Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Με αίμα στα χέρια, το κήρυγμα μίσους στην κάμερα μετά το έγκλημα στο Λονδίνο

Με αίμα στα χέρια, το κήρυγμα μίσους στην κάμερα μετά το έγκλημα στο Λονδίνο

Ένας άνδρας κρατάει ένα μαχαίρι και έναν μπαλτά γεμάτα αίμα την ώρα που αντικρίζει την κάμερα για να δηλώσει ότι μόλις σκότωσε έναν στρατιώτη, σε αντίποινα για τους θανάτους μουσουλμάνων από πυρά των Βρετανών στρατιωτών. Οι συγκλονιστικές αυτές εικόνες δείχνουν τις στιγμές που ακολούθησαν την ειδεχθή δολοφονία του στρατιώτη Λι Ρίγκμπι στο Λονδίνο, προκαλώντας δύσκολα ερωτήματα ηθικής στα μέσα ενημέρωσης ως προς το χειρισμό του βίντεο, όπως επισημαίνει ο καθηγητής πολιτικής δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Σίτι του Λονδίνου Άιβορ Γκάμπερ.

Ένας νεαρός άνδρας με ματωμένα χέρια κρατάει ένα μαχαίρι και έναν μπαλτά γεμάτα αίμα την ώρα που αντικρίζει την κάμερα για να δηλώσει ότι μόλις σκότωσε έναν στρατιώτη σε έναν δρόμο του Λονδίνου, σε αντίποινα για τους θανάτους μουσουλμάνων που πέφτουν νεκροί από τα πυρά των Βρετανών στρατιωτών σε τόπους μακρινούς.

Την ώρα που μιλάει στην κάμερα, μια γυναίκα που φοράει ένα μπλε φόρεμα σέρνει ένα καροτσάκι για ψώνια στο πεζοδρόμιο προς το μέρος του, ρίχνει μια σύντομη ματιά προς την κατεύθυνση του πτώματος που κείτεται στον δρόμο και προσπερνάει τον άνδρα, προφανώς χωρίς να αντιληφθεί τα ματωμένα όπλα στα χέρια του.

«Ο μόνος λόγος που σκοτώσαμε αυτόν τον άνδρα σήμερα είναι επειδή μουσουλμάνοι σκοτώνονται καθημερινά από Βρετανούς στρατιώτες. Και αυτός ο Βρετανός στρατιώτης σκοτώθηκε κατά το ‘οφθαλμός αντί οφθαλμού, οδούς αντί οδόντος’», δηλώνει στην κάμερα ο άνδρας, ο οποίος μιλάει με λονδρέζικη προφορά.

Οι συγκλονιστικές αυτές βιντεοσκοπημένες εικόνες δείχνουν τις στιγμές που ακολούθησαν της ειδεχθούς δολοφονίας του Βρετανού στρατιώτη Λι Ρίγκμπι, ο οποίος κατακρεουργήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης σε δρόμο του Γούλγουιτς, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, σε μια επίθεση την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως τρομοκρατική ενέργεια.

Το βίντεο αυτό τραβήχτηκε από έναν περαστικό και το εξασφάλισε μερικά λεπτά αργότερα το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο ITV. Πλέον κυκλοφορεί ευρέως στο Διαδίκτυο.

«Όταν με είδε να τραβάω, ήρθε απευθείας σε μένα και μου είπε ‘Όχι, όχι, όχι, ηρέμησε. Θέλω μόνο να σου μιλήσω» δήλωσε στο ITV το πρόσωπο που τράβηξε το βίντεο, το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Το μοναδικό αυτό βίντεο, φαίνεται ότι προκάλεσε διαφόρων ειδών ερωτήματα στους διαφόρους διευθυντές των μέσων ενημέρωσης, οι οποίοι το χειρίστηκαν με ποικίλους τρόπους.

Στον ιστότοπο του ITV υπάρχει μια εκδοχή όπου όλα είναι ορατά εκτός από την σορό του άνδρα που κείτεται στον δρόμο, η οποία έχει καλυφθεί από «μωσαϊκό».

Η εφημερίδα Sun στον ιστότοπό της δημοσιεύει μια εκδοχή που έχει υποστεί περικοπές και στην οποία τα πρόσωπα των περαστικών είναι αυτά που καλύπτονται από «μωσαϊκό». Σε άλλες εκδοχές με «μωσαϊκό» έχει καλυφθεί το πρόσωπο του άνδρα με τα ματωμένα χέρια, αλλά φαίνονται καθαρά τα άλλα πρόσωπα.

Ο τόπος της στυγερής αυτής δολοφονίας είναι ένας συνηθισμένος δρόμος του Λονδίνου με μια πορτοκαλί σήμανση διάβασης για τους μαθητές και ένα άσπρο φορτηγό σταθμευμένο στην άλλη πλευρά του δρόμου μπροστά από ένα τυπικό λονδρέζικο κτίριο, στο φόντο του οποίου φαίνονται περαστικοί.

Ο νεαρός μαύρος άνδρας φοράει ένα μαύρο μάλλινο σκούφο, τζιν και ένα σκούρο μάλλινο τζάκετ. Τα χέρια του είναι γεμάτα αίμα και κραδαίνει τα όπλα του εγκλήματος την ώρα που μιλάει.

«Ορκιζόμαστε στον παντοδύναμο Αλλάχ ότι δεν θα σταματήσουμε ποτέ να σας πολεμούμε μέχρι να μας αφήσετε ήσυχους» λέει.

«Όταν ρίχνεις μια βόμβα τι νομίζεις, ότι αυτή χτυπάει μόνον έναν άνθρωπο ή ότι εξολοθρεύει μια ολόκληρη οικογένεια; Αυτή είναι η αλήθεια» αναφέρει, και προσθέτει: «μα τον Αλλάχ, αν έβλεπα σήμερα την μητέρα σου με ένα καρότσι, θα την βοηθούσα να ανέβει τα σκαλιά, αυτή είναι η φύση μου».

Το βίντεο αυτό εγείρει δύσκολα ερωτήματα ηθικής για τα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τον καθηγητή πολιτικής δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Σίτι του Λονδίνου Άιβορ Γκάμπερ.

«Ο δράστης της επίθεσης χρησιμοποίησε τον άνδρα αυτόν για να κάνει ένα δικού του είδους ‘βίντεο αυτοκτονίας’. Αν αυτό προερχόταν από την Αλ Κάιντα δεν υπήρχε περίπτωση να το μεταδώσουν τα δίκτυα ενημέρωσης» δήλωσε ο Γκάμπερ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Υπάρχει ένα ισχυρό επιχείρημα όσον αφορά την είδηση ότι αυτό είναι το σωστό να γίνει. Χρειαζόμαστε να το δούμε για να καταλάβουμε γιατί αυτοί οι άνθρωποι το κάνουν αυτό. Από την άλλη πλευρά, αυτό ακριβώς είναι που θέλουν και αυτοί. Αυτοί οι τύποι θέλουν σαφώς την μέγιστη δημοσιότητα» κατέληξε ο καθηγητής.

Στο βίντεο αυτό, ο άνδρας καλεί τους Βρετανούς να «απομακρύνουν» την κυβέρνησή τους.

«Νομίζετε ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον θα βρίσκεται στους δρόμους όταν θα αρχίσουμε να κάνουμε επιδρομές με τα όπλα μας; Νομίζετε ότι οι πολιτικοί σας είναι αυτοί που θα πεθάνουν; Όχι. Θα είναι ο μέσος άνθρωπος, όπως είσαστε εσείς και τα παιδιά σας. Επομένως απαλλαγείτε από αυτούς» λέει.

Και προσθέτει: «Πείτε τους να φέρουν πίσω τον στρατό ώστε να μπορούμε και εμείς και εσείς να ζήσουμε όλοι ειρηνικά. Εγκαταλείψτε τα εδάφη μας και θα σας αφήσουμε να ζήσετε εν ειρήνη, αυτό είναι το μόνο που έχω να πω».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

«Μονόδρομος» το VAR και στο μπάσκετ – Εφαρμογή στο τελευταίο κρίσιμο δίλεπτο και για όλες τις αποφάσεις

Μια είναι η λύση για να μπει τέλος σε «εμετικές» διαιτησίες, όπως αυτή που είδαμε στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024