Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τη φυλακή για τέσσερα χρόνια δείχνει στον Μπερλουσκόνι και το Εφετείο

Τη φυλακή για τέσσερα χρόνια δείχνει στον Μπερλουσκόνι και το Εφετείο

Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, απαγόρευση άσκησης δημοσίου αξιώματος για πέντε έτη και διοίκησης εταιρείας για τρία έτη, αντιμετωπίζει ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Λαού της Ελευθερίας (Pdl), Σίλβιο Μπερλουσκόνι, καθώς το εφετείο στο Μιλάνο επικύρωσε τις πρωτόδικες αποφάσεις για φοροδιαφυγή σχετικά με την υπόθεση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Mediaset. Οι ποινές θα ισχύσουν αν η υπόθεση τελεσιδικήσει στον ιταλικό Άρειο Πάγο, κάτι που πρέπει να γίνει ως τον Ιούλιο του 2014.

Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, απαγόρευση άσκησης δημοσίου αξιώματος για πέντε έτη και διοίκησης εταιρείας για τρία έτη, αντιμετωπίζει ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Λαού της Ελευθερίας (Pdl), Σίλβιο Μπερλουσκόνι, καθώς το εφετείο στο Μιλάνο επικύρωσε τις πρωτόδικες αποφάσεις για φοροδιαφυγή σχετικά με την υπόθεση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Mediaset.

Οι ποινές –και κυρίως η πολιτικά βαριά ποινή του αποκλεισμού από τα δημόσια αξιώματα– θα ισχύσουν αν η υπόθεση τελεσιδικήσει στον ιταλικό Άρειο Πάγο, κάτι που πρέπει να γίνει ως τον Ιούλιο του 2014.

Αν ισχύσει η απαγόρευση άσκησης δημόσιου αξιώματος, ο Μπερλουσκόνι θα χάσει το βουλευτικό του αξίωμα.

Η υπόθεση φοροδιαφυγής αφορά τη μιντιακή αυτοκρατορία του Μπερλουσκόνι, Mediaset, και συγκεκριμένα την εξαγορά των δικαιωμάτων προβολής αμερικανικών ταινιών στην τηλεόραση.

Ο Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση τον περασμένο Οκτώβριο, διόγκωνε το ποσό των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και καρπώνονταν τη διαφορά. Ο ίδιος αρνιόταν τις κατηγορίες και υποστήριζε ότι είναι θύμα πολιτικής δίωξης.

Πρόκειται για την τρίτη καταδικαστική απόφαση για τον Μπερλουσκόνι μέσα σε έξι μήνες και μετά από αρκετά χρόνια κατά τα οποία ξέφευγε αλώβητος από σκάνδαλα και τις δικαστικές διερευνήσεις τους.

Ωστόσο εκκρεμεί ακόμη η απόφαση για το μεγάλο σκάνδαλο με την χορεύτρια Ρούμπι Καρίμα.

Σε πολιτικό επίπεδο είναι ίσως νωρίς ακόμη να φανεί τι επιπτώσεις θα έχει η απόφαση στην νέα κυβέρνηση υπό τον Ενρίκο Λέτα, η οποία χαίρει της στήριξης του Pdl.

Εξάλλου, ο Μπερλουσκόνι έτρεμε την προοπτική μίας απόφασης στέρησης πολιτικών αξιωμάτων πριν από τις εκλογές ή ακόμη και στην χαώδη μετεκλογική περίοδο, σε κάθε περίπτωση όμως είναι μια ποινή που θα βαρύνει στην εικόνα ακόμα και τώρα.

Ξανά για διώξεις μιλά το Pdl

Μετά την απόφαση, ο Καβαλιέρε βγήκε σε ένα από τα κανάλια του και μίλησε για κυνήγι μαγισσών και προσπάθεια εξόντωσης ενός πολιτικού αντιπάλου.

Η παράταξη του Μπερλουσκόνι υπερασπίστηκε φυσικά τον αρχηγό της και για άλλη μία φορά επέμεινε στην γραμμή των διώξεων που υφίσταται από τη Δικαιοσύνη.

«Συνεχίζεται ο δικαστικός κατατρεγμός σε βάρος ενός πολιτικού ηγέτη που χαίρει τις υποστήριξης δέκα εκατομμυρίων Ιταλών», δήλωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του PdL στη Γερουσία, Ρενάτο Σκιφάνι.

«Για μανία που προκαλεί αποστροφή» και μια «πολιτική ή μάλλον αντιπολιτική απόφαση, διότι με τον τρόπο αυτό ευνοούνται τα σχέδια που οδηγούν στην αποσύνθεση της χώρας», έκανε λόγο ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της κεντροδεξιάς στην βουλή Ρενάτο Μπρουνέτα.

Από την πλευρά του, ο συνήγορος υπεράσπισης του Μπερλουσκόνι, Νικολό Γκεντίνι, είπε ότι με την απόφαση αυτή, οι δικαστές του Μιλάνου επιβεβαίωσαν ότι έχουν «σαφή προκατάληψη» σε βάρος του πελάτη του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός στο Final Four: Πόσο δίνει να το σηκώσουν στο Βερολίνο…

Το Final Four θα έχει διπλή ελληνική εκπροσώπηση, καθώς Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός κατάφεραν να προκριθούν στο Βερολίνο – Οι αποδόσεις για τον νικητή της Euroleague έχουν μεγάλο ενδιαφέρον

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024