Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρόσβαση στα δεδομένα της NSA έχουν και άλλα κράτη, λέει το Spiegel

Πρόσβαση στα δεδομένα της NSA έχουν και άλλα κράτη, λέει το Spiegel

Και άλλα κράτη μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα που συλλέγει το πρόγραμμα τηλεφωνικών και διαδικτυακών παρακολουθήσεων Prism της αμερικανικής NSA, ανάμεσά τους το Βέλγιο και η Ολλανδία, αναφέρει σε δημοσίευμά του το περιοδικό Spiegel. Η αρμόδια για τη Δικαιοσύνη επίτροπος της ΕΕ, ζητά -σε επιστολή της- από τον αμερικανό υπουργό Δικαιοσύνης απαντήσεις για το πρόγραμμα παρακολουθήσεων.

Και άλλα κράτη μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα που συλλέγει το πρόγραμμα τηλεφωνικών και διαδικτυακών παρακολουθήσεων Prism της αμερικανικής NSA, ανάμεσά τους το Βέλγιο και η Ολλανδία, αναφέρει σε δημοσίευμά του το περιοδικό Spiegel.

Όπως αναφέρουν διάφορες εκθέσεις, πολλές ξένες κυβερνήσεις χρησιμοποιούν τα δεδομένα που συνέλεγε η NSA ή συγκεντρώνουν τα δικά τους δεδομένα.

Η καναδική αρχή προστασίας δεδομένων ζήτησε περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα παρακολούθησης, τα οποία συλλέγουν δεδομένα για καναδούς πολίτες χωρίς ένταλμα.

Η αρμόδια για τη Δικαιοσύνη επίτροπος της ΕΕ, ζητά -σε επιστολή της- από τον αμερικανό υπουργό Δικαιοσύνης απαντήσεις για το πρόγραμμα παρακολουθήσεων.

Η Βίβιαν Ρέντινγκ αναφέρει στην επιστολή ότι ανησυχεί ότι οι προσπάθειες των ΗΠΑ «θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές δυσμενείς συνέπειες για τα θεμελιώδη δικαιώματα της ΕΕ».

Στην επιστολή της επτά είναι οι ερωτήσεις που θέτει στον Έρικ Χόλντερ η Βίβιαν Ρέντινγκ σχετικά με το Prism και τις αμερικανικές παρακολουθήσεις:

  • Έχουν ως στόχο μόνο τη συγκέντρωση στοιχείων για αμερικανούς πολίτες και κατοίκους των ΗΠΑ ή έχουν επίσης -ή κυρίως- ως στόχο μη αμερικανούς πολίτες, ανάμεσά τους και ευρωπαίους πολίτες;
  • Η συλλογή στοιχείων περιορίζεται σε συγκεκριμένες και μεμονωμένες περιπτώσεις και αν ναι, με ποια κριτήρια εφαρμόζεται;
  • Πόσο συχνά γίνεται μαζική συλλογή ή επεξεργασία δεδομένων;
  • Ποια είναι η εμβέλεια του Prism και άλλων τέτοιων προγραμμάτων; Περιορίζεται σε θέματα εθνικής ασφάλειας και συλλογή πληροφοριών από άλλες χώρες και αν ναι, πώς ορίζονται αυτοί οι όροι;
  • Πώς μπορούν εταιρείες στις ΗΠΑ και την ΕΕ να αμφισβητήσουν τις προσπάθειες πρόσβασης και ανάλυσης των δεδομένων;
  • Με ποιους τρόπους μπορεί να έχουν επηρεαστεί οι ευρωπαίοι πολίτες; Πώς είναι διαφορετική η κατάστασή τους από εκείνη των αμερικανών πολιτών και κατοίκων των ΗΠΑ;
  • Πώς μπορούν οι ευρωπαίοι πολίτες και οι εταιρείες να αντιδράσουν σε οποιαδήποτε προσπάθεια πρόσβασης και επεξεργασίας των δεδομένων τους; Ποια είναι η σύγκριση με τα δικαιώματα που προσφέρονται στους αμερικανού πολίτες και κατοίκους των ΗΠΑ;

Η Β.Ρέντινγκ τόνισε ότι οι αμερικανοί βουλευτές θα πρέπει να δώσουν πρόσβαση σε στοιχεία ευρωπαίων πολιτών που υπάρχουν στους σέρβερ αμερικανικών εταιρειών μόνο «σε σαφώς καθορισμένες, εξαιρετικές περιπτώσεις που δέχονται δικαστική αναθεώρηση».

Η ευρωπαία επίτροπος αναμένει τις απαντήσεις του κ. Χόλντερ όταν συναντηθούν οι δυο τους στο Δουβλίνο το βράδυ της Παρασκευής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024