Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πάνω από 40 νεκροί από διπλή βομβιστική επίθεση στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας

Πάνω από 40 νεκροί από διπλή βομβιστική επίθεση στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας

Δύο παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα εξερράγησαν το μεσημέρι του Σαββάτου στην τουρκική πόλη Ρεϊχανλί, στα σύνορα με τη Συρία, με αποτέλεσμα τον θάνατο 43 ανθρώπων και τον τραυματισμό πάνω από 140. Προς τη Συρία δείχνουν ήδη κυβερνητικοί παράγοντες, μία εξέλιξη που, αν επιβεβαιωθεί, ίσως εμπλέξει τη χώρα στον εμφύλιο που μαίνεται πέρα από τα νότια σύνορά της. Φωτορεπορτάζ.

Δύο παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα εξερράγησαν το μεσημέρι του Σαββάτου στην τουρκική πόλη Ρεϊχανλί, στα σύνορα με τη Συρία, με αποτέλεσμα τον θάνατο 43 ανθρώπων και τον τραυματισμό πάνω από 140. Προς τη Συρία δείχνουν ήδη κυβερνητικοί παράγοντες, μία εξέλιξη που, αν επιβεβαιωθεί, ίσως εμπλέξει τη χώρα στον εμφύλιο που μαίνεται πέρα από τα νότια σύνορά της.

Τα παγιδευμένα αυτοκίνητα ήταν σταθμευμένα μπροστά στο δημαρχείο και το ταχυδρομείο του Ρεϊχανλί, μιας πόλης 60.000 κατοίκων της επαρχίας Χατάι, οκτώ χιλιόμετρα από τα συριακά σύνορα. Στην περιοχή έχουν καταφύγει και πολλοί πρόσφυγες από τη Συρία για να αποφύγουν τον εκεί εμφύλιο.

Επισήμως επρόκειτο για δύο εκρήξεις -που μάλιστα έγιναν με απόσταση 15 λεπτών η μία από την άλλη- αλλά μάρτυρες μιλούν για τρεις ή και περισσότερες, μεταδίδει η Hurriyet.

Το δημαρχείο υπέστη σοβαρές ζημιές και ένα ξύλινο κτίσμα που ήταν κοντά στο σημείο κατέρρευσε εξαιτίας των εκρήξεων, ενώ διακόπηκε και η ηλεκτροδότηση σε μέρος της πόλης. Κτίρια κοντά στο σημείο των εκρήξεων δείχνουν κατεστραμμένα από το ωστικό κύμα.

Ο αριθμός των θυμάτων ανεβαίνει συνεχώς: το απόγευμα ο υπουργός Δικαιοσύνης Σαντουλάχ Εργκίν είπε ότι οι νεκροί είναι «πάνω από 30» και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 70. Κάπως μεγαλύτερη η εκτίμηση των τουρκικών μέσων, «κοντά στους 40» οι νεκροί κατά το δίκτυο NTV.

Αργότερα και αυτοί οι αριθμοί αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω.

Δεν έγινε εξαρχής σαφές αν όλα τα θύματα είναι τούρκοι.

Τη Συρία δείχνει η Άγκυρα

Ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν προειδοποιούσε και αυτός σε δηλώσεις του ότι ο αριθμός των θυμάτων (ήταν τότε γύρω στους 20) μπορεί να αυξηθεί.

Συνέδεσε ακόμη την επίθεση με τον εμφύλιο στη Συρία ή το Κουρδικό: «Διερχόμαστε ευαίσθητες εποχές, μπήκαμε σε μια νέα εποχή, τη διαδικασία επίλυση του Κουρδικού. Αυτοί που δεν μπορούν να ΄χωνέψουν’ τη νέα εποχή, μπορεί να αναλάβουν τέτοιες ενέργειες», σημείωσε.{{{ map }}}

Και όπως πρόσθεσε, «ένα άλλο ευαίσθητο ζήτημα είναι ότι η περιοχή του Χατάι [όπου βρίσκεται το Ρεϊχανλί] είναι στα σύνορα με τη Συρία».

Ακόμα σαφέστερος φάνηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, που αν και είπε ότι η Τουρκία θα πρέπει να περιμένει τα αποτελέσματα της επίσημης έρευνας για να απαντήσει, κατονόμασε το καθεστώς Άσαντ και τις υπηρεσίες του σαν τους «συνήθεις υπόπτους».

«Γνωρίζουμε ότι οι σύροι πρόσφυγες έχουν γίνει θύματα του συριακού καθεστώτος. Το Ρεϊχανλί δεν επιλέχτηκε τυχαία».

«Οι σκέψεις μας είναι ότι οι μουχαμπαράτ [οι μυστικές υπηρεσίες της Συρίας] και οι ένοπλες ομάδες είναι οι συνήθεις ύποπτοι στο σχεδιασμό και την εκτέλεση τέτοιων διαβολικών σχεδίων», υπογράμμισε.

Στις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας έδειξε και ο έτερος αντιπρόεδρος Μπεσίρ Αταλάι, λέγοντας αργά το Σάββατο ότι τα πρώτα ευρήματα για τους δράστες υποδεικνύουν την εμπλοκή των συριακών υπηρεσιών.

Η Τουρκία θα πάρει τα κατάλληλα μέτρα για να προστατευτεί, δήλωσε και ο υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά τις επιθέσεις.

«Κανείς δεν πρέπει να δοκιμάζει την δύναμη της Τουρκίας. Οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας θα λάβουν τα κατάλληλα μέτρα» τόνισε ο Νταβούτογλου, από το Βερολίνο όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη.

Διάχυση του συριακού εμφύλιου;

Τα ξένα μέσα και αυτά επισήμαιναν ότι δεν ήταν εξαρχής σαφές αν ο εμφύλιος στη Συρία σχετίζεται με το αιματηρό περιστατικό.

Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια μετά την ξεκάθαρη απόρριψη του καθεστώτος Άσαντ από την Τουρκία και την την υποστήριξη που παρέχει στους αντάρτες.

Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία έχουν περάσει τα σύνορα με την Τουρκία για να αποφύγουν τον εμφύλιο. Παράλληλα κοντά στη μεθόριο, που είναι περί τα 700 χιλιόμετρα, μαίνονται εδώ και μήνες μάχες μεταξύ των ανταρτών και των κυβερνητικών δυνάμεων.

Βολές πυροβολικού από τη Συρία έχουν πέσει σε τουρκικό έδαφος, σκοτώνοντας τουλάχιστον πέντε άτομα σε μία περίπτωση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Με Ρεάλ ο Ολυμπιακός, με Φενερμπαχτσέ ο Παναθηναϊκός – Το πρόγραμμα του Final Four

Πότε θα γίνουν οι ημιτελικοί του Final Four, αλλά και πότε είναι προγραμματισμένοι ο μεγάλος και ο μικρός τελικός.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024