει επανειλημμένα ότι έπαιρναν παράνομες πληρωμές.

Ούτε ο συνήγορος υπεράσπισης του Μπάρθενας ούτε η εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος σχολίασαν τη συνέντευξη αυτή.

Ο πρώην ταμίας κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, φορολογική απάτη και άλλα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος ενώ συνεχίζεται η έρευνα για δίκτυο επιχειρηματιών που φέρονται να συνεισέφεραν χρήματα και να οργάνωναν προεκλογικές εκστρατείας με αντάλλαγμα κρατικές συμβάσεις.

Η άλλη υπόθεση που αντιμετωπίζει είναι αυτή του μυστικού ταμείου του Λαϊκού Κόμματος που έπαιρνε δωρεές από επιχειρηματίες και τις διένειμε σε κορυφαία στελέχη του κόμματος σε μετρητά.

Ο Μπάρθενας παραμένει προφυλακισμένος χωρίς την δυνατότητα αποφυλάκισής του με περιοριστικούς όρους και την καταβολή χρηματικής εγγύησης, αφού οι αρχές τον θεωρούν ύποπτο φυγής, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο συνεχίζει την έρευνά του σε βάρος του για απάτη και κερδοσκοπία.

Ο δικαστής Πάμπλο Ρουθ, που έχει τεθεί επικεφαλής της έρευνας, είπε ότι, όταν διέταξε την προφυλάκιση του πρώην ταμία του κυβερνώντος κόμματος, ο οποίος εργάστηκε για αυτό σχεδόν επί τρεις δεκαετίες, το έπραξε διότι δεν εξήγησε την προέλευση των 48 εκατ. ευρώ που έχει αποταμιεύσει σε λογαριασμούς τραπεζών της Ελβετίας.

Πάντως, ο Μπάρθενας υποστήριξε στη συνέντευξή του πως τα χρήματα που έχει αποταμιεύσει σε αυτούς τους λογαριασμούς έχουν προέλθει από εντελώς νόμιμη δραστηριότητα και δεν έχουν καμιά σχέση με το Λαϊκό Κόμμα. Είπε ότι είναι τα κέρδη του από επενδύσεις στο χρηματιστήριο και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητές του.

Πιέζονται τα κόμματα από τα σκάνδαλα

Τα σκάνδαλα διαφθοράς έχουν συνθλίψει την εμπιστοσύνη προς τα δύο κυβερνητικά κόμματα της Ισπανίας και έχουν εξοργίσει τους Ισπανούς πολίτες, που υφίστανται τις συνέπειες της ύφεσης, της υψηλής ανεργίας, των περικοπών δαπανών και των αυξήσεων των φόρων.

Το ποσοστό δημοτικότητας του PP έχει κατακρημνιστεί στο 23% από 45% την περίοδο των εκλογών του Νοεμβρίου του 2011, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε επίσης σήμερα η El Pais. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας όμως δεν καταφέρνει να κεφαλαιοποιήσει τη ραγδαία μειούμενη δημοτικότητα του Λαϊκού Κόμματος, καθώς μόλις το 21,6% όσων ερωτήθηκαν να δηλώνουν πως θα ψήφιζαν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

«Αυτό είναι ξενοφοβία» – Στην αντεπίθεση οι Πολωνοί για την κριτική στον Σιμόν Μαρτσίνιακ

Οι Πολωνοί πέρασαν στην αντεπίθεση για την κριτική των Γερμανών στον διαιτητή του αγώνα Ρεάλ-Μπάγερν, Σιμόν Μαρτσίνιακ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024