Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Ναι» υπό όρους στη σύνοδο της Γενεύης λέει η συριακή αντιπολίτευση

«Ναι» υπό όρους στη σύνοδο της Γενεύης λέει η συριακή αντιπολίτευση

Ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε από την Κωνσταντινούπολη ότι θα συμμετάσχει στη σχεδιαζόμενη ειρηνευτική διάσκεψη της Γενεύης μόνο εάν τεθεί διορία για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης που θα βασίζεται στην αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία και θα έχει διεθνείς εγγυήσεις. Δεν έχουμε προαπαιτούμενα λέει Δαμασκός, όλες οι επιλογές στο τραπέζι, επιμένει ο Λευκός Οίκος...

Ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε από την Κωνσταντινούπολη ότι θα συμμετάσχει στη σχεδιαζόμενη ειρηνευτική διάσκεψη της Γενεύης μόνο εάν τεθεί διορία για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης που θα βασίζεται στην αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία και θα έχει διεθνείς εγγυήσεις.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη αντίδραση της αντιπολίτευσης στην πρόταση συμμετοχής της στη διάσκεψη που προωθούν οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, που συνεδριάζουν στην Κωνσταντινούπολη εδώ και μία εβδομάδα, ψήφισαν την έγκριση μιας διακήρυξης η οποία, σύμφωνα με το Reuters, αναφέρει ότι ο συνασπισμός τους παραμένει προσηλωμένος στο στόχο της απομάκρυνσης του Άσαντ και των υψηλόβαθμων αξιωματούχων του από την εξουσία.

Σε μια πρώτη απάντηση η κυβέρνηση της Συρίας, που επίσης έχει δηλώσει ότι θα συμμετάσχει στη σύνοδο, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει προαπαιτούμενα για τη συμμετοχή στην ειρηνευτική σύνοδο, περιμένει πάντως να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ αλ-Μουαλέμ είπε ότι η Δαμασκός δεν έχει αποφασίσει τη σύσταση της αποστολής που θα μεταβεί στη Γενεύη. Είναι ένα άλλο σημείο τριβής με τους αντάρτες που έκριναν αρνητικά κάποιες από τις προτάσεις προσώπων από τη Δαμασκό.

Πρόσθεσε δε ακόμη ότι κάθε συμφωνία που θα έχει προκύψει από ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα συμμετάσχουν και αυτές στη συνοδό που θα γίνει τον Ιούνιο στην Γενεύη. Και οι δύο χώρες, όπως και άλλες δυτικές, φαίνεται να έχουν βασίσει πολλά καταρχάς στη σύγκληση και ει δυνατόν και στη σχετική επιτυχία των εργασιών της.

Παραταύτα, οι ΗΠΑ κρατούν σκληρή στάση και υπενθυμίζουν ότι κάποια μέτρα παραμένουν στο τραπέζι, όπως είναι η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, κατά κανόνα το πρώτο βήμα πριν από μία στρατιωτική επίθεση—αυτό είχε άλλωστε γίνει και στη Λιβύη το 2011.

Όπως υπογράμμισε ο Λευκός Οίκος, ο πρόεδρος Ομπάμα δεν έχει αποκλείσει αυτό το μέτρο σε μια προσπάθεια να τιθασευτεί ο εμφύλιος στη Συρία που ήδη έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 80.000 ανθρώπους.

Για τις ΗΠΑ οι αναμφισβήτητες αποδείξεις χρήσης χημικών όπλων στη Συρία (ως σήμερα υπάρχουν πολλές ενδείξεις ενώ συνεχίζονται οι έρευνες από διάφορες χώρες) θα ήταν η κόκκινη γραμμή που, αν τη περάσει το καθεστώς Άσαντ, αυτό θα δικαιολογούσε ακόμα και ένοπλη επέμβαση. Η Ρωσία πάντως αντιτίθεται σθεναρά σε αυτό το ενδεχόμενο.

Επιπλέον οι ΗΠΑ απαίτησαν από την Χεζμπολάχ «να αποχωρήσει αμέσως» από τις συγκρούσεις στη Συρία, κυρίως από το μέτωπο της στρατηγικής σημασίας πόλης Κουσέιρ.

Την ίδια στιγμή, το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γενεύη υιοθέτησε ψήφισμα που καταδικάζει την επέμβαση «ξένων μαχητών» στο πλευρό των δυνάμεων της Δαμασκού στο Κουσέιρ, χωρίς όμως να κατονομάζει τη λιβανική σιιτική οργάνωση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

«Αυτό είναι ξενοφοβία» – Στην αντεπίθεση οι Πολωνοί για την κριτική στον Σιμόν Μαρτσίνιακ

Οι Πολωνοί πέρασαν στην αντεπίθεση για την κριτική των Γερμανών στον διαιτητή του αγώνα Ρεάλ-Μπάγερν, Σιμόν Μαρτσίνιακ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024