Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Προβοκάτσια του Άσαντ για να την σύρει στον εμφύλιο καταγγέλλει η Τουρκία

Προβοκάτσια του Άσαντ για να την σύρει στον εμφύλιο καταγγέλλει η Τουρκία

Για «βρώμικο σενάριο» του καθεστώτος Άσαντ μιλά η τουρκική κυβέρνηση στον απόηχο των βομβιστικών επιθέσεων που συντάραξαν την πόλη Ρεϊχανλί της επαρχίας Αλεξανδρέττα, όπου και είναι έντονη η παρουσία του αραβικού στοιχείου. «Ψυχραιμία απέναντι σε προκλήσεις και απόπειρες να συρθεί η Τουρκία στην συριακή σύρραξη» ζητά ο Ερντογάν. Σε ανάληψη δράσης από τη διεθνή κοινότητα έναντι του καθεστώτος καλεί την ίδια στιγμή ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Υπό κράτηση εννέα Τούρκοι υπήκοοι που συνδέονται κατά την Άγκυρα με τις συριακές μυστικές υπηρεσίες.

Για προβοκάτσια του καθεστώτος Άσαντ μιλά η τουρκική κυβέρνηση στον απόηχο των βομβιστικών επιθέσεων στην πόλη Ρεϊχανλί της επαρχίας Αλεξανδρέττα, όπου και είναι έντονη η παρουσία του αραβικού στοιχείου. «Ψυχραιμία απέναντι σε προκλήσεις και απόπειρες να συρθεί η Τουρκία στην αιματηρή σύρραξη» ζητά ο Ταγίπ Ερντογάν και ταυτόχρονα διαμηνύει πως «όσοι επιτίθενται στην Τουρκία θα λογοδοτήσουν αργά ή γρήγορα».

Οι βομβιστικές επιθέσεις του Σαββάτου στην μεθοριακή πόλη Ρεϊχανλί συνιστούν το πλέον αιματηρό συνοριακό επεισόδιο από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, πυροδοτώντας νέους φόβους για διάχυση της κρίσης, και αυτό μόλις μία εβδομάδα μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Δαμασκό με στόχο φορτία με προηγμένα ιρανικά όπλα για το καθεστώς Άσαντ.

Κάνοντας λόγο για «βρώμικο σενάριο» του καθεστώτος Άσαντ, ο Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε στη διάρκεια πολιτικής συγκέντρωσης την Κυριακή πως η Τουρκία δεν θα συρθεί στην κρίση. Απευθυνόμενος στην τουρκική κοινή γνώμη κάλεσε μεν σε «επαγρύπνηση», αλλά και σε «απόλυτη ψυχραιμία μπροστά σε προκλήσεις και απόπειρες να συρθεί η χώρα στη συριακή κρίση».

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Αχμέτ Νταβούτογλου καλούσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση εναντίον του καθεστώτος Άσαντ, προειδοποιώντας πως αυξάνονται οι κίνδυνοι ασφαλείας για τις γειτονικές χώρες της Συρίας.

«Έχει έλθει η ώρα για τη διεθνή κοινότητα να δράσει από κοινού ενάντια σε αυτό το καθεστώς. Εμείς, όπως και η Ιορδανία, φιλοξενούμε εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους. Οι κίνδυνοι για τις γειτονικές χώρες αυξάνονται» είπε ο Νταβούτογλου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπους μετά το πέρας επίσημης επίσκεψης στο Βερολίνο.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε προειδοποιήσει νωρίτερα τη συριακή κυβέρνηση πως η Άγκυρα «διατηρεί το δικαίωμα να προχωρήσει σε κάθε μέτρο». Αποσαφήνισε ωστόσο πως στην παρούσα φάση δεν έχει σχέδια να εμπλέξει τους ΝΑΤΟϊκούς εταίρους της (με επίκληση του Άρθρου 4 της Συμμαχίας που προβλέπει κοινή διαβούλευση κάθε φορά που απειλείται η εδαφική ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλεια οποιουδήποτε κράτους-μέλους).

Οι βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν με διαφορά 15 λεπτών το Σάββατο προκάλεσαν πανικό και θάνατο στην πόλη Ρεϊχανλί, που «στεγάζει» Σύρους πρόσφυγες και αντάρτες, και η οποία βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τη συριακή επαρχία Ιντλίμπ. Τουλάχιστον 46 άνθρωποι σκοτώθηκαν, δεκάδες τραυματίστηκαν και περισσότερα από 850 κτίρια υπέστησαν ζημιές.

Η Συρία επισήμως έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στις επιθέσεις, ανεβάζοντας τους τόνους της ρητορικής κατά της κυβέρνησης Ερντογάν.

Υπό κράτηση έχουν τεθεί εννέα Τούρκοι υπήκοοι, οι οποίοι κατά την τουρκική κυβέρνηση έχουν άμεσες διασυνδέσεις με το καθεστώς Άσαντ και τις συριακές μυστικές υπηρεσίες. Για «μέλη παλαιάς μαρξιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης» έκανε λόγο ο Αχμέτ Νταβούτογλου, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για την ίδια ομάδα που αιματοκύλισε την περασμένη εβδομάδα την παραθαλάσσια συριακή πόλη Μπανιάς.

Η Μπανιάς είναι ένας μικρός σουνιτικός θύλακας σε μία ευρύτερη περιοχή όπου κυριαρχούν οι αλαουίτες, η σέκτα της δυναστείας των Άσαντ, στις ακτές της Συρίας στη Μεσόγειο. Ακτιβιστές, καθώς και η ίδια η Τουρκία διά του Νταβούτογλου, έχουν κατηγορήσει το καθεστώς Άσαντ για εθνικές εκκαθαρίσεις με αφορμή την επίθεση στη Μπανιάς που αφαίρεσε 65 ζωές.

Και το Ρεϊχναλί, που φιλοξενεί χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες, είναι κατ’ εξοχήν σουνιτικό με αραβικό πληθυσμό, και έχει καταστεί βάση επιμελητειακής οργάνωσης για τους αντάρτες που μάχονται το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ σε απόσταση λίγων βημάτων.

Ο συριακός εμφύλιος -που μετρά 80.000 νεκρούς, 1,4 εκατ. πρόσφυγες και 4,2 εκατ. εκτοπισμένους- έχει πυροδοτήσει τη σύγκρουση μεταξύ σουνιτών και σιιτών μουσουλμάνων στη Μέση Ανατολή, με το σιιτικό Ιράν να υποστηρίζει τον Άσαντ και σουνιτικές δυνάμεις όπως η Σαουδική Αραβία να στηρίζουν τους αντάρτες.

Διαδηλώσεις ξέσπασαν στο Ρεϊχανλί μετά τις επιθέσεις, με ορισμένους κατοίκους της περιοχής να κατηγορούν τους Σύρους πρόσφυγες και άλλους να επιτίθενται στην τουρκική εξωτερική πολιτική.

Ως προς τους συλληφθέντες για τις επιθέσεις, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μουαμέρ Γκουλέρ έχει δηλώσει πως ανήκουν σε οργάνωση -το οποίας της οποίας δεν ανέφερε- που διατηρεί πολύ στενές επαφές με την μουχαμπαράτ, τις συριακές μυστικές υπηρεσίες. Ανέφερε, επίσης, πως ανάμεσά τους βρίσκεται και ο ιθύνων νους των επιθέσεων, ενώ είπε πως θα ακολουθήσουν και άλλες συλλήψεις.

Υπό τις νέες εξελίξεις, ιδιαίτερο βάρος προσλαμβάνει η προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσινγκτον, όπου θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οι βολές ήταν 35-10 για τον Παναθηναϊκό στο game 5 και 123-78 στη σειρά!

Έσπασε όλα τα ρεκόρ σε κερδισμένες βολές ο Παναθηναϊκός- Έφτασε απόχε στις 35 είχε στη σειρά σχεδόν 26 ανά παιχνίδι!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024