Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Νίκη της αποχής στις δημοτικές, στην Κεντροαριστερά οδεύει η Ρώμη

Νίκη της αποχής στις δημοτικές, στην Κεντροαριστερά οδεύει η Ρώμη

Σε αδιαμφησβήτη νικήτρια των δημοτικών εκλογών στη Ρώμη αναδεικνύεται η αποχή, καθώς στις κάλπες του πρώτου γύρου προσήλθε μόλις ένας στους δύο ψηφοφόρους. Σαφές προβάδισμα με ποσοστό 43% διατηρεί ο κεντροαριστερός υποψήφιος Ινιάτσιο Μαρίνο έναντι του δημάρχου Τζάνι Αλεμάνο της μπερλουσκονικής δεξιάς που συγκεντρώνει 30,1%, βάσει των τελευταίων προβολών. Η δημαρχία θα κριθεί στο δεύτερο γύρο με την Κεντροαριστερά να οδεύει προς την κατάκτηση της ιταλικής πρωτεύουσας.

Σε αδιαμφησβήτη νικήτρια των δημοτικών εκλογών στη Ρώμη αναδεικνύεται η αποχή, καθώς στις κάλπες του πρώτου γύρου προσήλθε μόλις ένας στους δύο ψηφοφόρους. Σαφές προβάδισμα για τη δημαρχία διατηρεί ο κεντροαριστερός υποψήφιος Ινιάτσιο Μαρίνο, ο οποίος και εκτιμάται ότι θα επικρατήσει στην τελική μονομαχία με τον Τζάνι Αλεμάνο στο δεύτερο γύρο.

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στην εκλογική διαδικασία στην ιταλική πρωτεύουσα δεν ξεπέρασε το 52,1%.

Στους δήμους με πάνω από 15.000 κατοίκους, βάσει της ως τώρα καταμέτρησης, σε 27 πόλεις προηγείται η κεντροαριστερά, σε 10 η κεντροδεξιά, σε έξι κεντρώα σχήματα, και σε έναν δήμο η Λέγκα του Βορρά και δεξιές πολιτικές δυνάμεις.

Στη Ρώμη, ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς Ινιάτσιο Μαρίνο προηγείται με 43% έναντι του Τζάνι Αλεμάνο της μπερλουσκονικής δεξιάς που περιορίζεται στο 30,1%, ενώ πτώση καταγράφει το Κίνημα 5 Αστέρων, σύμφωνα με την τελευταία προβολή του δημοσκοπικού ινστιτούτου Piepoli.

H δημαρχία της Ρώμης θα κριθεί στο δεύτερο γύρο και ακόμη και συντηρητικοί σχολιαστές, όπως ο Βιτόριο Φέλτρι της εφημερίδας του ομίλου Μπερλουσκόνι Il Giornale, θεωρούν πιθανή την τελική υπερίσχυση του Μαρίνο -«καθώς οι δυο υποψήφιοι που δεν θα πάρουν μέρος στον δεύτερο γύρο βρίσκονται βάσει προγραμμάτων πιο κοντά στον κεντροαριστερό υποψήφιο».

Ο υποψήφιος του Κινήματος 5 Αστέρων (M5S) Μαρτσέλο Ντε Βίτο ακολουθεί με 12,6% και ο επιχειρηματίας Άλφιο Μαρκίνι, που χαρακτηρίζεται ανεξάρτητος αριστερός, αποσπά 9%. Ο Αλφόνσο Μάρα, υποψήφιος της Επιλογής Πολιτών του Μάριο Μόντι, λαμβάνει μόλις 1,4%.

Η επίδοση του Ντε Βίτο είναι κατά 13% κατώτερη του ποσοστού του M5S στις εθνικές εκλογές του Φεβρουαρίου.

Αναλυτές επισημαίνουν την απογοητευτική επίδοση του υποψηφίου του κινήματος του Μπέπε Γκρίλο. Μέλη του κινήματος, σε σχόλιά τους στο Διαδίκτυο, αναφέρουν ότι πρέπει να αναθεωρηθεί η επικοινωνιακή στρατηγική και οι υποψήφιοι των Πέντε Αστέρων να συμμετέχουν πλέον σε τηλεοπτικές εκπομπές.

Το κίνημα του Γκρίλο, όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε κανέναν δεύτερο γύρο στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας όπου διεξήχθησαν δημοτικές εκλογές.

«Το ματς δεν τελείωσε, αυτές τις δυο εβδομάδες θα μιλήσουμε για συγκεκριμένα πράγματα όπως τους φόρους και θα κινητοποιήσουμε όλους τους πολίτες» δήλωσε ο κεντροδεξιός απερχόμενος δήμαρχος της Ρώμης Τζάνι Αλεμάνο.

«Η πόλη μας θέλει να γυρίσει σελίδα. Ας μην ξεχνάμε ότι το 40% των νέων της Ρώμης είναι άνεργο και ότι όλοι στην πόλη αυτή πρέπει να έχουν δικαίωμα σε μια στέγη» είπε από την πλευρά του ο Μαρίνο στους δημοσιογράφους.

Ο Ενρίκο Γκασμπάρα, στενός συνεργάτης του Ινιάτσιο Μαρίνο, προέβλεψε ότι τα ως τώρα αποτελέσματα «δείχνουν ξεκάθαρα ότι με την συμμαχία όλων των προοδευτικών δυνάμεων, σε δυο εβδομάδες η ιταλική πρωτεύουσα θα αλλάξει δήμαρχο και θα βγει από τον μαρασμό».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Αυτό είναι ξενοφοβία» – Στην αντεπίθεση οι Πολωνοί για την κριτική στον Σιμόν Μαρτσίνιακ

Οι Πολωνοί πέρασαν στην αντεπίθεση για την κριτική των Γερμανών στον διαιτητή του αγώνα Ρεάλ-Μπάγερν, Σιμόν Μαρτσίνιακ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024