Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Άσυλο από πλήθος ευρωπαϊκών χωρών ζητά ο Σνόουντεν, «με διώκουν οι ΗΠΑ»

Άσυλο από πλήθος ευρωπαϊκών χωρών ζητά ο Σνόουντεν, «με διώκουν οι ΗΠΑ»

Αίτημα για χορήγηση ασύλου υπέβαλε, από το αεροδρόμιο της Μόσχας, σε πλήθος ευρωπαϊκών χωρών ο Έντουαρντ Σνόουντεν -ανάμεσά τους η Γερμανία, η Γαλλία, η Φινλανδία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Ιταλία και η Ισπανία. Ο νεαρός τεχνικός έχει επίσης ζητήσει άσυλο από αρκετές χώρες της νότιας Αμερικής αλλά και από τη Ρωσία και την Κίνα. Ο Σνόουντεν περιγράφει στις αιτήσεις του τον κίνδυνο δίωξης που αντιμετωπίζει στις ΗΠΑ ενώ στην πρώτη του δήλωση από τη φυγή του κατηγορεί την αμερικανική κυβέρνηση πως εκφοβίζει τις ξένες χώρες για να μην του δοθεί άσυλο.

Αίτημα για χορήγηση ασύλου υπέβαλε, από το αεροδρόμιο της Μόσχας, σε πλήθος ευρωπαϊκών χωρών ο Έντουαρντ Σνόουντεν -ανάμεσά τους η Γερμανία, η Γαλλία, η Φινλανδία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Ιταλία και η Ισπανία. Ο νεαρός τεχνικός έχει επίσης ζητήσει άσυλο από αρκετές χώρες της νότιας Αμερικής αλλά και από τη Ρωσία και την Κίνα.
Ο Σνόουντεν περιγράφει στις αιτήσεις του τον κίνδυνο δίωξης που αντιμετωπίζει στις ΗΠΑ.

Ο Σνόουντεν περιγράφει στις αιτήσεις του τον κίνδυνο δίωξης που αντιμετωπίζει στις ΗΠΑ ενώ στην πρώτη του δήλωση από τη φυγή του κατηγορεί την αμερικανική κυβέρνηση πως εκφοβίζει τις ξένες χώρες για να μην του δοθεί άσυλο.

Οι τελευταίες αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις της NSA σε ευρωπαϊκές διπλωματικές αποστολές στις ΗΠΑ -ανάμεσά τους και ελληνικές- έχουν βάλει βόμβα στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Γαλλία και Ιταλία αντέδρασαν έντονα, ενώ η Γερμανία -η οποία, υπενθυμίζεται, τελεί σε προεκλογική περίοδο- συνέδεσε ακόμη και την υπογραφή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ με «βήματα» που πρέπει να κάνει πρώτα Ουάσινγκτον.

Η ανακοίνωση του Σνόουντεν για αίτημα ασύλου ήρθε κάτι λιγότερο από δύο 24ωρα μετά τις αποκαλύψεις αυτές. Ενδεικτικό του κλίματος, πέραν των ευρωπαϊκών αντιδράσεων για «ψυχροπολεμικής» αντιλήψεις προγράμματα παρακολουθήσεων, ήταν οι φωνές γερμανών βουλευτών που πρότειναν στο Βερολίνο να δώσει άσυλο στον τεχνικό.

Ο Σνόουντεν βρίσκεται ακόμη «ημι-παγιδευμένος» στη ζώνη τράνζιτ του αεροδρομίου της Μόσχας. Με ανακοίνωσή του, το Wikileaks, το οποίο τον συνδράμει στην αναζήτηση καταφυγίου, κατονόμασε όλες τις χώρες από τις οποίες ο τεχνικός έχει ήδη ζητήσει ή πρόκειται να ζητήσει άσυλο.

Τις αιτήσεις τις παρέδωσε ο Σνόουντεν σε «αξιωματούχο στο αεροδρόμιο της Μόσχας», όπως αναφέρεται, ώστε να διαβιβαστούν στις πρεσβείες των χωρών αυτών στη ρωσική πρωτεύουσα.

Στις χώρες από τις οποίες έχει ήδη ζητήσει άσυλο, όπως είχε ήδη γίνει νωρίτερα γνωστό, βρίσκεται και η Ρωσία -η οποία πάντως, όπως τουλάχιστον λέει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, θέτει τον όρο ο Σνόουντεν να «πάψει να βλάπτει τους αμερικανούς φίλους μας».

Αίτημα για άσυλο υποβάλλει ο Σνόουντεν και στην Κίνα.

Όσον αφορά τις ευρωπαϊκές χώρες, πρόκειται για αιτήματα που υποβάλλονται στην Αυστρία, την Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την ιρλανδία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Πολωνία και την Ισπανία και την Ελβετία.

Επιπλέον, ο Σνόουντεν υποβάλλει αίτημα στη Βολιβία, τη Βραζιλία, την Κούβα, την Ινδία, τη Νικαράγουα και τη Βενεζουέλα. Αιτήματα έχουν επίσης ήδη υποβληθεί στο Ισημερινό και την Ισλανδία.

Σνόουντεν: «Οι ΗΠΑ εκφοβίζουν χώρες ώστε να μην βρω καταφύγιο»

Παράλληλα, στην πρώτη του δήλωση -που επίσης δημοσιοποιήθηκε μέσω του Wikileaks- ο Σνόουντεν κατηγορεί την Ουάσινγκτον και την κυβέρνηση Ομπάμα για εκστρατεία εκφοβισμού ξένων χωρών ώστε να μην του δοθεί καταφύγιο, για χρήση της υπηκοότητάς του «ως όπλο» (με την ακύρωση του διαβατηρίου του) και για παρεμπόδιση άσκησης του θεμελιώδους δικαιώματος της αναζήτησης ασύλου.

«Την Πέμπτη, ο πρόεδρος Ομπάμα διακήρυξε πως δεν θα επέτρεπε διπλωματικά «παζάρια» γύρω από την υπόθεσή μου αλλά τώρα υπάρχουν αναφορές πως διέταξε τον αντιπρόεδρο να πιέσει τους ηγέτες εθνών, από τα οποία έχω ζητήσει άσυλο, να μου το αρνηθούν», αναφέρει ο Σνόουντεν

«Αυτό το είδος εξαπάτησης από ένα παγκόσμιο ηγέτη δεν είναι δικαιοσύνη, ούτε και η έκνομη ποινή εξορίας» τονίζει. Πρόκειται για «παλιά, άσχημα εργαλεία πολιτικής επίθεσης με στόχο να εκφοβίσουν όχι εμένα αλλά όσους έρθουν μετά από εμένα».

«Αν και δεν έχω καταδικαστεί για τίποτε, η αμερικανική κυβέρνηση ανακάλεσε το διαβατήριό μου και με κατέστησε άπατρι, στερώντας μου χωρίς δικαστική εντολή την άσκηση ενός θεμελιώδους δικαιώματός μου, του δικαιώματος να ζητήσω άσυλο» συνεχίζει.

«Η αμερικανική κυβέρνηση δεν φοβάται εμένα, τον Μάνινγκ ή τον Τόμας Ντρέικ, εμείς είμαστε απάτριδες, φυλακισμένοι ή αδύναμοι. Όχι, η κυβέρνηση φοβάται εσάς, ένα πληροφορημένο και οργισμένο κοινό που απαιτεί τη συνταγματική κυβέρνηση που του υποσχέθηκαν» καταλήγει, κλείνοντας με τη δήλωση πως παραμένει ακλόνητος στις πεποιθήσεις του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τι είπε ο προπονητής της Φιορεντίνα για τον Ολυμπιακό και τον τελικό του Conference League

Ο προπονητής της Φιορεντίνα, Βιτσέντσο Ιταλιάνο, μίλησε για τον Ολυμπιακό που είναι ένας από τους πιθανούς αντιπάλους του στον τελικό του Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024