Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αιματοκύλισμα ξανά από βόμβες σε σιιτικές γειτονιές της Βαγδάτης

Αιματοκύλισμα ξανά από βόμβες σε σιιτικές γειτονιές της Βαγδάτης

Νέο μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων έσπειρε χάος και θάνατο σε σιιτικές γειτονιές της Βαγδάτης τη Δευτέρα, ενισχύοντας τους φόβους ότι το Ιράκ κινδυνεύει να διολισθήσει εκ νέου σε μία γενικευμένη σεκταριστική σύγκρουση αντίστοιχη της περιόδου 2006-2007 που άφησε πίσω της χιλιάδες νεκρούς. Έντεκα διαδοχικές εκρήξεις παγιδευμένων οχημάτων προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 66 ανθρώπων στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Νέο μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων έσπειρε χάος και θάνατο σε σιιτικές γειτονιές της Βαγδάτης, ενισχύοντας τους φόβους ότι το Ιράκ κινδυνεύει να διολισθήσει εκ νέου σε μία γενικευμένη σεκταριστική σύγκρουση αντίστοιχη της περιόδου 2006-2007 που άφησε πίσω της χιλιάδες νεκρούς.

Διαδοχικές εκρήξεις παγιδευμένων οχημάτων προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 66 ανθρώπων στην ιρακινή πρωτεύουσα το μεσημέρι της Δευτέρας, σύμφωνα με αστυνομικές και νοσοκομειακές πηγές που επικαλούνται τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ομάδες σουνιτών μουσουλμάνων και η ιρακινή πτέρυγα της Αλ Κάιντα έχουν εξαπολύσει από τις αρχές του έτους κύμα επιθέσεων στο Ιράκ στοχεύοντας σιιτικές συνοικίες και επιδιώκοντας να πυροδοτήσουν ευρύτερη σύγκρουση.

Τουλάχιστον 11 εκρήξεις άφησαν πίσω τους τη Δευτέρα λίμνες αίματος σε πολυσύχναστες αγορές σε συνοικίες σε όλη τη Βαγδάτη. Ανάμεσά τους μια δίδυμη βομβιστική επίθεση σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων που σκότωσε 13 ανθρώπους στη συνοικία Σαντρ Σίτι.

Οι βόμβες με στόχο σιιτικά και σουνιτικά τεμένη, οι επιθέσεις κατά δυνάμεων ασφαλείας και αρχηγών σουνιτικών φυλών έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό των τελευταίο μήνα που είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος επιστροφής στη γενικευμένη σεκταριστική βία που προκάλεσε χιλιάδες θανάτους και οδήγησε το Ιράκ στο χείλος εμφυλίου πολέμου την περίοδο 2006-2007.

Η ένταση βρίσκεται σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο από την αποχώρηση των τελευταίων αμερικανικών δυνάμεων από την επικράτεια της χώρας στα τέλη του 2011. Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο έκρυθμη, τροφοδοτούμενη και από τον εμφύλιο πόλεμο στη γειτονική Συρία που επιδεινώνει τις ήδη τεταμένες σχέσεις σιιτών και σουνιτών μουσουλμάνων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τι είπε ο προπονητής της Φιορεντίνα για τον Ολυμπιακό και τον τελικό του Conference League

Ο προπονητής της Φιορεντίνα, Βιτσέντσο Ιταλιάνο, μίλησε για τον Ολυμπιακό που είναι ένας από τους πιθανούς αντιπάλους του στον τελικό του Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024