Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Προκαταρκτική εξέταση στο ΔΠΔ για την επίθεση στον στολίσκο για Γάζα

Προκαταρκτική εξέταση στο ΔΠΔ για την επίθεση στον στολίσκο για Γάζα

Η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη έκανε δεκτή προσφυγή που κατατέθηκε σχετικά με την επίθεση ισραηλινών κομάντο στον στολίσκο ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα –επίθεση η οποία κατέληξε στο θάνατο εννέα τούρκων πολιτών – και θα αρχίσει προκαταρκτική έρευνα. Η έναρξη προκαταρκτικής έρευνας από την εισαγγελέα δεν συνεπάγεται ότι θα αρχίσει κανονική έρευνα, περισσότερο δε ότι θα φτάσει να εκδικαστεί η υπόθεση στο ΔΠΔ.

Η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη έκανε δεκτή προσφυγή που κατατέθηκε σχετικά με την επίθεση ισραηλινών κομάντο στον στολίσκο ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα –επίθεση η οποία κατέληξε στο θάνατο εννέα τούρκων πολιτών – και θα αρχίσει προκαταρκτική έρευνα.

Το αίτημα προέρχεται από τις Κομόρους νήσους, που βρίσκονται στην Αφρική, γιατί ένα από τα πλοία (μεταξύ τους ήταν και το Mavi Marmara) ήταν υπό σημαία της χώρας. Στο ΔΠΔ εκπροσωπούνται από τουρκική δικηγορική εταιρεία.

Η έναρξη προκαταρκτικής έρευνας από την εισαγγελέα δεν συνεπάγεται ότι θα αρχίσει κανονική έρευνα, περισσότερο δε ότι θα φτάσει να εκδικαστεί η υπόθεση στο ΔΠΔ.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι το Ισραήλ δεν είναι μέλος του ΔΠΔ, όπως δεν είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα.

Το Δικαστήριο έχει δικαιοδοσία μόνο επί των μελών του για υποθέσεις τις οποίες έχει παραπέμψει σε αυτό το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ή άλλα γεγονότα που έχουν συμβεί στην επικράτεια των μελών του.

Στην προσφυγή επισημαίνεται από τους τούρκους δικηγόρους ότι τα γεγονότα στο Mavi Marmara συνέβησαν σε έδαφος των Κομόρων, άρα το ΔΠΔ έχει δικαιοδοσία.

Στον επίθεση στο πλοίο, στις 31 Μαΐου 2010, σκοτώθηκαν οκτώ τούρκοι και ένας τουρκοαμερικανός ακτιβιστής. Πολλές δεκάδες παλαιστίνιοι και άλλοι τραυματίστηκαν ή κρατήθηκαν από τις ισραηλινές Αρχές.

Το περιστατικό προκάλεσε απότομη και ραγδαία επιδείνωση στις ως τότε θερμές σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ. Πρόσφατα μόνο –και με παρέμβαση του Μπαράκ Ομπάμα– επικοινώνησαν ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Μπένιαμιν Νετανιάχου, αν και η τουρκική πλευρά δηλώνει ότι η αποκατάσταση θα είναι σταδιακή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Τι είπε ο προπονητής της Φιορεντίνα για τον Ολυμπιακό και τον τελικό του Conference League

Ο προπονητής της Φιορεντίνα, Βιτσέντσο Ιταλιάνο, μίλησε για τον Ολυμπιακό που είναι ένας από τους πιθανούς αντιπάλους του στον τελικό του Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024