Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στροφή στα ιδιαίτερα για τα παιδιά τους κάνουν οι γονείς στη Βρετανία

Στροφή στα ιδιαίτερα για τα παιδιά τους κάνουν οι γονείς στη Βρετανία

Στα ιδιαίτερα μαθήματα για να ενισχύσουν τις σχολικές επιδόσεις των παιδιών τους –από τις χαμηλότερες τάξεις μέχρι και όσα προετοιμάζονται για το πανεπιστήμιο– καταφεύγουν όλο και περισσότερο οι γονείς στη Βρετανία. Αν και στο παρελθόν περιορίζονταν στα πιο πλούσια στρώματα της μεσαίας τάξης, τα ιδιαίτερα προτιμώνται πλέον και από οικογένειες με μεσαία εισοδήματα, ακόμα οικογένειες εθνοτικών μειονοτήτων, συντηρώντας μία βιομηχανία που γνωρίζει εκρηκτική ανάπτυξη.

Στα ιδιαίτερα μαθήματα για να ενισχύσουν τις σχολικές επιδόσεις των παιδιών τους –από τις χαμηλότερες τάξεις μέχρι και όσα προετοιμάζονται για το πανεπιστήμιο– καταφεύγουν όλο και περισσότερο οι γονείς στη Βρετανία, συντηρώντας μία βιομηχανία που γνωρίζει εκρηκτική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

Η έρευνα του Guardian δείχνει ότι τα παιδιά κάνουν μαθήματα για να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και καλύτερους βαθμούς, όπως λένε οι γονείς.

Αν και τα ιδιαίτερα δεν ήταν ανύπαρκτα στο παρελθόν, περιορίζονταν στα πιο πλούσια στρώματα της μεσαίας τάξης. Τώρα πλέον επεκτείνονται σε μεσαία εισοδήματα, ακόμα και σε παιδιά μειονοτικών ομάδων.

Ακόμα και μέσα στο γενικότερα μέτριο έως κακό οικονομικό κλίμα στη Βρετανία, οι γονείς βλέπουν την ανάγκη να δώσουν όσα χρειαστούν για την μόρφωση των παιδιών τους.

«Είναι φυσιολογικό πλέον στον κοινωνικό κύκλο μου» λέει μία μάλλον μεσαίου εισοδήματος ανύπαντρη μητέρα που έδωσε στις πασχαλινές διακοπές 1.400 λίρες σε ιδιαίτερα για να ενισχύσει τους βαθμούς της κόρης της ενόψει των A-level. Γενικότερα η άνοιξη, λίγο πριν τις εξετάσεις, είναι περίοδος που όλο και περισσότεροι σπεύδουν να κάνουν μαθήματα και επαναλήψεις της τελευταίας στιγμής.

Η ίδια εξηγεί ακόμη ότι «οι γονείς βλέπουν όλο και περισσότερο τις αδυναμίες του εκπαιδευτικού συστήματος και τη σημασία του πανεπιστημίου όπου θα φοιτήσει το παιδί τους». Είναι και θέμα στάτους και ανησυχία που ο ένας γονέας μεταδίδει στον άλλο, λένε άλλοι.

Σε κάποιες περιπτώσεις γονείς ανησυχούν ότι κάποια παιδιά μένουν πίσω στα μαθήματα ή ότι το σχολικό σύστημα δεν δίνει αρκετές προκλήσεις σε παιδιά με μεγάλες δυνατότητες.

Την στροφή στα ιδιαίτερα εκμεταλλεύονται εταιρείες που διαθέτουν δασκάλους για να καλύψουν τα μαθήματα. Η ανάπτυξή τους πέρυσι έφτασε ως το 42% ενώ μία προσλαμβάνει μέχρι και 100 δασκάλους το μήνα για να καλύψει την ζήτηση.

Το μέσο κόστος είναι γύρω στις 40 λίρες την ώρα (47 ευρώ), κάποιες εταιρείες χρεώνουν κάτω από 30 λίρες, ακόμα και 7-15 λίρες την ώρα, αλλά για φροντιστηριακού τύπου μαθήματα.

Ωστόσο οι εκπαιδευτικοί προειδοποιούν ότι η αγορά των ιδιαίτερων μαθημάτων σχεδόν ξεφεύγει από τον έλεγχο και γίνεται στην πράξη «εμπόριο ανασφάλειας» που δείχνουν οι ανήσυχοι γονείς.

Σε κάποια σχολεία έχουν ήδη οργανωθεί από δασκάλους μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, εκπαιδευτικοί παραδέχονται όμως ότι το σχολείο δεν μπορεί να βοηθήσει όλα τα παιδιά του και ζητούν γενικά να ρυθμιστεί καλύτερα η αγορά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Στον «αέρα» το Μακάμπι – Παναθηναϊκός λόγω του κόσμου των Ισραηλινών

Το Game 3 της Μακάμπι με τον Παναθηναϊκό φέρεται να είναι στον… αέρα εξαιτίας των φιλάθλων των Ισραηλινών, σύμφωνα με όσα αναφέρουν δημοσιεύματα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024