Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βάρος στην επικοινωνιακή διαχείριση των αντιδράσεων δίνει η τουρκική κυβέρνηση

Βάρος στην επικοινωνιακή διαχείριση των αντιδράσεων δίνει η τουρκική κυβέρνηση

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινείται πλέον η τουρκική ηγεσία σε σχέση με τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές προτάσσοντας την επικοινωνιακή διαχείριση του φαινομένου, αλλά επιδεικνύοντας πνεύμα συμβιβασμού, χωρίς επί της ουσίας να υπαναχωρεί από την πρότερη θέση της. Με επίκεντρο την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας συνεχίζονται. Αναφορές για σύλληψη υποκινητή σε τουρκικά μέσα, καλωσορίζει την συγγνώμη της Άγκυρας η Ουάσινγκτον.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινείται πλέον η τουρκική ηγεσία σε σχέση με τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές προτάσσοντας την επικοινωνιακή διαχείριση του φαινομένου, αλλά επιδεικνύοντας πνεύμα συμβιβασμού, χωρίς επί της ουσίας να υπαναχωρεί από την πρότερη θέση τους.

Με επίκεντρο την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας συνεχίζονται, την Τρίτη όμως το κλίμα φαίνεται ηπιότερο—ενώ και από και τη Δευτέρα τα επεισόδια ήταν μικρότερης έκτασης.

Το απόγευμα της Τρίτης χιλιάδες διαδηλωτές συνέρρευσαν εκ νέου στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα. Οι διαδηλωτές άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά του Ταγίπ Ερντογάν που είναι σε περιοδεία στο εξωτερικό.

Σε εξέλιξη εν τω μεταξύ βρίσκεται η διήμερη απεργία (Τρίτη-Τετάρτη) που κήρυξε η συνομοσπονδία των δημοσίων υπαλλήλων (KESK), η οποία διαμαρτύρεται για την καταστολή των διαδηλώσεων και την «κρατική τρομοκρατία», όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή τους.

Το πρωί της Τετάρτης, στις 11, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς πρόκειται να συναντηθεί με τους οργανωτές των διαδηλώσεων στην πλατεία Ταξίμ.

Νωρίτερα είχε ζητήσει συγγνώμη από τους διαδηλωτές «με περιβαλλοντικές ανησυχίες» για την υπερβολική βία που ασκήθηκε εναντίον τους. Εξάλλου, είπε ακόμη, η αρχική αντίδρασή τους στην καταστροφή του πάρκου Γκέζι «ήταν νόμιμη και πατριωτική. Όπως συνέχισε, όμως, η αστυνομία είχε εντολή να χρησιμοποιήσει δακρυγόνα μόνο για αυτοάμυνα.

Ο Αρίντς επαίνεσε αφενός την αντιπολίτευση για την υπεύθυνη στάση της, αφετέρου ζήτησε από τους διαδηλωτές να μην αφήσουν τα αιτήματα να αλλοιωθούν από «περιθωριακές και παράνομες ομάδες».

Μετά την δήλωση δυσαρέσκειας του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι για την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων και, αφού μεσολάβησε η δήλωση συγγνώμης του τούρκου αντιπροέδρου, οι ΗΠΑ καλωσόρισαν την αλλαγή στάσης των τουρκικών Αρχών.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνει, καλωσόρισε τα σχόλια του αντιπροέδρου Αρίντς και σημείωσε: «Ελπίζουμε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα προσεγγίσει το θέμα με τον απαραίτητο στις δημοκρατικές χώρες σεβασμό προς την ελευθερία έκφρασης και το δικαίωμα των πολιτών να συνέρχονται και να διαδηλώνουν».

Σύλληψη «υποκινητή των επεισοδίων»

Πέρα από το αίτημα του Αρίντς να μην αλλοιωθούν τα αιτήματα από περιθωριακές ομάδες, ο ίδιος ο Ερντογάν, είχε αφήσει αφήσει υπονούμενα για ξένο δάκτυλο. Μιλώντας τη Δευτέρα από το Μαρόκο ζήτησε μάλιστα να ερευνηθεί αν όντως συμβαίνει αυτό. Το Σαββατοκύριακο είχε επισημάνει πάντως ότι τα επεισόδια οφείλονται στην αντιπολίτευση που δεν συμφιλιώθηκε με την εκλογική επιτυχία του AKP.

Τουρκικά δίκτυα ανέφεραν την Τρίτη ότι συνελήφθη ένας ιρανικής καταγωγής άνδρας που κατηγορείται ότι «έπαιξε προβοκατόρικο ρόλο» στις διαδηλώσεις στην πλατεία Κιζιλάι στην Άγκυρα, χωρίς να γίνουν γνωστά περισσότερα.

Η Τουρκία μετρά επισήμως δύο νεκρούς (ανεπισήμως ίσως είναι περισσότεροι) κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Το βράδυ της Δευτέρας είχε σκοτωθεί σε διαδήλωση στο Χατάι άλλος ένας νεαρός, η νεκροψία έδειξε όμως ότι δεν πρόκειται για θάνατο από σφαίρα. Τέσσερις τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση ενώ άλλοι 3.000 έχουν ελαφρά ή πιο σοβαρά, αλλά όχι κρίσιμα για την υγεία τους, τραύματα, αναφέρει ο Τουρκικός Ιατρικός Σύλλογος.

Επικρίσεις στα αμερικανικά μέσα

Η στάση της τουρκικής κυβέρνησης έχει προβληματίσει τα αμερικανικά μέσα τα οποία βλέπουν στις διαδηλώσεις την πρώτη σοβαρή ρωγμή στην δεκαετή παντοδυναμία του Ταγίπ Ερντογάν και του συστήματος εξουσίας του.

«Αυταρχικό» αποκαλεί τον Ερντογάν η Washington Post σε κύριο άρθρο της, υποστηρίζοντας ότι διαπιστώθηκε ότι η Τουρκία έχει «έλλειμμα δημοκρατίας».

Μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι το δημοκρατικό έλλειμμα στην Τουρκία μπορεί να διαπιστωθεί στις πολιτικές που εφήρμοσε, κατά την τελευταία δεκαετία το κυβερνών ΑΚΡ, όπως και στον τρόπο αντιμετώπισης των χιλιάδων διαδηλωτών στις πρόσφατες κινητοποιήσεις. Η κάλυψη των κινητοποιήσεων απέδειξε επίσης ότι η Τουρκία δεν διαθέτει έναν ισχυρό ελεύθερο Τύπο που συναντάται στα δυτικά κράτη.

Επίσης, το Bloomberg κάνει λόγο για «ατυχή χειρισμό» των διαδηλώσεων από την κυβέρνηση Ερντογάν, επικρίνοντας την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου που προτείνει ο Ερντογάν και που θα μετέτρεπαν το πολίτευμα της χώρας σε μια «ρωσικού τύπου προεδρική δημοκρατία», με ενισχυμένες και ανεξέλεγκτες εξουσίες του προέδρου.

Σε ανταπόκριση από την Ουάσιγκτον, στο ίδιο πρακτορείο, αναφέρεται ότι εμπλοκή στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις ενδέχεται να προκαλέσει η τουρκική κρίση. Όπως υπογραμμίζεται, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, εμφανίστηκε τη Δευτέρα ιδιαίτερα ανήσυχος σχετικά με τις βιαιότητες στην Τουρκία, καθώς οι ΗΠΑ στηρίχθηκαν για χρόνια σε μια χώρα, που αποτελούσε πρότυπο δημοκρατίας επηρεαζόμενης από το Ισλάμ.

Τέλος, στη Wall Street Journal τονίζεται ότι «είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκίας που υπάρχει μια ευρεία μέση τάξη, η οποία έχει και τις αντίστοιχες απαιτήσεις, ενώ η ειδοποιός διαφορά είναι ότι επίσης για πρώτη φορά οι αναταραχές που έχουν προκληθεί δεν σχετίζονται με την κυβέρνηση ή με τον στρατό».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός στο Final Four: Πόσο δίνει να το σηκώσουν στο Βερολίνο…

Το Final Four θα έχει διπλή ελληνική εκπροσώπηση, καθώς Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός κατάφεραν να προκριθούν στο Βερολίνο – Οι αποδόσεις για τον νικητή της Euroleague έχουν μεγάλο ενδιαφέρον

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024