Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η ΕΕ ανοίγει τις πύλες της στη Σερβία, «πράσινο φως» για τη διαπραγμάτευση

Η ΕΕ ανοίγει τις πύλες της στη Σερβία, «πράσινο φως» για τη διαπραγμάτευση

Επιβραβεύοντας τη Σερβία για τη συμφωνία-ορόσημο για την εξομάλυνση των σχέσεών της με το Κοσσυφοπέδιο, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης άναψαν στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών το «πράσινο φως» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη που θα θέσει επίσημα σε τροχιά τη διαπραγματευτική διαδικασία αναμένεται το αργότερο έως τον Ιανουάριο του 2014. Μεγάλη ικανοποίηση στο Βελιγράδι.

Το «πράσινο φως» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία άναψαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη που θα θέσει επίσημα σε τροχιά τη διαπραγματευτική διαδικασία αναμένεται το αργότερο έως τον Ιανουάριο του 2014. Θα έχει προηγηθεί η επικύρωση του διαπραγματευτικού πλαισίου από τους ηγέτες των «27» στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιβραβεύει τη Σερβία για τη συμφωνία-ορόσημο του Απριλίου για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας -απαρέγκλιτο όρο της ΕΕ προκειμένου να εξετάσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να ενημερώνει για την πρόοδο στην εφαρμογή της συμφωνίας Βελιγραδίου – Πρίστινας και για την πρόοδο στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των «27» συμφώνησαν, επίσης, την Παρασκευή στις Βρυξέλλες στην έναρξη διαπραγματεύσεων με το Κόσοβο για μία αποκαλούμενη συμφωνία σύνδεσης, που καλύπτει ζητήματα εμπορικών, οικονομικών και πολιτικών σχέσεων και αποτελεί βήμα προς ενδεχόμενη μελλοντική ένταξη.

«Βρισκόμαστε σε μία ιστορική στιγμή για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη συνολικά» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη βελγική πρωτεύουσα, επισημαίνοντας ότι οι αποφάσεις για το Βελιγράδι και την Πρίστινα λαμβάνονται τη στιγμή που η Κροατία ετοιμάζεται να περάσει επίσημα το κατώφλι της ΕΕ την 1η Ιουλίου.

«Αυτές οι αποφάσεις είναι το άμεσο αποτέλεσμα της θαρραλέας συμφωνίας μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας» είπε ο Βαν Ρομπάι, ο οποίος πρόκειται να επισκεφθεί την προσεχή Δευτέρα τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο.

Ικανοποίηση εκφράζεται στο Βελιγράδι για το «πράσινο φως» της ΕΕ.

«Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι η Σερβία είναι επιθυμητή στην ΕΕ ως ισότιμο μέλος. Τώρα πρέπει να στραφούμε στην οικονομία και να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο των πολιτών» δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, προσέδωσε ιστορική σημασία στην απόφαση της ΕΕ, λέγοντας »έχουμε ξανά συμμάχους που μας περιβάλλουν με εμπιστοσύνη» και συμπληρώνοντας ότι είναι ανάγκη η πολιτική ηγεσία της χώρας να επιδείξει αποφασιστικότητα, σοβαρότητα και συνέπεια κατά τη διεξαγωγή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Θετικά αντέδρασαν στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκτός από το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS) του πρώην πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο οποίος αντιτίθεται στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Αυτό είναι ξενοφοβία» – Στην αντεπίθεση οι Πολωνοί για την κριτική στον Σιμόν Μαρτσίνιακ

Οι Πολωνοί πέρασαν στην αντεπίθεση για την κριτική των Γερμανών στον διαιτητή του αγώνα Ρεάλ-Μπάγερν, Σιμόν Μαρτσίνιακ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024