Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οι φορολογικοί έλεγχοι στις ομάδες στις ΗΠΑ «δεν ήταν πολιτικά στοχευμένοι»

Οι φορολογικοί έλεγχοι στις ομάδες στις ΗΠΑ «δεν ήταν πολιτικά στοχευμένοι»

Ο πρώην επικεφαλής της αμερικανικής φορολογικής υπηρεσίας, Στίβεν Μίλερ, διαβεβαίωσε καταθέτοντας σε κοινοβουλευτική επιτροπή ότι δεν υπήρχε κανένα πολιτικό κίνητρο πίσω από τους φορολογικούς ελέγχους στους οποίους υποβλήθηκαν μεταξύ 2010 και 2012 συντηρητικές πολιτικές ομάδες που συνδέονται με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Ο Μίλερ ζήτησε συγγνώμη «εξ ονόματος των φορολογικών υπηρεσιών» για τα «ηλίθια λάθη που κάναμε».

Ο πρώην επικεφαλής της αμερικανικής φορολογικής υπηρεσίας (IRS), Στίβεν Μίλερ, διαβεβαίωσε καταθέτοντας σε κοινοβουλευτική επιτροπή ότι δεν υπήρχε κανένα πολιτικό κίνητρο πίσω από τους φορολογικούς ελέγχους στους οποίους υποβλήθηκαν μεταξύ 2010 και 2012 συντηρητικές πολιτικές ομάδες που συνδέονται με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

«Δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι που είχαν αναλάβει να διεκπεραιώσουν αυτές τις υποθέσεις είχαν κομματικά κίνητρα» είπε ο Μίλερ, ο οποίος καθαιρέθηκε την Τετάρτη από τον Μπαράκ Ομπάμα με αφορμή αυτήν την υπόθεση που πήρε μεγάλες διαστάσεις στα αμερικανικά μέσα.

Όπως πρόσθεσε ο Μίλερ, «έγιναν ηλίθια λάθη από ανθρώπους που προσπαθούσαν να είναι πιο αποτελεσματικοί στη δουλειά τους». Διαβεβαίωσε δε ότι «η μεροληψία υπέρ κομμάτων δεν έχει θέση στην IRS».

Ο Μίλερ ζήτησε ακόμη συγγνώμη «εξ ονόματος των φορολογικών υπηρεσιών για τα λάθη που κάναμε».

Η επιτροπή αντιμετωπίζει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την υπόθεση. Χαρακτηριστικό ως προς αυτό ήταν ότι ο Μίλερ ορκίστηκε σαν μάρτυρας, το οποίο προφανώς θα μπορούσε να έχει νομικές επιπτώσεις εναντίον του αν αποδειχτεί ότι πρόκειται για ψευδομαρτυρία.

Ο πρόεδρος Ομπάμα πάντως απέρριψε το ενδεχόμενο να οριστεί ειδικός εισαγγελέας λέγοντας ότι η διερεύνηση από το Κογκρέσο και το υπουργείο Δικαιοσύνης αρκούν.

Νωρίτερα την Παρασκευή η IRS ανακοίνωσε ότι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις στην ονομασία των οποίων υπήρχαν λέξεις όπως «πατριωτικός» ή «Κόμμα του Τσαγιού» (Tea Party) ελέγχονταν σε βάθος, ιδίως σε ότι αφορούσε τα αιτήματά τους για φοροαπαλλαγές, κάτι που δεν συνέβαινε με οργανώσεις που δεν σχετίζονταν με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Εντασσόμενες σε καθεστώς φοροαπαλλαγών οι οργανώσεις μπορούν να μην πληρώνουν φόρους για τις δωρεές που δέχονται και δεν υποχρεώνονται να δημοσιοποιούν τον κατάλογο των δωρητών.

Εκατοντάδες τοπικές επιτροπές του Tea Party είχαν ζητήσει να υπαχθούν σε αυτό το καθεστώς από το 2010, μολονότι ο νόμος διευκρινίζει ότι από το μέτρο αυτό δεν μπορούν να επωφεληθούν οι πολιτικές οργανώσεις.

Για τους Ρεπουμπλικανούς, η πρακτική της IRS αποκαλύπτει ότι υπάρχει «κουλτούρα πολιτικού εκφοβισμού και συγκάλυψης» εκ μέρους της κυβέρνησης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, όπως είπε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επιτροπής Φορολογικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ντέιβ Καμπ.

«Μας έλεγαν επανειλημμένα ότι δεν υπήρχε στόχευση. Αυτό ήταν ψέμα» είπε, υποστηρίζοντας ότι το αληθινό πρόβλημα είναι ότι «η IRS είναι πολύ μεγάλη, πολύ ισχυρή, πολύ παρεμβατική».

* Αντικαταστάτης του Μίλερ ορίστηκε από τον πρόεδρο ο Ντάνιελ Γουέρφελ, μέχρι πρότινος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου για θέματα προϋπολογισμού.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Οι βολές ήταν 35-10 για τον Παναθηναϊκό στο game 5 και 123-78 στη σειρά!

Έσπασε όλα τα ρεκόρ σε κερδισμένες βολές ο Παναθηναϊκός- Έφτασε απόχε στις 35 είχε στη σειρά σχεδόν 26 ανά παιχνίδι!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024