Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ψήφισμα για τη Συρία στον ΟΗΕ δοκιμάζει το κλίμα στη διεθνή κοινότητα

Ψήφισμα για τη Συρία στον ΟΗΕ δοκιμάζει το κλίμα στη διεθνή κοινότητα

Προσχέδιο ψηφίσματος για τον συριακό εμφύλιο φτάνει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Τετάρτη, περιέχοντας νέες επικρίσεις για τη Δαμασκό και την αποδοχή των σύρων αντικαθεστωτικών ως μέρος μία λύσης με πολιτική μετάβαση. Το ψήφισμα συντάχθηκε από αραβικές χώρες αλλά δυτικοί διπλωμάτες θεωρούν πως δεν θα έχει την απήχηση που είχε προηγούμενο «ηπιότερο» ψήφισμα, εξαιτίας αφ'ενός του αδιεξόδου στο συριακό έδαφος αλλά και του εμφανέστερου ισλαμιστικού παράγοντα στις τάξεις των αντικαθεστωτικών.

Προσχέδιο ψηφίσματος για τον συριακό εμφύλιο φτάνει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Τετάρτη, περιέχοντας νέες επικρίσεις για τη Δαμασκό και την αποδοχή των σύρων αντικαθεστωτικών ως μέρος μία λύσης με πολιτική μετάβαση.

Στο κείμενο, ο αντιπολιτευόμενος «Εθνικός Συριακός Συνασπισμός» αναφέρεται ως «αντιπροσωπευτικός εταίρος απαραίτητος για την πολιτική μετάβαση».

Το ψήφισμα συντάχθηκε από αραβικές χώρες αλλά δυτικοί διπλωμάτες θεωρούν πως δεν θα έχει την απήχηση που είχε προηγούμενο «ηπιότερο» ψήφισμα, εξαιτίας αφ’ενός του αδιεξόδου στο συριακό έδαφος αλλά και του εμφανέστερου ισλαμιστικού παράγοντα στις τάξεις των αντικαθεστωτικών.

Tα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης των 193 μελών της διεθνούς κοινότητας δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Το προηγούμενο, ανάλογης σκοπιάς, ψήφισμα για τη Συρία είχε περάσει στη Γενική Συνέλευση με 133 «ναι».

«Πιστεύω ακράδαντα πως πολλές χώρες είχαν υπερψηφίσει τότε το κείμενο επειδή πίστευαν πως υποστήριζαν την πλευρά που επρόκειτο να επικρατήσει» σχολίασε ανώνυμα στο Reuters δυτικός διπλωμάτης στον ΟΗΕ. «Τώρα όμως, δεν είναι όλοι και τόσο σίγουροι» είπε.

«Επιπλέον, τώρα υπάρχει και ο παράγοντας ισλαμιστικής τρομοκρατίας, που είναι αρκετά πιο φανερός» σημείωσε.

Δεύτερος διπλωμάτης υποστήριξε πως το νέο ψήφισμα είναι ακόμη αυστηρότερο του προηγουμένου, προκαλώντας την αντίδραση της ρωσικής πλευράς -η οποία και φέρεται να έχει στείλει σε άλλες αντιπροσωπείες εγγράφως τη θέση της πως το κείμενο είναι μεροληπτικό. Η Μόσχα φέρεται επίσης να προειδοποιεί πως υιοθέτηση του ψηφίσματος θα μπορούσε να γίνει επιπλέον εμπόδιο στην πρόταση Ρωσίας και ΗΠΑ για ειρηνευτική διάσκεψη.

Τρίτος διπλωμάτης ανέφερε επίσης πως οι προσδοκίες για την υποστήριξη που θα βρει το ψήφισμα είναι χαμηλότερες, αλλά «σίγουρα δεν θέλουμε τα «ναι» να πέσουν κάτω από 100 ή 110».

Μεταξύ άλλων, το ψήφισμα καλεί τις συριακές αρχές να δώσουν πλήρη πρόσβαση στις αρχές του ΟΗΕ για να διερευνηθούν οι καταγγελίες για το χημικό οπλοστάσιο -καθεστώς και αντιπολίτευση αλληλοκατηγορούνται για χρήση χημικών όπλων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024