Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Παγιδευμένος στο τράνζιτ της Μόσχας ο Έντουαρντ Σνόουντεν

Παγιδευμένος στο τράνζιτ της Μόσχας ο Έντουαρντ Σνόουντεν

Με τις αποκαλύψεις του για τη δράση της NSA να καθιστούν υπόλογη τη διακυβέρνηση Ομπάμα πλέον και έναντι της Ευρώπης, ο Έντουαρντ Σνόουντεν κλείνει μία εβδομάδα «παγιδευμένος» στο χώρο τράνζιτ του αεροδρομίου της Μόσχας εν μέσω διπλωματικής διελκυστίνδας. Η μεν Ρωσία νίπτει τας χείρας λέγοντας ότι επίσημα δεν βρίσκεται στο έδαφός της, ο δε Ισημερινός λέει πως η Μόσχα είναι υπεύθυνη για την τύχη του και η χορήγηση ασύλου δεν μπορεί να εξεταστεί εάν ο 30χρονος Σνόουντεν δεν φθάσει πρώτα στην ίδια τη χώρα της Λατινικής Αμερικής ή σε πρεσβεία της.

Με τις αποκαλύψεις του να έχουν ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου για την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) καθιστώντας υπόλογη τη διακυβέρνηση Ομπάμα και έναντι της Ευρώπης, ο 30χρονος Έντουαρντ Σνόουντεν κλείνει μία εβδομάδα «παγιδευμένος» στο χώρο τράνζιτ του αεροδρομίου της Μόσχας εν μέσω διπλωματικής διελκυστίνδας.

Η μεν Ρωσία νίπτει τας χείρας επιχειρηματολογώντας ότι ο πρώην τεχνικός σύμβουλος δεν βρίσκεται επίσημα στο έδαφός της, ο δε πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα δείχνει τη Μόσχα ως υπεύθυνη για την τύχη του Έντουαρντ Σνόουντεν.

Σε συνεντεύξεις που παραχώρησε στο Reuters και το Associated Press, ο Ραφαέλ Κορέα κατέστησε σαφές πως ο Ισημερινός είναι απίθανο να βοηθήσει τον καταζητούμενο από τις Ηνωμένες Πολιτείες Σνόουντεν να «δραπετεύσει» από την παρούσα κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού υπογράμμισε πως το αίτημα για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου, που ευελπιστεί να λάβει ο Σνόουντεν, δεν μπορεί να εξεταστεί έως ότου φθάσει στο έδαφος της ίδιας της χώρας της Λατινικής Αμερικής ή σε πρεσβεία της στο εξωτερικό.

«Εναπόκειται στις ρωσικές Αρχές εάν μπορεί να φύγει από το αεροδρόμιο της Μόσχας προς μία πρεσβεία του Ισημερινού» είπε ο Κορέα για να συμπληρώσει πως εκ μέρους του Ισημερινού «θα έχει την ίδια αντιμετώπιση με οποιονδήποτε άλλο πολίτη, ακόμη και αν στερείται διαβατηρίου».

«Έχουμε επίγνωση ότι πρόκειται για ειδική περίπτωση» επισήμανε ο Κορέα, εκτιμώντας πως «αυτή ενδεχομένως πρόκειται για τη μεγαλύτερη υπόθεση κατασκοπείας στην ιστορία της ανθρωπότητας».

Έστειλε, επίσης, μήνυμα στον ίδιο τον Σνόουντεν να διατηρεί την αισιοδοξία του και να είναι θαρραλέος, ενώ μίλησε και για τον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ λέγοντας πως δεν έχει χάσει τη στήριξη, το σεβασμό και την εκτίμηση του Ισημερινού.

Από ρωσικής πλευράς, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επιχειρήσει εξ αρχής να αποστασιοποιηθεί από την υπόθεση που επιφέρει τριγμούς στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Μόσχα αρνήθηκε να εκδώσει τον Σνόουντεν στις ΗΠΑ, επιμένοντας ότι από τη στιγμή που βρίσκεται στο χώρο μετεπιβίβασης του αεροδρομίου δεν έχει εισέλθει επίσημα στο ρωσικό έδαφος, και κατ’ επέκταση είναι εκτός ελέγχου του Κρεμλίνου.

Το αμερικανικό διαβατήριο του πρώην τεχνικού συμβούλου της NSA έχει ανακληθεί και χώρες ανά τον κόσμο δέχονται διπλωματικές πιέσεις από τις ΗΠΑ να μην τον αφήσουν να συνεχίσει το ταξίδι του. Χωρίς ρωσική βίζα δεν μπορεί επίσης να μεταβεί στην πρεσβεία του Ισημερινού, στο κέντρο της Μόσχας.

«Το θέμα αυτό δεν είναι στην ημερήσια διάταξη του Κρεμλίνου» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, στον ραδιοσταθμό Ηχώ της Μόσχας την Κυριακή, προσπαθώντας να υποβαθμίσει το θέμα της παραμονής του Σνόουντεν στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο εδώ και μια εβδομάδα.

Πάντως, το Κρεμλίνο δήλωσε ταυτόχρονα την Κυριακή ότι θα λάβει υπόψη του την κοινή γνώμη και τις θέσεις των ακτιβιστών υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γεγονός που κατά το Associated Press θα μπορούσε ίσως να στρώσει το έδαφος για να ζητήσει ο Σνόουντεν άσυλο στη Ρωσία.

Ρώσοι βουλευτές ήδη κινητοποιούνται υπέρ του Σνόουντεν, θεωρώντας ότι τυχόν έκδοση του Αμερικανού φυγάδα στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για κατασκοπεία, θα ήταν «ηθικά απαράδεκτη».

«Είναι θέμα αρχής. Το να παραδίδει κανείς έναν πολιτικό πρόσφυγα είναι ηθικά απαράδεκτο» ανέφερε ο βουλευτής Αλεξέι Πουσκόφ, επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων στη Δούμα.

«Δεν μπορούμε να μένουμε στο περιθώριο, πρέπει να κινητοποιηθούμε για την τύχη του» συμπλήρωσε ο γερουσιαστής Βαλερί Σνιάκιν, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (ρωσική Άνω Βουλή).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πώς έζησε ο Βαγγέλης Μαρινάκης το κρίσιμο πέναλτι του Ελ Κααμπί

Με κομμένη την ανάσα ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης παρακολουθεί και ξεσπά μόλις η μπάλα μπαίνει στα δίχτυα του Ντόουγκλας Λουίς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024