Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Παρά τις υποσχέσεις της Ρούσεφ, οι διαδηλώσεις δεν σταματούν στη Βραζιλία

Παρά τις υποσχέσεις της Ρούσεφ, οι διαδηλώσεις δεν σταματούν στη Βραζιλία

Παρά την κατευναστική διάθεση που έδειξε η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ και τις υποσχέσεις για αντιμετώπιση της διαφθοράς και γενικότερα ένα καλύτερο κράτος, οι διαδηλωτές δεν εγκαταλείπουν τις διεκδικήσεις τους και κατεβαίνουν εκ νέου στους δρόμους. Η Ρούσεφ, μετά από σιωπή αρκετών ημερών και αφού είχε προηγηθεί η οριακή νύχτα της Πέμπτης όταν ένα εκατομμύριο άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα, υποσχέθηκε να συναντηθεί με τους επικεφαλής των διαδηλώσεων, αλλά και αξιωματούχους για την εξεύρεση λύσεων.

Παρά την κατευναστική διάθεση που έδειξε η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ και τις υποσχέσεις για αντιμετώπιση της διαφθοράς και γενικότερα ένα καλύτερο κράτος, οι διαδηλωτές δεν εγκαταλείπουν τις διεκδικήσεις τους και κατεβαίνουν εκ νέου στους δρόμους.

Το Σάββατο χιλιάδες κατέβηκαν στους δρόμους του Μπέλο Οριζόντε και σε άλλες μεγάλες πόλεις σε διαμαρτυρία κατά νομοθεσίας που περιορίζει την δυνατότητα των διωκτικών αρχών να ερευνούν εγκληματικές υποθέσεις–και όχι μόνο αυτό.

Μικρής κλίμακας πορείες έγιναν την Παρασκευή, χωρίς να υπάρξουν πολλά επεισόδια.

Η Ρούσεφ, μετά από σιωπή αρκετών ημερών και αφού είχε προηγηθεί η οριακή νύχτα της Πέμπτης όταν ένα εκατομμύριο άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα, υποσχέθηκε να συναντηθεί με τους επικεφαλής των διαδηλώσεων –οι οποίες γενικά είναι ανοργάνωτες και χωρίς σαφείς ιεραρχίες– αλλά και αξιωματούχους για την εξεύρεση λύσεων.

Είπε ακόμη ότι θέλει ακόμη περισσότερη διαφάνεια και τονίζει ότι θέλει να ακούγεται πρώτα η ιδιότητα του πολίτη και όχι η οικονομική ισχύς.

Σε κάθε περίπτωση, οι διαδηλωτές βάζουν πληθώρα ζητημάτων, επικεντρώνονται πάντως στη διαφθορά και την εγκληματικότητα, στο αίσθημα ατιμωρησίας των υψηλά ιστάμενων και στην κακή ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών παρά την υψηλή φορολογία.

Το ζητούμενο είναι πλέον να πειστούν οι βραζιλιάνοι για τις προθέσεις και τις διακηρύξεις της προέδρου.

Οι νεότεροι δεν μοιάζουν να πείθονται εύκολα. «Είμαστε παθιασμένος λαός: ‘βράζουμε’ και ‘κρυώνουμε’ γρήγορα, αλλά αυτή τη φορά είναι διαφορετικά» λέει νεαρή διαδηλώτρια στο Associated Press.

Εν τω μεταξύ, μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα που έχουν αναδειχτεί και εκεί σε πανίσχυρο εργαλείο κινητοποίησης και επικοινωνίας, έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν προτάσεις για γενική απεργία την ερχόμενη εβδομάδα, σαν άλλο ένα μέσο πίεσης προς την κυβέρνηση. Δύο μεγάλα συνδικάτα δηλώνουν ότι στηρίζουν τις διαδηλώσεις, δεν γνωρίζουν όμως τα περί απεργίας.

Μια άλλη ιδέα που κυκλοφορεί ανάμεσα στους διαδηλωτές είναι να πάρει σαφέστερη μορφή το κίνημα –με ένα είδος ακομμάτιστου κινήματος–, αλλά και για αυτό ίσως είναι νωρίς να υπάρξει κάποια δραστηριότητα.

Ενδεικτικό και ενδιαφέρον και το ότι στο πλευρό των διαδηλωτών βρίσκονται οι καθολικοί επίσκοποι, που εκφράζουν «αλληλεγγύη και υποστήριξη, όσο παραμένουν ειρηνικές οι διαδηλώσεις». Τον επόμενο μήνα θα επισκεφτεί τη χώρα ο πάπας Φραγκίσκος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Ολυμπιακός: «Προστατεύουμε την ομάδα και τη στηρίζουμε με φωνή, πάθος και καρδιά»

Ο Ολυμπιακός με νέα ενημέρωση του καλεί τον κόσμο να είναι ιδιαίτερα προσεχτικός στην αναμέτρηση της Πέμπτης (9/5) με αντίπαλο την Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024