Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Το γερμανικό κόμμα κατά του ευρώ… θέλει το ευρώ, αλλά όχι το ευρώ «των άλλων»

Εναντίον του μάρκου δηλώνει ο επικεφαλής του γερμανικού κόμματος... εναντίον του ευρώ: Ο Μπερντ Λούκε του AfD θέλει η Γερμανία να κρατήσει το ευρώ -το πρόβλημα το έχει με το ευρώ των νοτιοευρωπαίων. Το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (μάλλον άστοχη επιλογή ονόματος τελικά, αφού η εναλλακτική είναι για τους υπόλοιπους) εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις σταθερά κάτω από το όριο εισόδου στην επόμενη γερμανική Βουλή, την στιγμή που οι Γερμανοί δυσφορούν μεν με τις «ευρωδιασώσεις» αλλά φαίνεται να έχουν αποδεχθεί το κοινό νόμισμα.

Εναντίον του μάρκου δηλώνει ο επικεφαλής του γερμανικού κόμματος… εναντίον του ευρώ: Ο Μπερντ Λούκε του AfD θέλει η Γερμανία να κρατήσει το ευρώ -το πρόβλημα το έχει με το ευρώ των νοτιοευρωπαίων.

Το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (μάλλον άστοχη επιλογή ονόματος τελικά, αφού η εναλλακτική είναι για τους υπόλοιπους) εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις σταθερά κάτω από το όριο εισόδου στην επόμενη γερμανική Βουλή, την στιγμή που οι Γερμανοί δυσφορούν μεν με τις «ευρωδιασώσεις» αλλά φαίνεται να έχουν αποδεχθεί το κοινό νόμισμα.

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το AfD κυμαίνεται μεταξύ 2,5% και 4% -μόνο σε μία δημοσκόπηση (Forsa, 15 Μαΐου) φαίνεται να πιάνει το 5%, όριο για την είσοδο στο Μπούντεσταγκ.

Σε διάλογό του με τον οικονομολόγο Ντένις Σνόουερ για την κυριακάτικη FAZ, ο Λούκε εκθέτει τις απόψεις του για το ζήτημα της γερμανικής συμμετοχής στην Ευρωζώνη. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου, ο Λούκε αρνείται πως επιθυμεί έξοδο της Γερμανίας από το ευρώ.

«Όχι, δεν πρέπει η Γερμανία να εγκαταλείψει το ευρώ, αλλά τα νοτιοευρωπαϊκά κράτη». Τότε, υποστηρίζει, τα κράτη αυτά θα είχαν την δυνατότητα ανάκτησης της ανταγωνιστικότητάς τους με υποτίμηση των εθνικών τους (πλέον) νομισμάτων.

Στις θέσεις του κόμματος, όπως είναι αναρτημένες στο Διαδίκτυο, στην κορυφή αναφέρεται ότι το κόμμα ζητά «την συντεταγμένη διάλυση της Ευρωζώνης», τονίζοντας πως «η Γερμανία δεν χρειάζεται το ευρώ» και πως «η επιστροφή στο μάρκο δεν πρέπει να είναι ταμπού».

Με την εισαγωγή του ευρώ, λέει ο Λούκε στην εφημερίδα, τα κράτη της νότιας Ευρώπης «είχαν για δέκα χρόνια την ευκαιρία να διορθώσουν τις ανισορροπίες», δηλαδή το εμπορικό ισοζύγιο και τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς, «αλλά δεν μπόρεσαν ή δεν ήθελαν να το κάνουν».

Στην επίκριση πως το AfD επιδιώκει εκβιαστική έξωση χωρών από την Ευρωζώνη (με μπλόκο της γερμανικής συμβολής στα ευρωπαϊκά ταμεία στήριξης), ο Λούκε υποστηρίζει πως θέλει μόνο τήρηση του γράμματος και του πνεύματος των ευρωπαϊκών συνθηκών, δηλαδή το ότι δεν θα «επιμερίζεται» στις χώρες η ευθύνη για χρέη άλλων χωρών.

«Αν θέλουν οι Έλληνες να μείνουν στο ευρώ με αυτόν τον όρο, κανένα πρόβλημα. Σας το μαντεύω όμως από τώρα: Με αυτόν τον όρο, οι Έλληνες θα θελήσουν μόνοι τους αμέσως δικό τους νόμισμα» λέει.

Επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά το σκεπτικό περί τεμπέληδων νότιων, ο Λούκε λέει: «Χωρίς να πληρώνουμε δόσεις στήριξης, δεν θα υπάρχουν όροι λιτότητας από ξένες χώρες και θα μπορεί ο καθένας να ζει ελεύθερος με τον τρόπο που επιλέγει. Αν η εργασιακή ηθική σε άλλες χώρες δεν αντιστοιχεί στη γερμανική, τότε θα πρέπει να εργάζονται οι άνθρωποι όπως θέλουν».

«Αν οι άνθρωποι σε αυτές τις χώρες θέλουν να εργάζονται λιγότερο και πιο χαλαρά και να υποστούν τη συνέπεια της μικρότερης ευημερίας, δικαίωμά τους» εξηγεί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Με ένα όνειρο τρελό» – Έκλεισαν πάλι το Πασαλιμάνι οι φίλοι του Ολυμπιακού

«Για αυτό θα ζω με όνειρο τρελό, ο Θρύλος να σηκώσει το ευρωπαϊκό»... Και κάπως έτσι αυτό το σύνθημα παίρνει σάρκα και οστά και για το μπάσκετ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024