Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Η Ρωσία δεν θα εκδώσει τον Σνόουντεν, ξεκαθαρίζει ο Πούτιν

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν βρίσκεται ακόμη στο αεροδρόμιο της Μόσχας, τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, για να προσθέσει ότι ο καταζητούμενος από τις ΗΠΑ συνεργάτης της NSA είναι ελεύθερος να φύγει και πρέπει να το κάνει το συντομότερο. Η Μόσχα δεν πρόκειται να τον εκδώσει στις ΗΠΑ, όπως ζητά η Ουάσινγκτον, ξεκαθαρίζει ο Πούτιν. Οι ΗΠΑ πάντως επέμειναν στην άμεση έκδοση λέγοντας ότι υπάρχει «σαφής νομική βάση» για αυτό.

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν βρίσκεται ακόμη στη Ρωσία, στο αεροδρόμιο της Μόσχας, τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν για να προσθέσει ότι ο καταζητούμενος από τις ΗΠΑ συνεργάτης της NSA είναι ελεύθερος να φύγει και πρέπει να το κάνει το συντομότερο. Η Μόσχα δεν πρόκειται να τον εκδώσει στις ΗΠΑ, όπως ζητά η Ουάσινγκτον, ξεκαθαρίζει ο Πούτιν.

Κατά τον ρώσο πρόεδρο, ο Σνόουντεν είναι στην περιοχή τράνζιτ του αεροδρομίου της Μόσχας, τυπικά δηλαδή δεν έχει διασχίσει τα σύνορα και άρα δεν έχει εισέλθει στη χώρα.

«Μπορούμε να παραδώσουμε ξένους πολίτες μόνο σε χώρες που έχουμε τη σχετική διεθνή συμφωνία παράδοσης», επισήμανε από την Φινλανδία ο ρώσος πρόεδρος.

«Όσο γρηγορότερα επιλέξει τον τελικό του προορισμό τόσο καλύτερο για τον ίδιο και για εμάς», είπε ο ρώσος πρόεδρος.

Όπως πρόσθεσε, ο Σνόουντεν δεν έχει διαπράξει κάποιο αδίκημα στη Ρωσία, ούτε οι ρωσικές αρχές δεν έχουν συνεργαστεί και δεν συνεργάζονται μαζί του, χωρίς να διευκρινίσει περισσότερα για αυτό το τελευταίο σημείο.

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν έφυγε από το Χονγκ Κονγκ για τη Μόσχα την Κυριακή με τελικό προορισμό πιθανόν την Κούβα ή τον Ισημερινό, ο οποίος εξετάζει το αίτημα να τον δεχτεί. Οι ΗΠΑ του έχουν απαγγείλει κατηγορίες για διαρροή απορρήτων εγγράφων.

Η υπόθεση έχει φέρει σε νέα αντιπαράθεση τις ΗΠΑ με τη Ρωσία, με την Ουάσινγκτον να ζητά ευθέως την έκδοση του Σνόουντεν, τη δε Μόσχα να αρνείται να ικανοποιήσει αυτό το αίτημα.

Ο Πούτιν εκτίμησε ότι δεν θα επηρεαστούν οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις απορρίπτοντας επιπλέον, με το γνωστό ωμό ύφος, τις κατηγορίες των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας σαν «παραληρήματα και σκουπίδια».

Οι ΗΠΑ πάντως επέμειναν στην άμεση έκδοση του Σνόουντεν λέγοντας ότι υπάρχει «σαφής νομική βάση» για αυτό.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κάλεσε την Ρωσία «να δείξει σύνεση» και να παραδώσει τον Έντουαρντ Σνόουντεν, υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν επιζητεί την αντιπαράθεση με την Ρωσία στο θέμα αυτό.

Κατά τον Κέρι η παράδοση του Σνόουντεν είναι θέμα σεβασμού του νόμου, αναγνώρισε πάντως ότι στην πράξη ο ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε δίκιο όσον αφορά το γεγονός ότι δεν υπάρχει συνθήκη έκδοσης μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

Ο Λαβρόφ είχε χαρακτηρίσει «απαράδεκτες» τις κατηγορίες της Ουάσινγκτον για την Μόσχα, σημειώνοντας ότι «εμείς δεν έχουμε καμία σχέση ούτε με τον κ. Σνόουντεν, ούτε όσον αφορά τις σχέσεις του με την αμερικανική δικαιοσύνη, ούτε με τις μετακινήσεις του ανά τον κόσμο».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ραζβάν Λουτσέσκου: Πήρε πολλά από όλους τους ποδοσφαιριστές

Οταν μια ομάδα έχει 20 (!) σκόρερ, σημαίνει πολλά για το πνεύμα και τη νοοτροπία της.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024