Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γνωστοί στις υπηρεσίες ασφαλείας οι δολοφόνοι του στρατιώτη στο Λονδίνο

Γνωστοί στις υπηρεσίες ασφαλείας οι δολοφόνοι του στρατιώτη στο Λονδίνο

Οι δύο δράστες της εν ψυχρώ δολοφονίας ενός στρατιώτη σε δρόμο του Γούλγουιτς ήταν γνωστοί στις υπηρεσίες ασφαλείας, σύμφωνα με στέλεχος της κυβέρνησης που επικαλείται το BBC. «Η δολοφονία αποτελεί προδοσία για το ίδιο το Iσλάμ» είχε πει νωρίτερα ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Οι δύο δράστες της εν ψυχρώ δολοφονίας ενός στρατιώτη σε δρόμο του Γούλγουιτς ήταν γνωστοί στις υπηρεσίες ασφαλείας, σύμφωνα με στέλεχος της κυβέρνησης, που επικαλείται το BBC.

Όπως μετέδωσαν τα βρετανικά ΜΜΕ, ο ένας από τους δράστες είναι ο 28χρονος γεννημένος στη Βρετανία Μάικλ Αμπεντολάτζο, ο οποίος πριν από μερικά χρόνια είχε ασπαστεί το Ισλάμ.

Πληροφορίες του BBC σημείωναν ότι ο Αμπεντολάτζο προέρχεται από οικογένεια χριστιανών, αλλά ασπάστηκε το Ισλάμ το 2001, όταν τελείωσε το σχολείο.

«Περιγράφεται ως έξυπνος και πνευματώδης όταν ήταν στο σχολείο« συνεχίζει το BBC.

Ο δεύτερος δράστης, γεννήθηκε στη Νιγηρία και πολιτογραφήθηκε βρετανός πριν από μερικά χρόνια.

Πάντως, από την κυβέρνηση διέψευσαν τις πληροφορίες που είχαν μεταδοθεί νωρίτερα ότι οι δράστες είχαν εντοπιστεί σε παλαιότερες έρευνες, αλλά δεν είχαν αξιολογηθεί ως επικίνδυνοι για τέλεση τρομοκρατικής ενέργειας.

Σε κάθε περίπτωση, στο Λονδίνο έχουν αναπτυχθεί άλλοι 1.200 αστυνομικοί, ενώ έρευνες έχουν ήδη γίνει σε δύο διαμερίσματα στο Γκρίνουίτς και το Λίνκολνσάιρ. Στην πρώτη περίπτωση, οι αστυνομικοί προσήγαγαν δύο γυναίκες.

Δηλώσεις Κάμερον

«Η δολοφονία αποτελεί προδοσία για το ίδιο το Iσλάμ» είχε πει νωρίτερα ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον από την Ντάουνινγκ Στριτ.

«Οι σκέψεις μας είναι με την οικογένεια του νεαρού» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα του δεν πρόκειται ποτέ να υποχωρήσει έναντι της τρομοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι οι δράστες της επίθεσης είχαν στόχο να διχάσουν τη βρετανική κοινωνία. «Πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα το καταφέρουν. Πράξεις σαν αυτή θα μας κάνει ακόμα πιο ενωμένους και αποφασισμένους» κατέληξε.

Η δήλωση Κάμερον έγινε ζωντανά στα ΜΜΕ λίγο προτού ξεκινήσει η έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής εθνικής ασφάλειας για τις εξελίξεις στο θέμα της τρομοκρατίας.

Λίγο νωρίτερα, το βρετανικό υπουργείο Αμυνας είχε επιβεβαιώσει ότι το θύμα της επίθεσης ήταν όντως στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων. Όσο για την ταυτότητά του, κρίθηκε αναγκαίο να μην ανακοινωθεί σε αυτή τη φάση.

Πάντως, πηγές του Guardian αναφέρουν ότι το θύμα είχε υπηρετήσει για αρκετούς μήνες στο Αφγανιστάν.

Το χρονικό της άγριας δολοφονίας

Στο θύμα επιτέθηκαν γύρω στις 14:20 (τοπική ώρα) της Τετάρτης, σε δρόμο στο Γούλγουιτς, δύο νεαροί άνδρες που είχαν μπαλτά και μαχαίρια. Η επίθεση φαίνεται ότι ήταν πολύ άγρια, καθώς οι δράστες προσπάθησαν να αποκεφαλίσουν το θύμα τους. Μετά τον πέταξαν στη μέση του δρόμου και τον εγκατέλειψαν εκεί.

Έπειτα όμως οι δράστες όχι μόνο δεν εξαφανίστηκαν από το σημείο, αλλά ο ένας από αυτούς μίλησε και σε κάμερα, με τα χέρια του γεμάτα αίματα και κρατώντας τον μπαλτά και ένα ματωμένο μαχαίρι. «Ορκιζόμαστε στον παντοδύναμο Αλλάχ ότι ποτέ δεν θα σταματήσουμε να σας πολεμάμε. Οι μόνοι λόγοι που το κάναμε αυτό είναι ότι οι μουσουλμάνοι πεθαίνουν κάθε ημέρα» είπε. Όταν έφτασε η αστυνομία, τους πυροβόλησε για να τους ακινητοποιήσει και τους συνέλαβε.

Ο «τρόμος στους δρόμους» και η «ηρωίδα μητέρα»

Η δολοφονία έχει αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου, ιδιαίτερα σε στρατόπεδα, ενώ οι Βρετανοί -για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό μετά τις βομβιστικές επιθέσεις του 2005 στο Λονδίνο- φοβούνται πως η απειλή της τρομοκρατίας επέστρεψε στη χώρα.

«Τρομοκρατία στους δρόμους» είναι ο τίτλος στην Telegraph, η οποία έχει πρωτοσέλιδο στην ηλεκτρονική της σελίδα δήλωση του δράστη πως «θέλουμε να ξεκινήσουμε πόλεμο στο Λονδίνο απόψε».

Ανάλογο και το πρωτοσέλιδο των Times, που επίσης επισημαίνει πως «ο μεγαλύτερος φόβος είναι οι ‘αυτοδημιούργητοι’ τρομοκράτες». Όλα τα ΜΜΕ κρατούν την ίδια προσέγγιση στο θέμα, μιλώντας δηλαδή για τρομοκρατία και επισημαίνοντας τον κίνδυνο των «μεμονωμένων ριζοσπαστικοποιημένων τρομοκρατών».

Οι βρετανικές εφημερίδες πάντως έχουν αναδείξει σε ηρωίδα μία γυναίκα η οποία πλησίασε τους δύο δράστες και τους μιλούσε μετά τη δολοφονία και μέχρι να έρθει η αστυνομία.

Πρόκειται για την 48χρονη Ίνγκριντ Λόιου-Κένετ, η οποία είπε αργότερα πως ξεκίνησε να τους μιλά ώστε να μην στραφούν εναντίον όσων άλλων βρίσκονταν εκείνη την στιγμή στο δρόμο (ανάμεσά τους και παιδιά).

Ο ένας από τους δύο της είπε τη φράση «θέλουμε απόψε να αρχίσουμε πόλεμο στο Λονδίνο», στο οποίο η ίδια τους απάντησε «είστε δύο εναντίον πολλών, θα χάσετε».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024