Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δεν πωλεί νέα όπλα η Ρωσία στη Συρία, αλλά θα τηρήσει τα συμβόλαια

Δεν πωλεί νέα όπλα η Ρωσία στη Συρία, αλλά θα τηρήσει τα συμβόλαια

Η Ρωσία δεν σχεδιάζει να πωλήσει νέα οπλικά συστήματα στη Συρία, διαβεβαίωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά υπενθυμίζει ότι η χώρα του θα τηρήσει τα συμβόλαια της με τη Δαμασκό. Όπως επισήμανε πρόκειται για όπλα αυτοάμυνας ώστε η Συρία «να προστατευτεί από αεροπορικά χτυπήματα, κάτι που δεν είναι ένα εντελώς φανταστικό σενάριο».

Η Ρωσία δεν σχεδιάζει να πωλήσει νέα οπλικά συστήματα στη Συρία, διαβεβαίωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά υπενθυμίζει ότι η χώρα του θα τηρήσει τα συμβόλαια της με τη Δαμασκό.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για τους S-300, ο Λαβρόφ, χωρίς να κάνει αναφορές σε συγκεκριμένα συστήματα, είπε ότι «Η Ρωσία δεν σχεδιάζει να πωλήσει· η Ρωσία έχει ήδη πωλήσει εδώ και καιρό. Υπέγραψε συμβόλαια και ολοκληρώνει τις παραδόσεις αντιαεροπορικής τεχνολογίας, σύμφωνα με τα συμβόλαια».

Ο ρώσος υπουργός επισήμανε ακόμη ότι πρόκειται για όπλα αυτοάμυνας ώστε η Συρία «να προστατευτεί από αεροπορικά χτυπήματα, κάτι που δεν είναι ένα εντελώς φανταστικό σενάριο».

Η αναφορά του Λαβρόφ ήταν σε συμβόλαια τα οποία έχουν συναφθεί ακόμα και πριν ακόμη το ξέσπασμα της εξέγερσης κατά του Άσαντ που μετράπηκε σε εμφύλιο πόλεμο. Οι δύο χώρες έχουν εξάλλου στενή στρατιωτική συνεργασία, που συνεχίζεται και μετά την κρίση.

Μιλώντας στο πλευρό του Ρώσου ομολόγου του, και ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γκίντο Βεστερβέλε ζήτησε να τεθεί τέλος στις παραδόσεις όπλων στη Συρία.

«Πιστεύουμε ότι οι διεθνείς παραδόσεις όπλων στη Συρία πρέπει να σταματήσουν και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να δώσουμε μια ευκαιρία σε μια πολιτική λύση», τόνισε.

Την Πέμπτη οι ΗΠΑ είχαν επίσης εκφράσει τη διαφωνία τους για την πώληση του προηγμένου αυτού αντιαεροπορικού συστήματος στη Συρία, το οποίο, αν είχε εγκατασταθεί και τεθεί σε λειτουργία, θα καθιστούσε αρκετά δύσκολη μία πιθανή δυτική επίθεση ή ακόμη και μία ισραηλινή.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για την «άμεση παράδοση» του συστήματος σε μία πολύ κρίσιμη καμπή του εμφυλίου πολέμου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Μπαρτζωκας: Τι έλεγε για τον ΜακΚισικ στις 8/11 – Ποσό δικαιώθηκε έξι μήνες μετά (vid)

Τα λόγια του Γιώργου Μπαρτζώκα είχαν ως αποτέλεσμα την συγκεκριμένη εικόνα του Σακίλ ΜακΚίσικ στην σειρά με την Μπαρτσελόνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024