Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κράτος και Μαφία, άρχισε η πολύκροτη δίκη πολιτικών και νονών στην Ιταλία

Κράτος και Μαφία, άρχισε η πολύκροτη δίκη πολιτικών και νονών στην Ιταλία

Μία από τις πλέον πολύκροτες και περίπλοκες δίκες άρχισε τη Δευτέρα στο Παλέρμο της Σικελίας με πρώην υψηλόβαθμους πολιτικούς, αστυνομικούς και νονούς της Κόζα Νόστρα να κάθονται στο εδώλιο. Είναι η δίκη για τη «συμφωνία Κράτους-Μαφίας», τις διαπραγματεύσεις και τις μυστικές συμφωνίες που φέρεται να έκλεισε το ιταλικό κράτος με την Κόζα Νόστρα για να μπει τέλος στον πόλεμο που είχε κηρύξει η μαφία στις αρχές της δεκαετίας του '90. Στη δίκη αναμένεται να καταθέσουν σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα, περιλαμβανομένου του προέδρου Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Μία από τις πλέον πολύκροτες και περίπλοκες δίκες άρχισε τη Δευτέρα στο Παλέρμο της Σικελίας με πρώην ανώτατους πολιτικούς της Ιταλίας, αστυνομικούς και νονούς της Κόζα Νόστρα να κάθονται στο εδώλιο.

Είναι η δίκη για τη «συμφωνία Κράτους-Μαφίας», τις διαπραγματεύσεις και τις μυστικές συμφωνίες που φέρεται να έκλεισε, σύμφωνα με την Εισαγγελία, το επίσημο ιταλικό κράτος με την Κόζα Νόστρα για να μπει τέλος στον πόλεμο που είχε κηρύξει η μαφία στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Στη δίκη αναμένεται να καταθέσουν σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα, περιλαμβανομένου του νυν προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, του πρώην προέδρου Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι και του νυν προέδρου της Γερουσίας και πρώην εθνικού εισαγγελέα και της μαφίας Πιέρο Γκράσο. Το δικαστήριο έχει καλέσει σε κατάθεση συνολικά 178 άτομα.

Η ακροαματική διαδικασία με επίκεντρο εάν το κράτος μέσω εκλεγμένων αντιπροσώπων του κάθισε στο ίδιο τραπέζι με τη μαφία επαναφέρει στο προσκήνιο τα γεγονότα που συγκλόνισαν την Ιταλία στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν η μαφία είχε κηρύξει πόλεμο στη χώρα.

Βομβιστικές επιθέσεις συγκλόνιζαν τη Ρώμη, τη Φλωρεντία και το Μιλάνο σπέρνοντας τρόμο και θάνατο. Ήταν το χρόνια που στο τιμόνι της Κόζα Νόστρα βρισκόταν ο διαβόητος Τοτό Ριίνα, ο «αρχηγός των αρχηγών» που κάθεται σήμερα στο εδώλιο του δικαστηρίου του Παλέρμου.

Το 1992 οι δικαστές-σύμβολα του αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος Τζοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπερσελίνο πλήρωσαν με τη ζωή τους τις έρευνες κατά της Κόζα Νόστρα.

Ο Φαλκόνε σκοτώθηκε στις 23 Μαΐου μαζί με τη γυναίκα του Φραντσέσκα Μορβίλο και τρεις άνδρες της φρουράς του από έκρηξη δυναμίτη 350 κιλών που είχε τοποθετηθεί δίπλα στον αυτοκινητόδρομο από το αεροδρόμιο του Παλέρμο κοντά στην πόλη του Κάπατσι.

Η βόμβα άνοιξε ένα τεράστιο κρατήρα στην οδό που οδηγεί στο κέντρο του Παλέρμο. Ο δικαστής και πέντε αστυνομικοί της συνοδείας του κυριολεκτικά διαμελίστηκαν. Λίγο αργότερα ακολούθησε η δολοφονία του φίλου και συναγωνιστή του Πάολο Μπορσελίνο.

Καταγγέλλεται ότι αξιωματούχοι του κράτους «γονάτισαν στη μαφία», ενδίδοντας στον εκβιασμό της και κλείνοντας συμφωνίες κάτω από το τραπέζι επιχειρώντας να αποκαταστήσουν την ηρεμία. Συμφωνίες για να καταδιώξουν λιγότερο τους μαφιόζους και να ελαφρύνουν τις συνθήκες κράτησης εκείνων που βρίσκονταν ήδη στη φυλακή.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει αποδειχτεί και αυτή η δίκη είναι εξαιρετικά περίπλοκη και αναμένεται να κρατήσει χρόνια.

Η ακροαματική διαδικασία άρχισε με τον πρώην πρόεδρο της Γερουσίας και πρώην υπουργό Εσωτερικών Νικόλα Μαντσίνο να διαμαρτύρεται διότι δικάζεται μαζί με αρχηγούς της μαφίας, όπως τον Τοτό Ριίνα. «Πάντοτε πολέμησα τη μαφία» επέμεινε για να συνεχίσει: «Δεν μπορώ να βρίσκομαι στην ίδια δίκη με τη μαφία».

Ο Μαντσίνο κατηγορείται για ψευδορκία στους εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση, γεγονός το οποίο αρνείται. Στο εδώλιο κάθονται συνολικά 10 άτομα. Μεταξύ τους ο πρώην γερουσιαστής της μπερλουσκονικής δεξιάς Μαρτσέλο Ντελ Ούτρι, ο πρώην υπουργός Καλόγκερο Μανίνο, πρώην στελέχη της αστυνομίας, μαφιόζοι, καθώς ο «πεντίτο»-μεταμεληθείς Τζοβάνι Μπρούσκα -που έχει συνδέσει σε προγενέστερες καταθέσεις του τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι με την Κόζα Νόστρα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Για αυτό ο Μπαρτζώκας δεν χρησιμοποίησε καθόλου τον Μόουζες Ράιτ»

Ποιος είναι ο λόγος που ο Μόουζες Ράιτ δεν έπαιξε καθόλου στο Game 4 με την Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024