Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Επίδειξη δύναμης από τον Ερντογάν μετά τη βίαιη εκκένωση της Ταξίμ

Επίδειξη δύναμης από τον Ερντογάν μετά τη βίαιη εκκένωση της Ταξίμ

Μέσα σε πολιτικά και κοινωνικά βαρύ κλίμα από την ωμή βία που άσκησε η αστυνομία για τη διάλυση των διαδηλωτών της πλατείας Ταξίμ, το AKP πραγματοποίησε την Κυριακή μεγάλη συγκέντρωση, μετά από τρεις εβδομάδες διαδηλώσεων και πρωτοφανούς αμφισβήτησης του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν. Στην ομιλία του, ο Τ.Ερντογάν υποστήριξε ότι ήταν καθήκον του να εκκενώσει την πλατεία Ταξίμ, αλλιώς δεν έχει νόημα η παραμονή στη θέση του. Οι διαδηλωτές σχεδίαζαν και αυτοί να επιστρέψουν στην πλατεία, ο κυβερνήτης της Πόλης δεν τους έδωσε την άδεια. Νέα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα.

Μέσα σε πολιτικά και κοινωνικά βαρύ κλίμα από την ωμή βία που άσκησε η αστυνομία για τη διάλυση των διαδηλωτών της πλατείας Ταξίμ, το AKP πραγματοποίησε την Κυριακή μεγάλη συγκέντρωση, μετά από τρεις εβδομάδες διαδηλώσεων και πρωτοφανούς αμφισβήτησης του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν.

Στην ομιλία του, στο Καζλιτσεσμέ, σε αρκετή απόσταση από την πλατεία Ταξίμ, ο Τ.Ερντογάν υποστήριξε ότι ήταν καθήκον του να εκκενώσει την πλατεία Ταξίμ, αλλιώς δεν έχει νόημα η παραμονή στη θέση του. Υπενθύμισε ότι είχε προαναγγείλει την εκκένωση της πλατείας, εάν οι διαδηλωτές δεν την εγκατέλειπαν εθελοντικά.

Παράλληλα, ο τούρκος πρωθυπουργός κατήγγειλε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για τον τρόπο που καλύπτουν τις ταραχές στην Τουρκία και την ΕΕ για την αντίδρασή της στα γεγονότα, ενώ εξαπέλυσε επίθεση κατά των διαδηλωτών και της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα).

Ειδικότερα, απευθυνόμενος ονομαστικά στο BBC, το CNN και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters είπε «να δείξετε και αυτή την εικόνα», εννοώντας το πλήθος στην πλατεία Καζλίτσεσμε, όπου γινόταν η συγκέντρωση.

Ο Ερντογάν επέκρινε, επίσης, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναφερόμενος στο ψήφισμα που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την κατάσταση στην Τουρκία, είπε: «Mην υπερβαίνετε τα όριά σας. Δεν είστε αρμόδιοι να εκδίδετε αποφάσεις για την Τουρκία. Δεν αναγνωρίζουμε την απόφασή σας. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή δεν είναι μέλος της ΕΕ. Εάν είστε ειλικρινείς, σας λέω ότι στην Ελλάδα έγιναν διαδηλώσεις και επεισόδια, όπου σκοτώθηκαν πολίτες, αλλά τους δώσατε οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων ευρώ».

Περίπου 10χλμ μακρύτερα από το σημείο της συγκέντρωσης του ΑΚΡ, σημειώνονταν επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, οι οποίοι προσπάθησαν να επιστρέψουν στην πλατεία Ταξίμ. Ωστόσο, ο κυβερνήτης της Πόλης δεν έδωσε την άδεια, με αποτέλεσμα να υπάρξει νέος γύρος καταστολής.

Έχει προηγηθεί μία νύχτα πολύ σκληρών συγκρούσεων μέσα στην πλατεία Ταξίμ, το πάρκο Γκεζί και τους γύρω δρόμους—και νωρίτερα το Σάββατο– διάλυση συγκέντρωσης στην πλατεία Κιζιλάι στην Άγκυρα. Πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα και αντλίες νερού χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον από την αστυνομία· πολλές οι καταγγελίες για τη συμπεριφορά των αστυνομικών, ακόμα και χημικά εγκαύματα από τα δακρυγόνα που ήταν διαλυμένα μέσα στο νερό.

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης εξήγησε προς τον Τύπο ότι «κάθε κάλεσμα για την Ταξίμ δεν θα συνεισφέρει στην ειρήνη και την ασφάλεια. Μόλις η κατάσταση σταθεροποιηθεί, μπορούν να συνεχίσουν να εξασκούν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα».{{{ map }}}

Παραταύτα, πολλοί διαδηλωτές από διάφορα σημεία της πόλης προσπάθησαν να κινηθούν προς την πλατεία, αλλά απωθήθηκαν από την αστυνομία με νέο γύρο δακρυγόνων και χρήσης αντλιών νερού. Επεισόδια συνεχίζονταν την Κυριακή και στην Άγκυρα.

Η νομαρχία κάνει λόγο για 44 τραυματίες, ενώ ο φορέας «Αλληλεγγύη Ταξίμ», που θεωρείται η οργανωτική επιτροπή των διαδηλώσεων, έκανε λόγο για 151 τραυματίες. Ωστόσο, οι αριθμοί είναι συνεχώς προσωρινοί, αφού τα επεισόδια συνεχίζονται. Κατά τις πληροφορίες, υπάρχουν δύο περιπτώσεις σοβαρού τραυματισμού.

Ο φορέας «Αλληλεγγύη Ταξίμ» χαρακτηρίζει τη στάση της κυβέρνησης «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και καλεί τον τουρκικό λαό και τη διεθνή κοινότητα «να σταθούν αλληλέγγυοι για να δοθεί τέλος στη βία».

Την ίδια ώρα, η αστυνομία προχωρά σε προσαγωγές, ο αριθμός των οποίων είναι πλέον άγνωστος.

Η εργατική συνομοσπονδία DISK, η συνομοσπονδία δημοσίων υπαλλήλων KESK, η Ένωση Ιατρικών Συλλόγων Τουρκίας, η Ένωση Οδοντιάτρων Τουρκίας και η Ένωση Μηχανικών Τουρκίας με κοινή ανακοίνωσή τους κάλεσαν τα μέλη τους να πάνε τη Δευτέρα στις δουλειές τους, αλλά στη συνέχεια να αποχωρήσουν και να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις.

Η Ένωση Δικηγορικών Συλλόγων Τουρκίας αποφάσισε να προσφύγει στη Συμβούλιο της Ευρώπης, προκειμένου να ζητήσει «επείγουσα επέμβαση» από πλευράς Συμβουλίου.

Στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρει το BBC, έχουν μεταφερθεί περί τους 1.000 αστυνομικούς από όλη τη χώρα για την τήρηση της τάξης.

Έπρεπε να είχε τελειώσει η διαμαρτυρία, είπε ο Χουσεΐν Τσελίκ, στέλεχος του AKP, μιλώντας για τους διαδηλωτές. «Η φωνή τους ακούστηκε», είπε και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνησή μας δεν μπορούσε να επιτρέψει αυτήν την κατάληξη να συνεχιστεί ως το τέλος».

Παρόμοιες δηλώσεις είχαν γίνει από τον Ερντογάν την Παρασκευή, οπότε είχε προτρέψει τους διαδηλωτές «να πάνε στα σπίτια τους» αφού πλέον η κυβέρνηση είχε ακούσει τα αιτήματά τους—είχε προηγηθεί το βράδυ της Πέμπτης μακρά αλλά μάλλον ατελέσφορη συνομιλία του ίδιου με εκπροσώπους τους.

Παράνομες ομάδες με σκοπό να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα είδε μέσα στο σύνολο των διαδηλωτών ο υπουργός υπεύθυνος για τις σχέσεις με την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς, που επικαλέστηκε δηλώσεις τους κυβερνήτη της πόλης ότι κάποιοι διαδηλωτές μπορεί να ήταν οπλισμένοι.

Ως το πρωί της Κυριακής, και υπό την προστασία της αστυνομίας, εργάτες είχαν απομακρύνει την κατασκήνωση των ακτιβιστών στην Ταξίμ. Για την ώρα η πλατεία είναι κλειστή για το κοινό και οι συγκεντρώσεις απαγορεύονται. Κατά το Associated Press αστυνομικοί ελέγχουν τις ταυτότητες και τα προσωπικά αντικείμενα περαστικών.

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις και πάνω από 5.000 είναι οι τραυματίες των ταραχών των τελευταίων ημερών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

«Αυτό είναι ξενοφοβία» – Στην αντεπίθεση οι Πολωνοί για την κριτική στον Σιμόν Μαρτσίνιακ

Οι Πολωνοί πέρασαν στην αντεπίθεση για την κριτική των Γερμανών στον διαιτητή του αγώνα Ρεάλ-Μπάγερν, Σιμόν Μαρτσίνιακ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024