Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανάπτυξη τώρα, λέει ο Λέτα, μόνο με προσαρμογή «η Ιταλία πεθαίνει»

Ανάπτυξη τώρα, λέει ο Λέτα, μόνο με προσαρμογή «η Ιταλία πεθαίνει»

Οι πολιτικές για την ανάπτυξη «απλά δεν μπορούν να περιμένουν άλλο», μόνο με δημοσιονομική προσαρμογή «η Ιταλία πεθαίνει», δήλωσε ο Ενρίκο Λέτα ενώπιον της Βουλής, η οποία έδωσε, όπως αναμένονταν, ψήφο εμπιστοσύνης στο μεγάλο συνασπισμό της Ιταλίας. «Αν η Ευρώπη αποτύχει, θα είμαστε όλοι χαμένοι, τόσο στο βορρά, όσο και στο νότο» λέει ο νέος πρωθυπουργός, ο οποίος θα επισκεφθεί άμεσα Βρυξέλλες, Παρίσι και Βερολίνο. Προτεραιότητα στην εργασία δίνει ο Λέτα, αναστέλλεται η καταβολή του φόρου ιδιοκατοίκησης τον Ιούνιο...

Μόνο με δημοσιονομική προσαρμογή «η Ιταλία πεθαίνει», οι πολιτικές για την ανάπτυξη και την ανάκαμψη «δεν μπορούν να περιμένουν άλλο», δήλωσε ο Ενρίκο Λέτα στην «επίσημη πρώτη» ενώπιον της Βουλής, η οποία έδωσε, όπως αναμένονταν, ψήφο εμπιστοσύνης στον μεγάλο συνασπισμό που αναλαμβάνει τα ηνία της Ιταλίας έπειτα από δύο μήνες πολιτικού χάους.

«Αν η Ευρώπη αποτύχει, θα είμαστε όλοι χαμένοι, τόσο στο βορρά, όσο και στο νότο της ηπείρου» προειδοποίησε ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας, που θα ηγηθεί του πρώτου μεγάλου συνασπισμού στη χώρα εδώ και δεκαετίες με στοίχημα τη συνοχή, την ανάκαμψη, τη ανανέωση και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των Ιταλών στο πολιτικό σύστημα.

Στην παρθενική του ομιλία ενώπιον της ιταλικής Βουλής, ο 47χρονος Ενρίκο Λέτα διαβεβαίωσε ότι η Ιταλία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της ΕΕ ως προς τον προϋπολογισμό και τη δημοσιονομική κατάσταση, όμως ταυτόχρονα έστειλε ηχηρό μήνυμα ότι η «ανάκαμψη δεν μπορεί πια να περιμένει».

Αυτό είναι και το μήνυμα που θα μεταφέρει στην περιοδεία-εξπρές που θα πραγματοποιήσει εντός της εβδομάδας σε Βρυξέλλες, Παρίσι και Βερολίνο, ζητώντας από τους κοινοτικούς εταίρους πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και επαναβεβαιώνοντας ταυτόχρονα τις ιταλικές δεσμεύσεις.

Ο μέχρι πρότινος δεύτερος τη τάξει στην ηγεσία του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (Pd) δήλωσε ενώπιον της Βουλής ότι η Ιταλία παραμένει σε σοβαρή οικονομική κατάσταση, η ΕΕ αντιμετωπίζει κρίση εμπιστοσύνης, διέρχεται κρίση νομιμοποίησης, και «απλά δεν υπάρχει άλλος χρόνος» για να γίνει η στροφή από το μονόδρομο των πολιτικών λιτότητας προς την ανάπτυξη στην Ιταλία και πανευρωπαϊκά.

«Μόνο με δημοσιονομική εξυγίανση η Ιταλία πεθαίνει. Έπειτα από περισσότερο από μία δεκαετία χωρίς ανάπτυξη οι πολιτικές για την ανάκαμψη δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Απλά, δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Είναι τόσοι πολλοί οι άνθρωποι σε απελπισία» είπε ο Ενρίκο Λέτα.

Έκανε λόγο περί αυξανόμενης απόγνωσης και θυμού που προκαλεί η οικονομική κρίση -«όπως αποδεικνύει και το τρομερό χθεσινό συμβάν», η επίθεση του 49χρονου ανέργου έξω από την έδρα της κυβέρνησης που τραυμάτισε δύο καραμπινιέρους.

Ο νέος πρωθυπουργός εμφανίστηκε να τάσσεται υπέρ μιας πιο «ομοσπονδιακής» μορφής της ΕΕ. «Η νομισματική ένωση χωρίς την πολιτική και την τραπεζική ένωση είναι αδιανόητη, όπως αποδείχθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια» τόνισε.

«Παγώνει» ο φόρος ιδιοκατοίκησης, Porcellum τέλος

Παρουσιάζοντας τις προγραμματικές του δηλώσεις -με τον γραμματέα της μπερλουσκονικής δεξιάς και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Αντζελίνο Αλφάνο στα δεξιά του- ο Λέτα υπογράμμισε πως προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης είναι οι νέοι και εργασία στην Ιταλία της κρίσης, θέτοντας έναν χρονικό ορίζοντα 18 μηνών για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Ιταλία.

Ο φόρος ιδιοκατοίκησης για την πρώτη κατοικία (Imu) «παγώνει» από τον Ιούνιο (αποτέλεσε τη βασική προεκλογική εξαγγελία της μπερλουσκονικής δεξιάς), και στόχος του Ενρίκο Λέτα είναι «να βρεθούν λύσεις που θα ευνοήσουν κυρίως τις λιγότερο εύπορες οικογένειες».

Ο ΦΠΑ δεν θα αυξηθεί από το 21% στο 22% τον Ιούλιο όπως προωθούσε η κυβέρνηση Μόντι.

Οι διπλοί μισθοί για τους υπουργούς θα καταργηθούν, σημείο στο οποίο χειροκρότησαν και οι πεντάστεροι βουλευτές του Μπέπε Γκρίλο (όσοι βουλευτές υπουργοποιήθηκαν θα λαμβάνουν στο εξής μόνον τον μισθό του βουλευτή του ή γερουσιαστή και ουδεμία απολαβή για το υπουργικό τους αξίωμα).

Η Ιταλία «δεν θα ψηφίσει ποτέ ξανά», κατά δήλωση του Λέτα, με το περιβόητο Porcellum, τον «παραμορφωτικό» εκλογικό νόμο που είναι συνυπεύθυνος για το μετεκλογικό αδιέξοδο, καθώς εμποδίζει τη διαμόρφωση σταθερής πλειοψηφίας ιδίως στη Γερουσία.

Θα προωθηθεί η επιστροφή στον σταυρό προτίμησης και η μετατροπή της Γερουσίας σε «σώμα της τοπικής αυτοδιοίκησης». Πρόκειται να συσταθεί ειδική επιτροπή, η οποία θα επεξεργαστεί λεπτομερώς τις σχετικές προτάσεις.

Η κυβέρνηση Λέτα δεσμεύεται επίσης να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να προωθήσει την αύξηση των τραπεζικών δανείων, να μειώσει τους φόρους για τις επιχειρήσεις που προχωρούν σε προσλήψεις με συμβάσεις αορίστου χρόνου και να επεκτείνει και την δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων έργου, στο πλαίσιο των προσπαθειών για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση.

Ο νέος πρωθυπουργός δεσμεύτηκε, επίσης, να βρει μια λύση για τη χρηματοδότηση του ταμείου ανεργίας, μια λύση στο πρόβλημα όσων παραιτήθηκαν από την δουλειά τους με εθελούσια έξοδο και δεν μπορούν να βγουν σε σύνταξη λόγω της αύξησης του ορίου ηλικίας στο μεταξύ, καθώς και να εργαστεί για την μόνιμη πρόσληψη έκτακτων υπαλλήλων της δημόσιας διοίκησης.

Η ομιλία του Ενρίκο Λέτα ενώπιον της Βουλής άρχισε με ένα προσωπικό ευχαριστώ στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

«Ιταλία και η Ευρώπη αντιμετωπίζουν μία εξαιρετική στιγμή. Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας έδωσε μια τελευταία ευκαιρία να σταθούμε αντάξιοι του ρόλου που το Σύνταγμα μας αναγνωρίζει ως εκπρόσωποι του έθνους» είπε καταχειροκροτούμενος για να ακολουθήσει και το «ευχαριστώ» προς τον παραιτηθέντα επικεφαλής των Δημοκρατικών Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι.

«Η Ιταλία θα τα καταφέρει» είπε ο Λέτα πριν την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στο Μοντετσιτόριο. Η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνησης ήρθε αργά το βράδυ με 453 ψήφους υπέρ και 153 κατά.

Ακολουθεί την Τρίτη η ψηφοφορία στη Γερουσία, όπου η στήριξη είναι εγγυημένη δεδομένης της συνεργασίας του Δημοκρατικού Κόμματος, του Λαού της Ελευθερίας (Pdl) και της Επιλογής Πολιτών του Μάριο Μόντι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 95-79: Ξέσπασε και ισοφάρισε σε 1-1

Ο Παναθηναϊκός πάτησε… γκάζι μετά το πρώτο δεκάλεπτο και επικράτησε με 95-79 της Μακάμπι, με τους Πράσινους να ισοφαρίζουν σε 1-1 τη σειρά των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024