Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οι Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν στην 65η πικρή επέτειο του ξεριζωμού

Οι Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν στην 65η πικρή επέτειο του ξεριζωμού

Διαδηλώσεις στη Δυτική Όχθη, τη Γάζα, τις αραβικές χώρες και ανά τον κόσμο, για την 65η πικρή επέτειο της Αλ Νάκμπα (Καταστροφή), τον ξεριζωμό 700.000 Παλαιστινίων μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Ο αριθμός των Παλαιστινίων προσφύγων και των απογόνων τους έχει φτάσει σήμερα τα 5 εκατομμύρια, με το προσφυγικό ζήτημα να παραμένει βασικό «αγκάθι» στην όποια ειρηνευτική συμφωνία. Συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Δ.Όχθη. Συγκέντρωση για την επέτειο της Νάκμπα μπροστά στην ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα.

Διαδηλώσεις στη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας, τις αραβικές χώρες και ανά τον κόσμο, λαμβάνουν χώρα την Τετάρτη για την 65η πικρή επέτειο της Αλ Νάκμπα (Καταστροφή), τον ξεριζωμό 700.000 Παλαιστινίων μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.

Παλαιστινιακές σημαίες, πλακάτ με τα ονόματα χωριών που άφησαν το 1948 για να μην γυρίσουν ποτέ και πανό που απεικονίζουν κλειδιά, τα οποία συμβολίζουν τα χαμένα σπίτια τους και το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων, υψώθηκαν στις διαδηλώσεις.

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων Παλαιστινίων προσφύγων και των απογόνων τους έχει φτάσει σήμερα τα 5 εκατομμύρια, με το προσφυγικό ζήτημα να παραμένει βασικό «αγκάθι» στην όποια ειρηνευτική συμφωνία.

Για την 65η επέτειο της Νάκμπα η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας διοργανώνει συγκέντρωση μπροστά στην ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα στις έξι το απόγευμα.

Σχολεία και κυβερνητικά γραφεία έκλεισαν στις 11 το πρωί στη Δυτική Όχθη, καθώς η Παλαιστινιακή Αρχή κάλεσε όλους τους μαθητές και τους δημόσιους υπαλλήλους να συμμετάσχουν σε πορείες μνήμης.

Χιλιάδες διαδήλωσαν στην κεντρική πλατεία της Ραμάλα, τη ντε φάκτο πρωτεύουσα των Παλαιστινίων καθώς η Ιερουσαλήμ παραμένει υπό ισραηλινό έλεγχο. Χιλιάδες και στη Λωρίδα της Γάζας για την πορεία που οργάνωσε το ριζοσπαστικό κίνημα της Χαμάς, που διατηρεί τον έλεγχο της περιοχής από το 2007.

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ξέσπασαν συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις έξω από προσφυγικό καταυλισμό κοντά στη Χεβρώνα και σε φυλακή κοντά στη Ραμάλα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετοί Παλαιστίνιοι.

Οι εκδηλώσεις μνήμης για την για την Νάκμπα λαμβάνουν χώρα στις 15 Μαΐου, την ημέρα της εκπνοής της βρετανικής εντολής στην Παλαιστίνη.

Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι διέφυγαν ή εκδιώχθηκαν από τα χωριά τους στη διάρκεια του πολέμου που ξέσπασε όταν ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ, στις 14 Μαΐου 1948, χωρίς να καταφέρουν οι στρατοί των γειτονικών αραβικών κρατών να εμποδίσουν τους Εβραίους να εγκατασταθούν την Παλαιστίνη.

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων Παλαιστινίων προσφύγων και των απογόνων τους -που ζουν σε καταυλισμούς, οι οποίοι εξελίχθηκαν σε πόλεις στην Ιορδανία, το Λίβανο, τη Συρία, τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα- έχουν αυξηθεί από τότε σε 5 εκατομμύρια, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ που διοικεί τους καταυλισμούς.

«Το 1948 το Ισραήλ προέβη σε μια πρωτοφανή εθνοκάθαρση σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, εκδιώκοντας το 66% του συνολικού πληθυσμού, καταστρέφοντας και σβήνοντας από τον χάρτη 531 πόλεις και χωριά της Παλαιστίνης. Σήμερα, 65 χρόνια μετά, οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες αριθμούν 5 εκατ. και αποτελούν τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη στον ΟΗΕ εθνική ομάδα προσφύγων», αναφέρει ανακοίνωση της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης στην Αθήνα.

Το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων -από τα κορυφαία ζητήματα που μπαίνουν στο τραπέζι στις εκάστοτε ειρηνευτικές συνομιλίες- αναγνωρίζεται από το Διεθνές Δίκαιο και από ψηφίσματα του ΟΗΕ.

«Ο παλαιστινιακός λαός επαναβεβαιώνει σήμερα, 65 χρόνια μετά τη Νάκμπα, τη βούληση και την αποφασιστικότητα του να συνεχίσει τον δίκαιο αγώνα του για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής, για την απόκτηση της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης του, για το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων, και για την ίδρυση του ανεξάρτητου κράτους του με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, στα σύνορα του 1967, ώστε να επικρατήσει η ειρήνη στην περιοχή» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, πρόσφυγας και ο ίδιος από πόλη που βρίσκεται σήμερα στο βόρειο Ισραήλ, είχε πυροδοτήσει την οργή των Παλαιστινίων λέγοντας πέρυσι σε ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο ότι δεν επιδιώκει την επιστροφή του.

Ο Σαέμπ Ερεκάτ, κορυφαίος διαπραγματευτής της Παλαιστινιακής Αρχής με το Ισραήλ, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι θρησκευτικές συγκρούσεις στη Συρία και το Ιράκ θέτουν σε κίνδυνο τους Παλαιστίνιους που βρίσκονται εκεί και ότι η άρνηση του Ισραήλ «να αναλάβει τις ευθύνες του για το προσφυγικό ζήτημα» και να συμφωνήσει σε «δίκαιη λύση» ζημιώνει τις προοπτικές για ειρήνη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024