Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Επιδημία» απαισιοδοξίας για το μέλλον στην Ευρώπη της κρίσης

«Επιδημία» απαισιοδοξίας για το μέλλον στην Ευρώπη της κρίσης

Οι τρεις στους τέσσερις Ευρωπαίους πολίτες θεωρούν ότι η κρίση θα επιδεινωθεί στη χώρα τους εντός του 2013, βάσει έρευνας των Ipsos/CGI σε έξι χώρες για τον διαφημιστικό όμιλο Publicis.  Σε σχετική μελέτη υπό τον τίτλο «Ευρώπη 2013, μια ήπειρος που παραπαίει», ο όμιλος αναφέρει ότι «η κατάσταση είναι ζοφερή, το μέλλον φραγμένο, οι θεσμοί της Ευρώπης απόντες, αλλά αυτό που δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση είναι η ρήξη ανάμεσα στο βορρά και το νότο». Οι Γάλλοι «πρωταθλητές» της απαισιοδοξίας στην έρευνα.

Οι τρεις στους τέσσερις Ευρωπαίους πολίτες θεωρούν ότι η κρίση θα επιδεινωθεί στη χώρα τους εντός του 2013, βάσει έρευνας των Ipsos/CGI σε δείγμα 6.000 ατόμων σε έξι χώρες για λογαριασμό του διαφημιστικού ομίλου Publicis, ο οποίος κάνει λόγο για μία «ζοφερή κατάσταση και ένα δύσκολο μέλλον».

Η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία του τομέα της διαφήμισης παγκοσμίως δημοσίευσε την Τρίτη μελέτη 110 σελίδων υπό τον τίτλο «Ευρώπη 2013, μια ήπειρος που παραπαίει», η οποία περιέχει στοιχεία της ποσοτικής έρευνας που έγινε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο σε δείγμα 6.000 πολιτών μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Πολωνία, Ιταλία, Ισπανία) από τις Ipsos/CGI, καθώς και της ποιοτικής έρευνας σε δείγμα 400 ευρωπαίων πολιτών που διεξήγαγε το FreeThinking, ένα εργαστήριο μελετών που συνεργάζεται με την Publicis.

«Η κατάσταση είναι ζοφερή, το μέλλον φραγμένο, η εμπιστοσύνη στους εθνικούς θεσμούς μειώνεται και οι θεσμοί της Ευρώπης είναι απόντες. Αλλά αυτό που δημιουργεί ακόμη περισσότερο εντύπωση είναι η ρήξη ανάμεσα στο βορρά και στο νότο» σημειώνει ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Publicis Μορίς Λεβί στο προοίμιο της μελέτης.

Για τους τρεις ευρωπαίους στους τέσσερις (75%) η κρίση στη χώρα τους θα επιδεινωθεί το χρόνο που έρχεται, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι Γάλλοι εμφανίζονται ακόμα περισσότερο απαισιόδοξοι (85%, εκ των οποίων το 23% θεωρεί ότι η κατάσταση «θα επιδεινωθεί πολύ»). «Υπ’ αυτό το πρίσμα είναι οι πρωταθλητές της απαισιοδοξίας στην Ευρώπη» σημειώνεται στην μελέτη.

«Και οι ίδιοι οι Γερμανοί φοβούνται ότι η ευρωπαϊκή κρίση θα φτάσει και σε αυτούς», με το 73% εξ αυτών να αναμένουν την επιδείνωση της κατάστασης στη δική τους χώρα. Μικρότερο ποσοστό πολιτών αναμένει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Πολωνία (60%).

Οι Ισπανοί μοιάζουν να είναι λιγότερο απαισιόδοξοι: καθώς έχουν ήδη πληγεί ιδιαίτερα σκληρά, ένα σημαντικό ποσοστό τους εμφανίζεται να πιστεύει πως τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχίσουν να χειροτερεύουν, ενώ ένα 40% εξ αυτών θεωρεί ότι η κρίση θα αρχίσει να εξασθενεί το προσεχές διάστημα.

Στους πληθυσμούς αυτών των έξι χωρών, τα συναισθήματα που κυριαρχούν είναι μια περιρρέουσα απαισιοδοξία (45%), μια λανθάνουσα ανησυχία (36%) κι εξίσου η παραίτηση (32%) και η οργή (32%), σύμφωνα με την έρευνα.

Ερωτηθέντες σχετικά με το προσωπικό τους μέλλον, οι Ευρωπαίοι στην πλειοψηφία τους το θεωρούν «ανοιχτό» (61%). «Μια μειοψηφία θεωρεί ότι την περιμένουν εμπόδια (39%, και ένα 5% ‘ανυπέρβλητοι φραγμοί’). Μόνο στην Γαλλία (51%) και στην Ιταλία (55%) η πλειοψηφία θεωρεί ότι την περιμένουν εμπόδια και σοβαρές δυσκολίες στο μέλλον, σύμφωνα με την έρευνα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Με Ρεάλ ο Ολυμπιακός, με Φενερμπαχτσέ ο Παναθηναϊκός – Το πρόγραμμα του Final Four

Πότε θα γίνουν οι ημιτελικοί του Final Four, αλλά και πότε είναι προγραμματισμένοι ο μεγάλος και ο μικρός τελικός.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024