Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Υπερασπίζεται η κυβέρνηση Ομπάμα τις μαζικές παρακολουθήσεις της NSA

Υπερασπίζεται η κυβέρνηση Ομπάμα τις μαζικές παρακολουθήσεις της NSA

Παρά τα τεράστια νομικά και ηθικά προβλήματα που προκαλεί η μαζική παρακολούθηση εκατομμυρίων αμερικανών από τη NSA, η κυβέρνηση Ομπάμα υπερασπίζεται την πρακτική, καθώς δεν αμφισβήτησε την αυθεντικότητα του εγγράφου που δημοσίευσε ο Guardian. Δεν παρακολουθούμε τηλεφωνήματα, καταγράφονται απλώς τα δεδομένα, είναι η επίσημη δικαιολόγηση από πλευράς Λευκού Οίκου. Πυρά από Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς.

Παρά τα τεράστια νομικά και ηθικά προβλήματα που προκαλεί η μαζική παρακολούθηση εκατομμυρίων αμερικανών από τη NSA, η κυβέρνηση Ομπάμα υπερασπίζεται την πρακτική, καθώς δεν αμφισβήτησε την αυθεντικότητα του εγγράφου που δημοσίευσε ο Guardian.

Στο αποκαλυπτικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας γινόταν λόγος για μυστική δικαστική εντολή με την οποία η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) ζητούσε από την εταιρεία Verizon να τις παράσχει δεδομένα (όχι τα περιεχόμενα) για όλες τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που γίνονται μέσα στις ΗΠΑ ή από τις ΗΠΑ προς και από το εξωτερικό.

Η εντολή αφορά το διάστημα 25 Απριλίου – 19 Ιουλίου και, όπως εξήγησε η γερουσιάστρια Νταϊάν Φάινσταϊν, ανανεώνει μια συνεχιζόμενη, κυλιόμενη διαδικασία.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, επιβεβαίωσε εμμέσως τα αναφερόμενα στο δημοσίευμα λέγοντας αφενός ότι δεν θα συζητήσει απόρρητες πληροφορίες.

Αφετέρου επισήμανε ότι πρόκειται για ένα κρίσιμης σημασίας εργαλείο για τις υπηρεσίες πληροφοριών, οι οποίες πρέπει να γνωρίζουν πότε οι τρομοκράτες ή οι ύποπτοι για τρομοκρατική δραστηριότητα εμπλέκονται σε επικίνδυνες δραστηριότητες. Αυτό, είπε ο Έρνεστ, εντελώς αληθινό για ανθρώπους που βρίσκονται στις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση δεν παρακολουθεί τα τηλεφωνήματα καθεαυτά, διαβεβαίωσε.

Επιπλέον είπε ότι το Κογκρέσο επιβλέπει το πρόγραμμα, για το οποίο υπάρχει πλήρες νομικό πλαίσιο, και έχει ενημερωθεί πλήρως.

Κυβερνητικός αξιωματούχος έλεγε ανωνύμως ότι «ως έχει, η εντολή που δημοσιεύτηκε δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να παρακολουθεί τηλεφωνήματα».

Η πρακτική των παρακολουθήσεων χωρίς ένταλμα –όχι πλέον μόνο σε υπόπτους αλλά μαζικά στο γενικό πληθυσμό– είχε αρχίσει από την κυβέρνηση Μπους στα πλαίσια του νόμου Patriot, της αντιτρομοκρατκής νομοθεσίας που είχε εισαχθεί μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Ο νόμος είχε ισχύ δέκα ετών, ως το 2012, αλλά ανανεώθηκε από την κυβέρνηση Ομπάμα.

Παρόλο που και στο παρελθόν είχαν έρθει στο φως πληροφορίες και δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για τις πρακτικές της NSA, ήταν η πρώτη φορά που οι πληροφορίες τεκμηριώνονταν από επίσημο έγγραφο.

Το μέγεθος αυτής της τελευταίας αποκάλυψης θέτει –πιεστικά, εκτιμούν πολλοί– νέα ερωτήματα προς την κυβέρνηση Ομπάμα.

Μέλη του Κογκρέσου και από τα δύο κόμματα, αναφέρει το Associated Press, θα ζητήσουν από την κυβέρνηση εξηγήσεις για την κλίμακα των παρακολουθήσεων και τις παρεμβάσεις της στην ζωή των πολιτών.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, που επέκριναν σκληρά την κυβέρνηση για το ζήτημα των ερευνών του IRS (της Εφορίας) σε πολιτικές ομάδες αλλά και για τον χειρισμό της αιματηρής επίθεσης στο προξενείο στη Βεγγάζη, είναι βέβαιοι ότι θα βρουν νέα αφορμή για κριτική κατά του Ομπάμα.

Πυρά συγκεντρώνει ήδη και από την πολιτική του παράταξη, με τον Αλ Γκορ να αναρωτιέται σε tweet: «Είναι ιδέα μου αλλά δεν είναι η μαζική παρακολούθηση εξαιρετικά εξοργιστική;»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

«Αυτό είναι ξενοφοβία» – Στην αντεπίθεση οι Πολωνοί για την κριτική στον Σιμόν Μαρτσίνιακ

Οι Πολωνοί πέρασαν στην αντεπίθεση για την κριτική των Γερμανών στον διαιτητή του αγώνα Ρεάλ-Μπάγερν, Σιμόν Μαρτσίνιακ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024