Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο Ερντογάν χαιρετίζει την έναρξη αποχώρησης των κούρδων ανταρτών

Ο Ερντογάν χαιρετίζει την έναρξη αποχώρησης των κούρδων ανταρτών

Για πρώτη φορά ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτισε την αποχώρηση των κούρδων ανταρτών από τα τουρκικά εδάφη και μίλησε για το τέλος μιας σκοτεινής εποχής. Παράλληλα, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο πιθανού σαμποτάζ στην διαδικασία, που αναμένεται να ξεκινήσει στις 8 Μαΐου. Ο υπ' αριθμόν 2 του PKK δήλωσε ότι η αποχώρηση θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο το φθινόπωρο, αλλά ζήτησε από τις τουρκικές Αρχές να επιστρέψουν σε μέλη του PKK να συναντήσουν τον φυλακισμένο Οτζαλάν.

Για πρώτη φορά ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτισε την αποχώρηση των κούρδων ανταρτών από τα τουρκικά εδάφη και μίλησε για το τέλος μιας σκοτεινής εποχής. Παράλληλα, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο πιθανού σαμποτάζ στην διαδικασία, που αναμένεται να ξεκινήσει στις 8 Μαΐου.

«Κλείνει μια σκοτεινή περίοδος. Η Τουρκία αλλάζει την κακή της τύχη και μπαίνει σε μια νέα εποχή» είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το Reuters, μιλώντας σε ομάδα επιχειρηματιών.

Προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο παρέμβασης είπε: «Κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να στρέψει τη διαδικασία προς μια άλλη κατεύθυνση. Θα είμαστε σε επαγρύπνηση ενάντια σε οποιαδήποτε απόπειρα δολιοφθοράς, αλλά σήμερα έχουμε περισσότερες ελπίδες, είμαστε αποφασισμένοι και αισιόδοξοι».

Μέχρι το φθινόπωρο η αποχώρηση

Εν τω μεταξύ, ο υπ’ αριθμόν 2 της κουρδικής οργάνωσης PKK Μουράτ Καραγιλάν δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Radikal ότι η αποχώρηση των κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ από την Τουρκία θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο το φθινόπωρο.

«Με βάση πληροφορίες που διαθέτω, η αποχώρηση θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο» τόνισε ο Καραγιλάν από το όρος Καντίλ (βόρειο Ιράκ), όπου βρίσκεται το αρχηγείο του ΡΚΚ.

Ο Καραγιλάν πρόσθεσε ότι ο φυλακισμένος κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ο οποίος διαπραγματεύεται εδώ και πολλούς μήνες με τις τουρκικές αρχές, ώστε να δοθεί ένα τέλος στις συγκρούσεις ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και τους κούρδους αντάρτες, ελπίζει σε μια πιο γρήγορη αποχώρηση «πριν από το φθινόπωρο», ωστόσο εξέφρασε αμφιβολίες για το εάν η οργάνωσή του είναι σε θέση να σεβαστεί ένα τέτοιο χρονοδιάγραμμα.

Ο Καραγιλάν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι αντάρτες του ΡΚΚ θα αποχωρούσαν από τις 8 Μαΐου και ότι θα μετέβαιναν στις βάσεις τους στο βόρειο Ιράκ, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει ο Οτζαλάν.

Θέλουν να δουν τον Οτζαλάν

Στη συνέντευξή του ο Καραγιλάν καλεί τις τουρκικές αρχές να επιτρέψουν σε αντιπροσωπεία του ΡΚΚ να μεταβεί στο νησί Ιμραλί, για να έχει απευθείας συνομιλίες με τον Οτζαλάν.

«Για να πεισθούν πραγματικά οι σύντροφοί μου και για να αμβλυνθούν τα προβλήματα, πρέπει να τού επιτραπεί να μιλήσει απευθείας στους συντρόφους μας» υποστήριξε.

Ο Καραγιλάν επέκρινε εξάλλου τον αρνητικό κατά την άποψή του ρόλο που έχουν παίξει οι ευρωπαϊκές δυνάμεις και οι ΗΠΑ στην ειρηνευτική διαδικασία.

«Δεν μπορώ να αναφέρω μια προς μια τις ευρωπαϊκές χώρες που σαμποτάρουν την ειρηνευτική διαδικασία. Όμως, έχω αμφιβολίες για τη στάση της Ευρώπης» είπε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Με ένα όνειρο τρελό» – Έκλεισαν πάλι το Πασαλιμάνι οι φίλοι του Ολυμπιακού

«Για αυτό θα ζω με όνειρο τρελό, ο Θρύλος να σηκώσει το ευρωπαϊκό»... Και κάπως έτσι αυτό το σύνθημα παίρνει σάρκα και οστά και για το μπάσκετ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024