Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο δολοφόνος του Βρετανού στρατιώτη είχε συλληφθεί στην Κένυα το 2010

Ο δολοφόνος του Βρετανού στρατιώτη είχε συλληφθεί στην Κένυα το 2010

Νέες πληροφορίες έρχονται στο φως για στοιχεία που δεν αξιολογήθηκαν επαρκώς από τις βρετανικές αρχές και ίσως θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει τη δολοφονία του στρατιώτη Λι Ρίγκμπι. Ο 28χρονος συλληφθείς για το φόνο Μάικλ Αντεμπολάτζο, είχε τεθεί υπό κράτηση το 2010 στην Κένυα, καθώς φέρεται να ετοιμαζόταν να εκπαιδευτεί και να πολεμήσει στις τάξεις της προσκείμενης στην Αλ Κάιντα οργάνωσης Αλ-Σαμπάμπ. Άλλος ένας άνδρας συνελήφθη, εν τω μεταξύ, στο βόρειο Λονδίνο σε σχέση με τη δολοφονία του στρατιώτη.

Νέες πληροφορίες έρχονται στο φως για στοιχεία που δεν αξιολογήθηκαν επαρκώς από τις βρετανικές αρχές και ίσως θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει τη δολοφονία του 25χρονου στρατιώτη Λι Ρίγκμπι στο Λονδίνο. Ένας εκ των δύο συλληφθέντων για το φόνο, ο 28χρονος Μάικλ Αντεμπολάτζο, είχε τεθεί υπό κράτηση το 2010 από την αστυνομία της Κένυας και οι βρετανικές Αρχές είχαν μεσολαβήσει τότε μέσω του προξενείου.

Ο Μάικλ Αντεμπολάτζο κατηγορούνταν ότι ηγείτο ομάδας νεαρών που επιχειρούσε να ενταχθεί στις τάξεις της Αλ-Σαμπάμπ, οργάνωσης προσκείμενης στο δίκτυο της Αλ Κάιντα, όπως αναφέρουν οι Sunday Times, δημοσιεύοντας στο πρωτοσέλιδό τους φωτογραφία του Αντεμπολάτζο ενώπιον δικαστηρίου της Κένυας μαζί με άλλους συλληφθέντες πριν τρία χρόνια.

Άλλος ένας άνδρας συνελήφθη, εν τω μεταξύ, σε σχέση με τη δολοφονία του στρατιώτη, όπως ανακοίνωσε η Σκότλαντ Γιαρντ την Κυριακή. Ο 22χρονος συνελήφθη στο βόρειο Λονδίνο ως ύποπτος συνωμοσίας για φόνο, μία ημέρα μετά τη σύλληψη άλλων τριών ανδρών, ηλικίας από 21 έως 28 ετών, με την ίδια κατηγορία.

Ο 28χρονος Αντεμπολάτζο και η αλ-Σαμπάμπ

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι ο 28χρονος Μάικλ Αντεμπολάτζο, γεννηθείς στη Βρετανία από Νιγηριανούς γονείς, είχε συλληφθεί στην Κένυα και ότι του παρασχέθηκε προξενική βοήθεια «ως είθισται» υπό αυτές τις συνθήκες.

Πιστεύεται ότι προετοιμαζόταν για να εκπαιδευτεί και να πολεμήσει με τη σομαλική εξτρεμιστική οργάνωση Αλ-Σαμπάμπ, ανέφερε μιλώντας στο πρακτορείο Associated Press ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής μονάδας της Κένυας, Μπονιφέις Μιουάνκι. Ο ίδιος επισήμανε ότι ο Μάικλ Αντεμπολάτζο είχε συλληφθεί μαζί με άλλα πέντε άτομα και αργότερα απελάθηκε.

Η οργάνωση Αλ-Σαμπάμπ πρόσκειται στην Αλ Κάιντα και εκτιμάται ότι διαθέτει 7.000 έως 9.000 μαχητές.

Η κενυατική κυβέρνηση είχε αρχικά διαψεύσει ότι ο συγκεκριμένος άνδρας είχε επισκεφθεί τη χώρα, ωστόσο εν συνεχεία ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι επικράτησε σύγχυση καθώς είχε τεθεί υπό κράτηση με άλλο όνομα.

Ο 28χρονος Αντεμπολάτζο και ο 22χρονος Μάικλ Αντεμπογουέιλ, κρατούνται φρουρούμενοι σε νοσοκομείο του Λονδίνου αφότου πυροβολήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας στον τόπο της ειδεχθούς δολοφονίας του στρατιώτη Λι Ρίγκμπι.

Στο στόχαστρο των Αρχών οι ακραίοι ιμάμηδες στη Βρετανία

Η βρετανική κυβέρνηση, η οποία δέχεται κριτική για τη δολοφονία-σοκ του στρατιώτη, πρόκειται να ενεργοποιήσει μία νέα ομάδα για να αντιμετωπίσει τους ακραίους μουσουλμάνους ιεροκήρυκες.

Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η συγκεκριμένη ομάδα θα έχει ως έργο της την καταπολέμηση της ακραίας ιδεολογίας που κηρύττεται σε σχολεία και τεμένη και την εντατικοποίηση των ελέγχων στο Διαδίκτυο για τον εντοπισμό υλικού που υποκινεί στην βία.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Αντεμπολάτζο διένειμε εξτρεμιστικό υλικό και έκανε κήρυγμα με το ίδιο περιεχόμενο.

Η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι δήλωσε την Κυριακή ότι χιλιάδες άνθρωποι κινδυνεύουν να διολισθήσουν στον εξτρεμισμό.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ επιχείρησε να αυστηροποιήσει τους κανονισμούς σε σχέση με το περιεχόμενο του κηρύγματος ισλαμιστών ύστερα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο με 52 νεκρούς το 2005.

Ωστόσο, τα μέτρα προκάλεσαν έντονο διάλογο για το πως μπορεί να υπάρξει ισορροπία ανάμεσα στην ελευθερία του λόγου και τα δικαιώματα του πολίτη και την αντι-τρομοκρατική πολιτική.

Η θρησκευτική οργάνωση «Faith Matters» ανακοίνωσε ότι ο θάνατος του Ρίγκμπι οδήγησε στην αύξηση των επιθέσεων εις βάρος μουσουλμάνων. Περίπου 2.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε νέα διαδήλωση που διοργάνωσε το Σάββατο στο Νιούκασλ η ακροδεξιά Συμμαχία Άμυνας της Αγγλίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το «άστρο» του Τσάμπι Αλόνσο: Δεν έχει υπάρχει αυτό που έχει κάνει φέτος η Λεβερκούζεν (vids)

Η Λεβερκούζεν σε 10 ματς στη φετινή σεζόν σε Μπουντεσλίγκα, Europa League και Κύπελλο έχει γλιτώσει την ήττα ή έχει πάρει τη νίκη με γκολ στις καθυστερήσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024