Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μείωση των πυρηνικών θα προτείνει στη Ρωσία ο Ομπάμα από το Βερολίνο

Μείωση των πυρηνικών θα προτείνει στη Ρωσία ο Ομπάμα από το Βερολίνο

Τον στόχο της Ουάσινγκτον για νέα συμφωνία με τη Μόσχα για μείωση των πυρηνικών κεφαλών, κατά ένα τρίτο, πρόκειται να ανακοινώσει ο Μπαράκ Ομπάμα στην πολυαναμενόμενη ομιλία του μπροστά στην Πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο. Στους έκτακτους ρυθμούς της προεδρικής επίσκεψης κινείται η γερμανική πρωτεύουσα, υποδεχόμενη έναν Ομπάμα που έχει μεν -αναπόφευκτα- απομυθοποιηθεί μετά την πρώτη θητεία του, αλλά διατηρεί υψηλά ποσοστά δημοτικότητας στην Ευρώπη.

Τον στόχο της Ουάσινγκτον για νέα συμφωνία με τη Μόσχα για μείωση των πυρηνικών κεφαλών, κατά ένα τρίτο, πρόκειται να ανακοινώσει ο Μπαράκ Ομπάμα στην πολυαναμενόμενη ομιλία του μπροστά στην Πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters, ο αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να θέσει τον στόχο να μειωθούν τα πυρηνικά όπλα μέχρι και κατά ένα τρίτο από τα επίπεδα που έχουν ήδη πέσει μετά την συμφωνία «New START» με την Ρωσία.

Ο Μπαράκ Ομπάμα «θα εκφράσει επίσης το στόχο μείωση των αμερικανικών και ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη, και τη δέσμευση να συνεργαστεί με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ για την ανάπτυξη προτάσεων που μπορούν να εξεταστούν με τη Ρωσία προς αυτόν τον σκοπό», ανέφερε επίσης ο αξιωματούχος.

Ο αμερικανός πρόεδρος έφτασε το αργά το απόγευμα της Τρίτης στη γερμανική πρωτεύουσα, όπου και θα μείνει για σχεδόν ένα 24ωρο.

Κορύφωση της επίσκεψής του θα είναι η ομιλία στην Πύλη του Βραδεμβούργου: Η ομιλία ενός αμερικανού προέδρου σε αυτό το σημείο φέρει τεράστιο συμβολικό βάρος, λόγω Ρήγκαν. Το 1987, ο Ρήγκαν είχε απευθυνθεί από εκείνο το σημείο και πάλι στη Μόσχα και τον Γκορμπατσώφ προσωπικά, καλώντας τον «να ρίξει αυτό το Τείχος».

Εάν επιβεβαιωθεί η αναφορά για τις προθέσεις Ομπάμα, η Πύλη του Βραδεμβούργου θα γίνει και πάλι βήμα προς τη Ρωσία, αυτή τη φορά για κοινά βήματα προς τον πυρηνικό αφοπλισμό.

Το Βερολίνο στο ρυθμό «του cool Ομπάμα»

Ο Ομπάμα είχε τύχη θερμότατης υποδοχής από τους βερολινέζους το 2008 (λίγο πριν την πρώτη εκλογή του) αλλά αυτή τη φορά φαίνεται πως δεν είναι πια -ούτε- στη Γερμανία ο πρόεδρος του «Ναι, μπορούμε».

Μετά τον πόλεμο, οι επισκέψεις αμερικανών προέδρων στο Βερολίνο και αλλά οι ομιλίες τους προσελκύουν τεράστιο ενδιαφέρον. Ο Ρήγκαν είχε εκφωνήσει την ομιλία του στην Πύλη του Βραεμβούργου το 1987. Πριν από αυτόν, ο Τζον Κένεντι είχε μιλήσει το 1963 στο κτίριο του δημαρχείου του Σόνεμπεργκ, από όπου και είπε το «Είμαι ένας Βερολινέζος».

Το 2008, ο Μπαράκ Ομπάμα -ακόμη υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ- είχε φτάσει στο Βερολίνο και εκφώνησε ομιλία ενώπιον ενός τεράστιου πλήθους στη Στήλη της Νίκης, μερικές εκατοντάδες μέτρα απόσταση από την Πύλη του Βραδεμβούργου.

Την Τετάρτη, η πόλη βρίσκεται ξανά στο ρυθμό της επίσκεψης ενός αμερικανού προέδρου. Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια και εκτεταμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις βρίσκονται σε ισχύ.

Μικρές διαδηλώσεις έχουν σημειωθεί ήδη από τις προηγούμενες ημέρες, με συνθήματα που επικρίνουν κυρίως το πρόγραμμα ηλεκτρονικών παρακολoυθήσεων από την αμερικανική υπηρεσία NSA ή τα προγράμματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Παρ’ όλα αυτά, ο Ομπάμα παραμένει ένας από τους δημοφιλέστερους αμερικανούς προέδρους των τελευταίων δεκαετιών για τους Ευρωπαίους παρά την αναπόφευκτη απομυθοποίησή του κατά τη διάρκεια σχεδόν πέντε χρόνων στην ηγεσία των ΗΠΑ.

Οι τίτλοι των γερμανικών ΜΜΕ αντανακλούν αυτήν την ατμόσφαιρα. «Η οικογένεια cool έφτασε στην πόλη» γράφει ο Spiegel, με τη φωτογραφία του Ομπάμα (μετά της συζύγου και των τέκνων) να κατεβαίνουν από το αεροπλάνο, ενώ η Sueddeutsche Zeitung μιλά για μία «νηφάλια πλέον φιλία» ενός «προέδρου που έχει χάσει τη μαγεία του».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πόσα χρήματα έχει κερδίσει μέχρι στιγμής ο Ολυμπιακός από την ασύλληπτη ευρωπαϊκή του πορεία

Αυτά είναι τα συνολικά έσοδα του Ολυμπιακού φέτος από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024