Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σε επτά χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο Μπερλουσκόνι για το «Ρούμπι-γκέιτ»

Σε επτά χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο Μπερλουσκόνι για το «Ρούμπι-γκέιτ»

Ένοχο για κατάχρηση εξουσίας και συνέργια σε προαγωγή ανηλίκων στην πορνεία έκρινε το δικαστήριο του Μιλάνου τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι για την υπόθεση της Ρούμπι Καρίμα, επιβάλλοντας ποινή φυλάκιση επτά ετών και εφ' όρου ζωής στέρηση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Η απόφαση για τον πρώην πρωθυπουργό δεν θα τεθεί άμεσα σε ισχύ, καθώς εκκρεμεί έφεση. Ο ίδιος μιλά για απόφαση που είναι «προσβολή προς όλους τους ιταλούς που με εμπιστεύθηκαν και στήριξαν την στράτευσή μου υπέρ της χώρας».

Ένοχο για κατάχρηση εξουσίας και συνέργια σε προαγωγή ανηλίκων στην πορνεία έκρινε το δικαστήριο του Μιλάνου τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι για την υπόθεση της Ρούμπι Καρίμα, επιβάλλοντας ποινή φυλάκιση επτά ετών και εφ’ όρου ζωής στέρηση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Η απόφαση για τον πρώην πρωθυπουργό δεν θα τεθεί άμεσα σε ισχύ, καθώς εκκρεμεί έφεση. Οι δικηγόροι του Καβαλιέρε επιβεβαίωσαν ότι θα προσφύγουν στο Εφετείο του Μιλάνου.

Η ποινή είναι αυστηρότερη από αυτή που είχε ζητήσει η εισαγγελέας, Ίλντα Μποκασίνι, δηλαδή εξαετή φυλάκιση και ισόβια απαγόρευση κατοχής δημοσίου αξιώματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας έχει καταδικαστεί από το Εφετείο του Μιλάνου σε τετραετή φυλάκιση και σε πενταετή στέρηση του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι για απάτη σε αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων από τον όμιλο της Mediaset.

Εάν ο Μπερλουσκόνι καταδικαστεί για την υπόθεση Mediaset και από τον Άρειο Πάγο της Ιταλίας θα πρέπει να πει οριστικό «addio» στην πολιτική, καθώς υποχρεούται να παραιτηθεί του αξιώματος του γερουσιαστή και να εγκαταλείψει το πολιτικό στερέωμα. Αυτό με τη σειρά του θα προκαλέσει τριγμούς στην κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα, την οποία στηρίζει ο Μπερλουσκόνι, φέρνοντας ενδεχομένως τη χώρα και πάλι μπροστά σε εκλογές.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωνε αθώος και μιλούσε για απόπειρα πολιτικής «εξόντωσής» του.
Σε γραπτή ανακοίνωση σχετικά με την απόφαση, ο πρώην πρωθυπουργός εκφράζει καταρχάς την έκπληξή του: «Ήμουν βέβαιος ότι η δικαστική απόφαση δεν θα ήταν αρνητική διότι δεν υπήρχαν ενοχοποιητικά στοιχεία».

Αντίθετα, προσθέτει ότι «εκδόθηκε μια βαρύτατη απόφαση με στόχο να αποκλειστώ από την πολιτική ζωή. Δεν είναι μόνον μια σελίδα κακής δικαιοσύνης, είναι και μια προσβολή προς όλους τους ιταλούς που με εμπιστεύθηκαν και στήριξαν την στράτευσή μου υπέρ της χώρας. Εγώ, όμως, για μια ακόμη φορά, εννοώ να αντισταθώ στον κατατρεγμό αυτό, διότι είμαι απολύτως αθώος και δεν θέλω σε καμία περίπτωση να εγκαταλείψω την μάχη μου να μετατρέψω την Ιταλία σε μια πραγματικά ελεύθερη χώρα».

Όσο για την πρωταγωνίστρια της υπόθεσης, τη Ρούμπι Καρίμα ελ-Μαχρούγκ, στην κατάθεσή της είχε μιλήσει για τα πάρτι «μπούνγκα μπούνγκα» στην έπαυλη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, επιμένοντας ότι δεν είχε έλθει σε σεξουαλική επαφή με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας.

Ωστόσο, είχε παραδεχθεί πως σε κάθε επίσκεψη λάμβανε από τον Καβαλιέρε φακέλους με 2.000 έως 3.000 ευρώ.

Αντιδράσεις από τα κόμματα

Στα πρώτα σχόλιά τους τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για «σκληρή απόφαση».
Σε εξίσου σκληρή γραμμή και το σχόλιο του κεντροδεξιού βουλευτή Φαμπρίτσιο Τσικίτο, ο οποίος είπε ότι «στην Ιταλία σήμερα πέθανε το κράτος δικαίου». Πρόσθεσε δε ότι «οι δικαστές ενοχοποίησαν τα εκατομμύρια Ιταλών που ψήφισαν τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, (η απόφαση) θυμίζει αποφάσεις στρατοδικείων».

«Πρόκειται για εξωπραγματική ετυμηγορία αλλά κατά κάποιο τρόπο την αναμέναμε» σχολίασε ο συνήγορος υπεράσπισης του Καβαλιέρε, Νικόλο Γκεντίνι.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού αρκέστηκε να υπογραμμίσει ότι οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές «όποιο και αν είναι το περιεχόμενό τους».

Πάντως, ο Νίκι Βέντολα, επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου κόμματος Αριστερά και Ελευθερία ζητά από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να παραιτηθεί, καθώς «αυτό θα συνέβαινε και σε όλες τις άλλες πολιτισμένες χώρες της Ευρώπης».

Έξω από το δικαστήριο του Μιλάνου συγκεντρώθηκαν μέλη του κινήματος Πέντε Αστέρων που αμφισβήτησαν ηχηρά την Ντανιέλα Σαντανκέ, από τις στενότερες συνεργάτιδες του Μπερλουσκόνι, η οποία χαρακτήρισε «ντροπή» την απόφαση των δικαστών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έξαλλη η σύντροφος του Λορέντζο Μπράουν με τη διαιτησία

Έξω φρενών η σύντροφος του Λορέντζο Μπράουν, Χέιλ Καλχούν, με την διαιτησία. Εξαπέλυσε βολές κατά της EuroLeague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024