Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ντόμινο παραιτήσεων στην Πορτογαλία με φόντο την πολιτική λιτότητας

Ντόμινο παραιτήσεων στην Πορτογαλία με φόντο την πολιτική λιτότητας

Σε τροχιά πολιτικής κρίσης φαίνεται να μπαίνει η Πορτογαλία, αφού μετά την αποχώρηση του υπουργού Οικονομικών, παραιτήθηκε και ο ΥΠΕΞ Πάουλο Πόρτας. O ίδιος εξέφρασε σοβαρές ενστάσεις για την τοποθέτηση της νέας υπουργού Οικονομικών και στη συνέχιση της ίδιας πολιτικής. Ο Πόρτας είναι επικεφαλής του μικρού δεξιού κόμματος που στηρίζει την κυβέρνηση Κοέλιου.

Σε τροχιά πολιτικής κρίσης φαίνεται να μπαίνει η Πορτογαλία, αφού μετά την αποχώρηση του υπουργού Οικονομικών, παραιτήθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών Πάουλο Πόρτας.

Ο τέως πλέον υπουργός Εξωτερικών είναι και πρόεδρος του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (CDS-PP) που στηρίζει την κυβέρνηση του Πάσος Κοέλιου.

Όπως μεταδίδουν τα πορτογαλικά ΜΜΕ, ο Πόρτας εξέφρασε σοβαρές ενστάσεις για την τοποθέτηση της νέας υπουργού Οικονομικών στη θέση του παραιτηθέντος.

Στην επιστολή του, ο Πόρτας τονίζει πως διαφωνεί με την επιλογή του πρωθυπουργού να διορίσει στο υπουργείο Οικονομικών την Μαρία Αλμπουκέρκε.

«Ο πρωθυπουργός επέλεξε να συνεχίσει την χαραγμένη οδό στο υπουργείο Οικονομικών. Σέβομαι την εκλογή αυτή, όμως διαφωνώ» προσθέτει ο Πόρτας.

«Επεσήμανα την άποψή μου στον πρωθυπουργό, ο οποίος επέμεινε στην επιλογή του. Κατά συνέπεια, η παραμονή μου στην κυβέρνηση θα ισοδυναμούσε με υποκρισία» πρόσθεσε ο Πόρτας.

Η πορτογαλική οικονομία κατά το τελευταίο τέταρτο του 2012 συρρικνώθηκε κατά 1,8% σε τρίμηνη βάση, περισσότερο από το αναμενόμενο, ενώ το 2012 αναμένεται συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 2,3%.

Πέρα από την συνεχιζόμενη ύφεση, η χώρα υποφέρει και από τα άλλα προβλήματα της ευρωπεριφέρειας, όπως η ανεργία των νέων: στη χώρα έχει φτάσει το 42%, κατά την πιο πρόσφατη μέτρηση.

Συνολικά 66 δισ. ευρώ έχουν διατεθεί έως σήμερα στη χώρα, στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης που έχει εξασφαλίσει από την τρόικα συνολικού ύψους 78 δισ. ευρώ.

Η ΕΕ αναμένεται να εξετάσει την επόμενη διάθεση της δόσης κατά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών στα μέσα του Ιουλίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το κλάμα του αρχηγού της Εθνικής πόλο Γιάννη Φουντούλη, οι συμπαίκτες του και το Παρίσι (pics)

«Δεν είμαι πολύ συναισθηματικός τύπος, αλλά ήταν πραγματικά μια μαγική στιγμή. Μόνο μια φορά στο παρελθόν, όταν είδα για πρώτη φορά τη νεογέννητη κόρη μου, ένιωσα τόσο έντονα που έβαλα τα κλάματα.»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024