Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μεταμοντέρνο πραξικόπημα με τελεσίγραφο του στρατού στον Μόρσι

Μεταμοντέρνο πραξικόπημα με τελεσίγραφο του στρατού στον Μόρσι

Επιβεβαιώνοντας τον βαρύνοντα πολιτικά ρόλο του στην Αίγυπτο, ο στρατός έδωσε διορία 48 ωρών στον πρόεδρο Μόρσι «να ακούσει τα αιτήματα του λαού», παίρνοντας εμμέσως αλλά πολύ καθοριστικά θέση υπέρ των διαδηλωτών. Σε αντίθετη περίπτωση, ο στρατός διαμηνύει ότι θα εφαρμόσει τον δικό του «οδικό χάρτη» για το μέλλον της χώρας. Αρνείται ότι η στάση του ισοδυναμεί με πραξικόπημα και υποστηρίζει ότι ανταποκρίνεται «στον παλμό των αιγυπτιακών δρόμων». Τεταμένο το πολιτικό κλίμα μετά τις διαδηλώσεις με 16 νεκρούς σε όλη τη χώρα.

Επιβεβαιώνοντας τον βαρύνοντα πολιτικά ρόλο του στην Αίγυπτο, ο στρατός έδωσε διορία 48 ωρών στον πρόεδρο Μόρσι «να ακούσει τα αιτήματα του λαού», παίρνοντας εμμέσως αλλά πολύ καθοριστικά θέση υπέρ των διαδηλωτών. Σε αντίθετη περίπτωση, ο στρατός διαμηνύει ότι θα εφαρμόσει τον δικό του «οδικό χάρτη για το μέλλον» της χώρας.

Λίγη ώρα μετά την έκδοση του τελεσιγράφου έγινε γνωστό από την αιγυπτιακή προεδρία ότι ο Μοχάμεντ Μόρσι συναντήθηκε μαζί με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Αμπντέλ-Φατάχ Σίσι. Περαιτέρω πληροφορίες για τη συνάντηση δεν έγιναν διαθέσιμες.

Ακολούθησε, ωστόσο, νέα ανακοίνωση του στρατού, ο οποίος αρνήθηκε ότι το τελεσίγραφο ισοδυναμεί με πραξικόπημα λέγοντας ότι στόχος είναι να οδηγήσει τους πολιτικούς σε συνεννόηση. Οι Ένοπλες Δυνάμεις αναφέρουν στο κείμενο της ανακοίνωσης ότι ανταποκρίνονται «στον παλμό των αιγυπτιακών δρόμων», αρνούμενες πολιτικές φιλοδοξίες.

Οι διαδηλώσεις της Κυριακής ήταν μια «λαμπρή, χωρίς προηγούμενο» έκφραση της λαϊκής βούλησης, ανέφερε ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι στην ανακοίνωση που ανέγνωσε ο ίδιος στη δημόσια τηλεόραση.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις δίνουν σε όλες τις πλευρές –αλλά επί της ουσίας στον Μόρσι– προθεσμία 48 ωρών σαν μια τελευταία ευκαιρία να αναλάβουν τις ευθύνες τους «απέναντι στις ιστορικές συνθήκες με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα».

Τόνισε, πάντως, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα κρατήσουν την ουδετερότητά τους και ότι καθήκον τους είναι η ανάληψη δράσης για τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας της Αιγύπτου, η οποία βρίσκεται σήμερα σε «μεγάλο κίνδυνο».

Το Reuters αναφέρει ότι το απόγευμα στρατιωτικά ελικόπτερα πετούσαν πάνω από το Κάιρο φέροντας αιγυπτιακές σημαίες, σε μια προσπάθεια να γίνει πιο εύγλωττο το μήνυμα στήριξης…

Είναι η πρώτη άμεση παρέμβαση του στρατού στο νέο κύκλο πολιτικής έντασης και βίας στη χώρα. Ο στρατηγός Σίσι είχε ωστόσο προειδοποιήσει εδώ και μία εβδομάδα ότι δεν θα αφήσει τη χώρα να μπει «σε ένα σκοτεινό τούνελ».

Νωρίτερα τη Δευτέρα, διορία 24 ωρών έδωσε και αντιπολίτευση στον Μόρσι, ζητώντας να παραιτηθεί από την προεδρία.

Οι ανακοινώσεις του στρατού ενθουσίασαν το πλήθος, που έχει βγει και πάλι στους δρόμους αλλά έγιναν δεκτές με σκεπτικισμό από πολιτικούς. Οι διαδηλωτές θέλουν το ισχυρό στράτευμα με το μέρος τους, θυμούνται άλλωστε ότι το 2011 η μη επέμβαση του στρατού έφερε πιο γρήγορα την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ.

«Ο Μόρσι δεν είναι πλέον ο πρόεδρός μας, ο Σίσι είναι μαζί μας», φώναζαν με ενθουσιασμό οι διαδηλωτές στην Ταχρίρ την ώρα των δηλώσεων του στρατηγού. Και οι οργανωτές των διαδηλώσεων καλωσόρισαν το μήνυμα και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν ως την παραίτηση.

Υπέρ του μηνύματος του στρατού τάχτηκε και ο αντιπολιτευόμενος, φιλελεύθερος Αμρ Μούσα.

Παραταύτα οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι δηλώνουν ότι «όλοι οι πολιτικοί απορρίπτουν» τη δήλωση από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

* Ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε όλες τις πλευρές στην Αίγυπτο να δείξουν αυτοσυγκράτηση και παρότρυνε την κυβέρνηση του προέδρου Μόρσι να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση και να κάνει περισσότερα για να τεθούν σε ισχύ οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας ότι η αμερικανική βοήθεια προς την χώρα στηρίζεται σε κριτήρια αυτού του είδους. Πάντως δεν εξέφρασε σαφή άποψη όσον αφορά τα αιτήματα της αντιπολίτευσης να αποχωρήσει ο Μόρσι από την εξουσία.

Εν τω μεταξύ τα αιματηρά επεισόδια, που κατέληξαν σε 16 θανάτους (οκτώ στο Κάιρο και άλλους οκτώ στην υπόλοιπη χώρα) έχουν φέρει και κυβερνητική κρίση, καθώς πέντε υπουργοί συναντήθηκαν για να εξετάσουν το ενδεχόμενο να παραιτηθούν σε έκφραση συμπαράστασης προς τους διαδηλωτές.

Αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί από πηγή στην κυβέρνηση ότι είχαν παραιτηθεί, οι υπουργοί συναντήθηκαν για να συμφωνήσουν για τις υπόλοιπες κινήσεις τους. Οι υπουργοί φέρονται θετικά διακείμενοι προς τους διαδηλωτές.

Την Κυριακή, την πρώτη επέτειο ανόδου στην προεδρία του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι, πολλές χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους ζητώντας εκλογές.

Μετά τα νυχτερινά επεισόδια, που στοίχισαν τη ζωή σε οκτώ άτομα στο Κάιρο και άλλα οκτώ σε όλη τη χώρα, το κλίμα παραμένει τεταμένο.

Από την πλευρά τους, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι υπόσχονται να πάρουν μέτρα για την αυτοπροστασία τους μετά την εισβολή διαδηλωτών στα γραφεία τους στο Κάιρο και βάλλουν κατά της αστυνομίας.

Όπως υποστήριξαν, η εισβολή και οι βανδαλισμοί στα γραφεία τους στο Κάιρο ήταν γεγονός που βγήκε πέρα από ένα όριο ανοχής και πλέον θα εξετάσουν τρόπους για την άμυνά τους.

«Είναι πολύ επικίνδυνο για μια ομάδα την κοινωνία να χρησιμοποιεί τη βία σαν μέσο αλλαγής γιατί μπορεί να προσελκύσει και άλλους να κάνουν το ίδιο», εξήγησε στο Reuters ο εκπρόσωπος του ισλαμιστικού κόμματος, χαρακτηρίζοντας τους Αδελφούς «πειθαρχημένο οργανισμό».

Τη Δευτέρα η καθοδηγητική επιτροπή του κόμματος θα συνεδρίαζε για να αποφασίσει περισσότερα μέτρα. Μεταξύ τους εξετάζεται η αναβίωση των επιτροπών αυτοάμυνας που είχαν συγκροτηθεί το 2011 κατά τη διάρκεια της εξέγερσης κατά του Μουμπάρακ.

Ωστόσο, επέρριψε ευθύνες στις δυνάμεις ασφαλείας που δεν έκαναν κάτι για να προστατέψουν το κτίριο κατά την επίθεση που έγινε αργά το βράδυ της Κυριακής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Αυτό είναι ξενοφοβία» – Στην αντεπίθεση οι Πολωνοί για την κριτική στον Σιμόν Μαρτσίνιακ

Οι Πολωνοί πέρασαν στην αντεπίθεση για την κριτική των Γερμανών στον διαιτητή του αγώνα Ρεάλ-Μπάγερν, Σιμόν Μαρτσίνιακ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024