Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Καταστράφηκε μιναρές σε ιστορικό τζαμί στο Χαλέπι

Καταστράφηκε μιναρές σε ιστορικό τζαμί στο Χαλέπι

Ο μιναρές ενός εκ των ιστορικότερων -και πιο γνωστών- τζαμιών στη Συρία καταστράφηκε στη διάρκεια συγκρούσεων στο Χαλέπι. Πρόκειται για τον μιναρέ του τεμένους Ουμαγιάντ που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα. Η καταστροφή του μιναρέ είναι μόνο μία από τις πληγές που μετρά ο πολιτισμός της Συρίας...

Ο μιναρές ενός εκ των ιστορικότερων -και πιο γνωστών- τζαμιών στη Συρία καταστράφηκε στη διάρκεια συγκρούσεων στο Χαλέπι. Πρόκειται για τον μιναρέ του τεμένους Ουμαγιάντ που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sana κατηγόρησε τους αντάρτες ότι ανατίναξαν τον μιναρέ. Ωστόσο, ακτιβιστές δηλώνουν ότι ο μιναρές χτυπήθηκε από πυρά τεθωρακισμένων του συριακού στρατού.

Το τζαμί, προστατευόμενο μνημείο από την Unesco, ήταν στα χέρια των ανταρτών εδώ και αρκετούς μήνες, ωστόσο η μάχη για τον έλεγχο της γύρω περιοχής μαίνεται.

Και άλλα τμήματα του τεμένους έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από πυρά.

Ο πολιτισμός της Συρίας μετρά τις πληγές του εμφυλίου πολέμου.

Τον Σεπτέμβριο το ιστορικό Σουκ αλ-Μαντίνα -η μεγαλύτερη σκεπαστή αγορά του κόσμου που έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομίας της UNESCO- έγινε στάχτη.

Κάποτε ήταν σημαντικός εμπορικός σταθμός πάνω στον αρχαίο Δρόμο του Μεταξιού και τα τελευταία χρόνια είχε εξελιχθεί σε σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο.

Ήταν ένα από τα «διαμάντια» της παλιάς πόλης του Χαλεπίου. Στα σοκάκια του σε μήκος 13 χιλιομέτρων πωλούνταν τα πάντα, από σαπούνια και κοσμήματα μέχρι υφάσματα και ενδύματα.

Περισσότερα από 12 από τα 36 Μουσεία έχουν λεηλατηθεί και τουλάχιστον έξι ιστορικά σημεία έχουν καταστραφεί -ανάμεσά τους και το κάστρο των Σταυροφόρων, Κρακ των Ιπποτών.

Το Χαλέπι, μία από τις πιο όμορφες πόλεις στη Μέση Ανατολή, στο δρόμο που ενώνει τις κουλτούρες χριστιανών, εβραίων και μουσουλμάνων, έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τον εμφύλιο.

Αλλά και στην πρωτεύουσα Δαμασκό, που ο Μαρκ Τουέιν είχε περιγράψει ως την πόλη «που έχει δει όλα όσα έχουν συμβεί στη γη», ιστορικά κτίρια και ορόσημα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο.

Ο Μααμούν Αμπντουλκαρίμ, επικεφαλής των αρχαιοτήτων και των μουσείων της Συρίας, τονίζει ότι πρόκειται για μια μάχη για την ίδια την ύπαρξη του έθνους.

Τα μουσεία έχουν μείνει άδειες αίθουσες, καθώς δεκάδες χιλιάδες αρχαιότητες που καλύπτουν μια περίοδο 10.000 ετών ιστορίας έχουν μεταφερθεί σε ειδικούς χώρους αποθήκευσης για να αποφευχθεί μια εισβολή όπως εκείνη στο μουσείο της Βαγδάτης από τους αρχαιοκάπηλους, πριν από μια δεκαετία, αμέσως μετά την εισβολή των ΗΠΑ και την ανατροπή του ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Θα κάνουμε τα πάντα για να δώσουμε χαρά στον κόσμο μας – Με μυαλό και ψυχή για να γράψουμε ιστορία»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε για τη μεγάλη αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Άστον Βίλα - Ιμπόρα: «Πρέπει να έχουμε δίψα, όρεξη, φιλοδοξία. Αυτά είναι τα όπλα μας».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024