Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Συγκρούσεις μέχρι πρωίας με την αστυνομία στις πόλεις της Τουρκίας

Συγκρούσεις μέχρι πρωίας με την αστυνομία στις πόλεις της Τουρκίας

Το ξημέρωμα καταλιάγιασαν οι συγκρούσεις διαδηλωτών με την τουρκική αστυνομία στις μεγάλες πόλεις της χώρας, με την καρδιά των επεισοδίων να χτυπά στην Κωνσταντινούπολη και την οργή να μένει αμείωτη σε Σμύρνη και Άγκυρα. Μάχες στο Μπεσικτάς, μολότοφ έκαψαν μέρος των γραφείων του κόμματος του Ερντογάν στη Σμύρνη. Κοινό αίτημα των διαδηλώσεων, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν και τη Δευτέρα, η παραίτηση του Ερντογάν, ο οποίος όμως ρίχνει λάδι στη φωτιά χαρακτηρίζοντας «πλιατσικολόγους» τους διαδηλωτές που «υπονομεύουν τη δημοκρατία».

Μόνο με το ξημέρωμα καταλιάγιασαν οι συγκρούσεις διαδηλωτών με την τουρκική αστυνομία στις μεγάλες πόλεις της χώρας, με την καρδιά των επεισοδίων να χτυπά στην Κωνσταντινούπολη και την οργή να μένει αμείωτη σε Σμύρνη και Άγκυρα. Μάχες στο Μπεσικτάς, μολότοφ έκαψαν μέρος των γραφείων του κόμματος του Ερντογάν στη Σμύρνη.

Κοινό αίτημα των διαδηλώσεων, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν και τη Δευτέρα, είναι η παραίτηση του Ερντογάν, ο οποίος όμως ρίχνει λάδι στη φωτιά χαρακτηρίζοντας «πλιατσικολόγους» τους διαδηλωτές που «υπονομεύουν τη δημοκρατία».

Στην παρέμβασή του, ο Λευκός Οίκος κάλεσε σε «αυτοσυγκράτηση» την τουρκική αστυνομία ενώ η ΕΕ επέκρινε την «δυσανάλογη χρήση βίας από μέλη της τουρκικής αστυνομίας». Αρκετά υψηλότερους τόνους χρησιμοποίησε η Διεθνή Αμνηστία, που μιλά για «επαίσχυντη βία» από την τουρκική αστυνομία.

Λογοκρισία: ντοκιμαντέρ για πιγκουίνους στο CNN Turk

Αίσθηση προκάλεσε η παραδοχή εκ μέρους της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Turkcell ότι δέχτηκε πολιτικές πιέσεις να διακόψει το σήμα της για να μην επικοινωνούν οι διαδηλωτές είτε μέσω τηλεφώνων έιτε μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Παράλληλα το τουρκικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης απηύθυνε ισχυρή προειδοποίηση στον τηλεοπτικό σταθμό Halk TV, τον μοναδικό που αναμεταδίδει τα επεισόδια.

Από την αρχή των διαδηλώσεων τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έχουν κατηγορηθεί για λογοκρισία, καθώς έχον επιδείξει μία προσπάθεια να υποβαθμίσουν την έκταση των επεισοδίων με αποσπασματική αναμετάδωσή των διαδηλώσεων.

Αξια ιδιαίτερης αναφοράς είναι η στάση που τήρησε το CNN Turk το οποίο μετέδιδε ντοκιμαντέρ για πιγκουίνους, την ώρα που το CNN International μετέδιδε σε απ’ ευθείας σύνδεση τις εμπλοκές.

Μακρά νύχτα

Το πρωί της Δευτέρας κυλά ήρεμα, καθώς οι πολίτες που βγήκαν στους δρόμους το Σαββατοκύριακο βρίσκονται στις εργασίες τους. Ωστόσο, στην πλατεία Ταξίμ παραμένουν κάποιοι διαδηλωτές.

Πάντως, οι ανταποκριτές των ξένων ΜΜΕ στην Κωνσταντινούπολη και στις άλλες πόλεις δίνουν μία εικόνα χάους. Ο απεσταλμένος του CNN περιγράφει δυνάμεις της αστυνομίας που δεν φαίνεται να λειτουργούν βάσει οργανωμένου σχεδίου αλλά να επιτίθενται σπασμωδικά με δακρυγόνα (ακόμη και σε εστιατόρια, στα οποία έχουν διαφύγει διαδηλωτές.

Στη Σμύρνη, τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ έπιασαν φωτιά μετά από μολότοφ εξαγριωμένων διαδηλωτών.

Στην Κωνσταντινούπολη, ξηλωμένες στάσεις λεωφορείων, σπασμένα πεζοδρόμια και κατεστραμμένες πινακίδες συνθέτουν το πρωινό τοπίο στις θερμές ζώνες της νύχτας. Στους τοίχους κυριαρχούν γκράφιτι εναντίον του «σουλτάνου Ερντογάν» ενώ οι δρόμοι γύρω από το γραφείου του πρωθυπουργού είναι αποκλεισμένοι.

Στο δρόμο στο πρωθυπουργικό γραφείο, ένας διαδηλωτής κινήθηκε με μικρό εκσκαφέα εναντίον των αστυνομικών γραμμών, ενώ το πλήθος των διαδηλωτών ακολουθούσε. Τζαμί στην περιοχή έγινε αυτοσχέδιος σταθμός πρώτων βοηθειών για τραυματσμένους διαδηλωτές (με προσωπικό ακόμη και ασκούμενους γιατρούς).

Στην Άγκυρα, η αστυνομία έκανε επιδρομή σε εμπορικό κέντρο που είχαν διαφύγει διαδηλωτές, προχωρώντας, όπως μεταδίδει το Reuters, σε εκατοντάδες προσαγωγές.

Νωρίτερα το βράδυ της Κυριακής, διαδηλωτές οπλισμένοι με κουζινικά έπαιξαν «κοντσέρτο για κατσαρόλες» στην πρωτεύουσα, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με το CNN, σε τουλάχιστον 67 επαρχίες της χώρας έχουν ξεσπάσει εστίες έντασης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Βόμβες» για Αταμάν: «Κάποιοι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν τον θέλουν…»

Τι είπε ο Πίνι Γκέρσον για Παναθηναϊκό, Αταμάν, Σλούκα και Γιαννακόπουλο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024