Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σταλινικού τύπου νόμο κατά της «ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας» ψήφισε η Δούμα

Σταλινικού τύπου νόμο κατά της «ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας» ψήφισε η Δούμα

Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που ποινικοποιεί αυτό που η ρωσική κυβέρνηση βαφτίζει ως «ομοφυλοφιλική προπαγάνδα», και στηλιτεύεται από δυτικές κυβερνήσεις και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ψήφισε ομόφωνα σε τρίτη και τελευταία ανάγνωση η ρωσική Δούμα. Ποινικοποιείται, επίσης, με έτερο αμφιλεγόμενο νόμο «η προσβολή του θρησκευτικού αισθήματος των πιστών», με φόντο την «πανκ προσευχή» του συγκροτήματος Pussy Riot. Συγκρούσεις και συλλήψεις έξω από τη Δούμα...

Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που ποινικοποιεί αυτό που η ρωσική κυβέρνηση βαφτίζει ως «ομοφυλοφιλική προπαγάνδα», και στηλιτεύεται από δυτικές κυβερνήσεις και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ψήφισε ομόφωνα σε τελευταία ανάγνωση η ρωσική Δούμα. Ποινικοποιείται, επίσης, με έτερο αμφιλεγόμενο νόμο «η προσβολή του θρησκευτικού αισθήματος των πιστών», με φόντο την «πανκ προσευχή» του συγκροτήματος Pussy Riot.

Ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη Δούμα δέχθηκαν επίθεση από υποστηρικτές του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου. Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι ξυλοκοπήθηκαν από μέλη χριστιανικών ομάδων και νεολαίων του κόμματος του Πούτιν.

Η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 20 διαδηλωτές, σχεδόν όλοι ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων.

Το πρώτο νομοθέτημα, σχετικά με την «προπαγάνδα υπέρ της ομοφυλοφιλίας», εγκρίθηκε από 436 βουλευτές. Καμία αρνητική ψήφος δεν δόθηκε στο νομοσχέδιο, ενώ απείχε ένας βουλευτής που στήριξε το κίνημα διαμαρτυρίας κατά του νόμου.

Οι διατάξεις του καθιστούν κακούργημα, που επισύρει ποινές έως και τριών ετών φυλάκισης, κάθε πράξη «προπαγάνδας υπέρ μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων».

Προβλέπονται πρόστιμα ύψους 5.000 ρουβλίων για όσα φυσικά πρόσωπα ενημερώνουν για την ομοφυλοφιλία ανηλίκους κάτω των 18 ετών και σημαντικά μεγαλύτερα πρόστιμα για επιχειρήσεις και μέσα ενημέρωσης.

Ο δεύτερος νόμος εγκρίθηκε στην τρίτη και τελευταία ανάγνωση από 308 βουλευτές της Δούμας με μόλις δύο ψήφους κατά.

Ποινικοποιεί την προσβολή θρησκευτικού αισθήματος και προβλέπει ποινές φυλάκισης ως και τριών ετών και επιβολή προστίμων έως και 300.000 ρουβλιών ή την υποχρέωση συνεισφοράς 240 ωρών κοινωνικής εργασίας.

Από αναλυτές σχετίζεται με την υπόθεση του γυναικείου συγκροτήματος Pussy Riot, μέλη του οποίου καταδικάστηκαν την περασμένη χρονιά σε δύο χρόνια φυλάκιση για την «πανκ προσευχή» εναντίον του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν σε καθεδρικό ναό της Μόσχας.

Δύο από τα μέλη του συγκροτήματος είναι στη φυλακή εκτίοντας ποινή καταδίκης για χουλιγκανισμό.

Για την εφαρμογή των νόμων χρειάζεται πλέον η έγκριση από την Άνω Βουλή και η υπογραφή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, αμφότερα τυπικά βήματα.

Η ομοφυλοφιλία αποποινικοποιήθηκε στη Ρωσία μόλις το 1993, όταν καταργήθηκαν σταλινικοί νόμοι. Ωστόσο τα ομοφοβικά αισθήματα είναι εξαιρετικά διαδεδομένα, με πολλούς πολίτες –σύμφωνα τουλάχιστον με έρευνες– να θεωρούν ότι οι ομοφυλόφιλοι και οι λεσβίες δεν πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μία λάβα από κόκκινα κασκόλ στο Ολυμπιακός-Αστον Βίλα (vids)

Οι φίλοι του Ολυμπιακού επιφύλασσαν εντυπωσιακή ατμόσφαιρα κατά την είσοδο των δύο ομάδων στον αγωνιστικό χώρο του «Γεώργιος Καραϊσκάκης», σηκώνοντας χιλιάδες κασκόλ στον ουρανό του φαληρικού γηπέδου

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024