Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Αιμορραγεί» η Κεντροαριστερά, οι Γκριλίνι κατακλύζουν τη Ρώμη

«Αιμορραγεί» η Κεντροαριστερά, οι Γκριλίνι κατακλύζουν τη Ρώμη

Στο χάος στροβιλίζεται η διασπασμένη ιταλική Κεντροαριστερά μετά τη δραματική προεδρική εκλογή που κινήθηκε σχεδόν στη σφαίρα του φανταστικού με τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο να διαδέχεται... τον Τζόρζιο Ναπολιτάνο, τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι να «πεθαίνει» πολιτικά με δάκρυα στα μάτια, τον Μπερλουσκόνι να πανηγυρίζει άλλη μία νίκη και τον Μπέπε Γκρίλο να γεμίζει τους δρόμους της Ρώμης φωνάζοντας «πραξικόπημα». Τη Δευτέρα η ορκωμοσία Ναπολιτάνο. Τζουλιάνο Αμάτο και Ενρίκο Λέτα τα επικρατέστερα ονόματα για να ηγηθούν κυβέρνησης συνασπισμού....

Στο χάος στροβιλίζεται η διασπασμένη ιταλική Κεντροαριστερά μετά τη δραματική προεδρική εκλογή που κινήθηκε σχεδόν στη σφαίρα του φανταστικού με τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο να διαδέχεται… τον Τζόρζιο Ναπολιτάνο, τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι να «πεθαίνει» πολιτικά με δάκρυα στα μάτια, τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να πανηγυρίζει άλλη μία νίκη και τον Μπέπε Γκρίλο να γεμίζει τους δρόμους της Ρώμης καταγγέλλοντας «πραξικόπημα»…

Έχοντας δηλώσει με κάθε δυνατό τρόπο πως δεν τίθεται θέματα παραμονής του στην προεδρία της Ιταλικής Δημοκρατίας, ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο αναγκάστηκε τελικώς στα 87 του χρόνια να αναλάβει να εγγυηθεί εκ νέου την πολιτική σταθερότητα μετά το ολοκληρωτικό χάος, στο οποίο βυθίστηκε η διαδικασία της διαδοχής του.

Αν και οι 738 ψήφοι που απέσπασε στο σύνολο των 1.070 εκλεκτόρων αποτελούν απόδειξη του σεβασμού που χαίρει μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, η επανεκλογή του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο αποτελεί αμφιλεγόμενη λύση που καταδεικνύει τις τεράστιες δυσκολίες των παραδοσιακών κομμάτων να προσαρμοστούν στη νέα οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα.

Η επανεκλογή Ναπολιτάνο «δεν είναι ένδειξη υγείας του πολιτικού συστήματος, ακόμη και εάν οι συνέπειες μπορεί να είναι θετικές . Το πολιτικό σύστημα δεν είναι πλέον σε θέση να παράγει μία σταθερή κυβέρνηση. Το κοινοβουλευτικό σύστημα έχει σπάσει και δεν κατορθώνει από μόνο του να επιδιορθωθεί» σημειώνει ο πολιτικός σχολιαστής Αντόνιο Πολίτο.

Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο είναι ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία της Ιταλικής Δημοκρατίας που αναλαμβάνει δεύτερη θητεία. Παρέμεινε στο Κυρηνάλιο Μέγαρο «από αίσθημα ευθύνης προς το έθνος», και με το βλέμμα στην επικείμενη διαδικασία συγκρότησης κυβέρνησης τόνισε ότι αναμένει από τα πολιτικά κόμματα -που τον πίεσαν μέχρις εσχάτων να παραμείνει στο Κυρηνάλιο- να επιδείξουν τώρα το «ανάλογο αίσθημα ευθύνης».

Προς κυβέρνηση του προέδρου

Η ορκωμοσία Ναπολιτάνο θα λάβει χώρα τη Δευτέρα και έως την Τετάρτη αναμένεται να αναθέσει νέα εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης -μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού ή «κυβέρνηση του προέδρου», όπως λέγεται, καλούμενη να κάνει πράξη τις εισηγήσεις της «επιτροπής σοφών».

Ένας μεγάλος συνασπισμός είναι πλέον πιθανός (αν και υπάρχουν αντιστάσεις εντός της διασπασμένης κεντροαριστεράς) και θα παραμένει «εν ζωή» τουλάχιστον μέχρι να περάσει καίριες μεταρρυθμίσεις, περιλαμβανομένης της αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Εάν τα πολιτικά κόμματα δεν κατορθώσουν και πάλι να καταλήξουν σε συμφωνία, ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο θα αναγκαστεί να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει νέες εκλογές, αν και κατά τους αναλυτές είναι απίθανη σε αυτή τη φάση μία άμεση επιστροφή στις κάλπες, δεδομένου ότι εκτιμάται πως θα υπήρχε ξανά αδιέξοδο χωρίς να έχει προηγηθεί αλλαγή του «παραμορφωτικού» εκλογικού νόμου, του περίφημου Porcellum.

Η διαφορά όμως είναι ότι η μπερλουσκονική δεξιά θα ήταν αυτή τη φορά η νικήτρια, όπως συμφωνούν πολιτικοί αναλυτές και οι δημοσκοπήσεις στην Ιταλία. Και αυτό ως αποτέλεσμα του χάους, των διαιρέσεων και των «ασυγχώρητων λαθών που έκανε από την αρχή έως το τέλος της παρτίδας» ο Μπερσάνι, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του το περιοδικό Panorama.

Μπορούσε να είναι ο πρώτος γραμματέας του παλαιού Pci που εξελέγη δημοκρατικά πρωθυπουργός, αντίθετα όμως περνά στην ιταλική ιστορία ως ο πρώτος γραμματέας κόμματος που νίκησε (παρόλο που επρόκειτο για… ψευδαίσθηση) στις εκλογές και παραιτήθηκε ούτε δύο μήνες μετά.

Η εντολή σε Τζουλιάνο Αμάτο ή Ενρίκο Λέτα;

Tα επικρατέστερα πρόσωπα για την ανάθεση της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης είναι σύμφωνα με τα ιταλικά ειδησεογραφικά μέσα ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός Τζουλιάνο Αμάτο και ο δεύτερος γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέτα.

Γίνονται, επίσης, υποθέσεις για τον Μάσιμο Ντ’ Αλέμα στο υπουργό Εξωτερικών και τον Μάριο Μόντι στον υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας. Και εφόσον προχωρήσει πλέον ο μεγάλος συνασπισμός θεωρείται πολύ πιθανό ότι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα αναλάβει στέλεχος της κεντροδεξιάς, ενδεχομένως ο ίδιος ο γραμματέας του Λαού της Ελευθερίας (Pdl) Αντζελίνο Αλφάνο.

Ο Ενρίκο Λέτα δεν έχει παραιτηθεί από τη θέση του στο Δημοκρατικό Κόμμα παρά τις σχετικές πληροφορίες που υπήρξαν.

Ρήγμα, αποστάτες και πολιτικός θάνατος Μπερσάνι

Η διαδικασία της προεκλογικής εκλογής εξελίχθηκε σε πραγματικό «Βατερλώ» για τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι. Πρώτα ρίσκαρε ρήγμα εντός της Κεντροαριστεράς με τη διχαστική υποψηφιότητα του πρώην προέδρου της Γερουσίας Φράνκο Μαρίνι (αποτέλεσμα συμφωνίας με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι). Και έχασε.

Μόλις ένα 24ωρο αφότου βεβαίωνε πως αναζητά πρόεδρο κοινής αποδοχής στράφηκε στον Ρομάνο Πρόντι, το χειρότερο όνομα που μπορούσε να ακούσει ο Μπερλουσκόνι, για να καταγγελθεί δριμύτατα από τη δεξιά παράταξη ότι απομακρύνεται από τη συμφωνία για πρόεδρο όλων των Ιταλών.

Τον Ρομάνο Πρόντι δεν στήριζε κανένας. Ούτε ο Μπέπε Γκρίλο, ούτε ο Μάριο Μόντι, ούτε φυσικά η μπερλουσκονική δεξιά και η Λέγκα του Βορρά. Και ο Μπερσάνι είδε την υποψηφιότητα Πρόντι να «καίγεται», και πάλι εκ των έσω. Εκατό βουλευτές της κεντροαριστεράς έσπασαν την κομματική γραμμή και ο Πρόντι δεν εξελέγη ούτε καν με την απλή πλειοψηφία που απαιτείται για την εκλογή προέδρου στον τέταρτο γύρο.

Ο Μπερσάνι ήταν ήδη πολιτικά «νεκρός». Η επίσημη παραίτηση ήλθε μετά την επανεκλογή Ναπολιτάνο και αφού ο φωτογραφικός φακός τον είχε καταγράψει να δακρύζει εντός της Βουλής από το άγχος και την πίεση των ημερών αφού πλέον είχαν ακουστεί τα 738 «ναι» για τον 87χρονο Πρόεδρο. Φωτογραφίες που αντιπαραβάλλονταν με τα γέλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι όταν «καιγόταν» η υποψηφιότητα Πρόντι στη Βουλή από τους «αντάρτες» των Δημοκρατικών…

Μετά την παραίτηση Μπερσάνι και της ηγετικής ομάδας (παραιτήθηκε και η πρόεδρος Ρόζι Μπίντι) το Δημοκρατικό Κόμμα οδεύει σε έκτακτο συνέδριο, πιθανώς το Σεπτέμβριο.

Ο 38χρονος δήμαρχος της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι, βασικός εσωκομματικός αντίπαλος του Μπερσάνι, είναι γνωστό πως διεκδικεί την ηγεσία αν και επί του παρόντος τηρεί στάση αναμονής. Δείχνει έως και έκπληκτος για τις εξελίξεις παρόλο που οι υποστηρικτές του ούτε τον Φράνκο Μαρίνι ψήφισαν, ούτε τον Ρομάνο Πρόντι…

Στους «αποστάτες» ήταν και ο μικρός εταίρος της Κεντροαριστεράς, το κόμμα Αριστερά και Ελευθερία (Sel) του Νίκι Βέντολα, που στήριξε τον υποψήφιο του Κινήματος 5 Αστέρων, καθηγητή Νομικής Στέφανο Ροντοτά. Η συμμαχία με το Δημοκρατικό Κόμμα έχει επίσης «πεθάνει».

Όσο για τις εξελίξεις στους κόλπους των ίδιων των Δημοκρατικών εκφράζονται φόβοι ακόμη και για διάσπαση σε τρεις πολιτικές δυνάμεις -κεντρώα, σοσιαλδημορατική και αριστερή. Μεγάλη προβολή στα ιταλικά μέσα έχει το σχόλιο του πρώην προέδρου της Γερουσίας Φράνκο Μαρίνι: «Συνέβησαν χυδαία και άδικα πράγματα. Το κόμμα έχασε όλη του την αξιοπιστία και πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να την ξαναβρεί».

Κατακλύζουν τη Ρώμη οι Γκριλίνι


Μεγάλος φόβος των Δημοκρατικών είναι να μετακινηθούν απογοητευμένοι ψηφοφόροι τους προς τον Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος αντέδρασε στην επανεκλογή Ναπολιτάνο βγάζοντας τους Γκριλίνι στους δρόμους και το Σάββατο και την Κυριακή, και καταγγέλλοντας πραξικόπημα. Η δήλωση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, με τον ίδιο τον Στέφανο Ροντοτά να αποστασιοποιείται.

Ο Γκρίλο την Κυριακή επανήλθε… μετριάζοντας τη δήλωση σε «πονηρό μικρό πραξικόπημα» με στόχο να «σωθεί» ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Το Δημοκρατικό Κόμμα «μάς ζήτησε ψήφους, όχι συνεργασία» είπε κατακεραυνώνοντας την άρνηση Μπερσάνι να υποστηριχθεί από την κεντροαριστερά η υποψηφιότητα του Στέφανο Ροντοτά.

Το ζήτημα της αμνηστίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι -που δικάζεται για διαφθορά και το σκάνδαλο Ρούμπιγκεϊτ- αποτέλεσε παράγοντα για τη διαίρεση της κεντροαριστεράς ως προς τους υποψήφιους προέδρους, καθώς ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας έχει την αρμοδιότητα να χρίσει τον Καβαλιέρε ισόβιο γερουσιαστή, επιτρέποντάς του να διατηρήσει την κοινοβουλευτική ασυλία.

Ως προς τις διακηρύξεις του Μπέπε Γκρίλο, ο ιδρυτής των Πέντε Αστέρων δήλωσε, επίσης, ότι θα πρέπει «να τον ευχαριστούν» διότι δεν μετέβη στη Ρώμη το βράδυ του Σαββάτου για να μιλήσει στους διαδηλωτές προς αποφυγή τυχόν επεισοδίων. Επίσης, στράφηκε ξανά κατά των μέσων ενημέρωσης -ειδικά σε βάρος των L’Unità, Repubblica και L’espresso- λέγοντας ότι τον περιγράφουν σαν τον Χίτλερ.

Οι Γκριλίνι έχουν ξεχυθεί κατά χιλιάδες στους δρόμους. «Πολιτική σύσκεψη» πραγματοποιούν στην πλατεία Αγίων Αποστόλων στη Ρώμη και διαδήλωση στο Κολοσσαίο.

«Λυπάμαι για τον Μπερσάνι, αλλά τα πολιτικά κόμματα τελείωσαν. Να πάνε όλοι στα σπίτια τους» φωνάζει στο γνωστό μοτίβο ο Μπέπε Γκρίλο…

Ευαγγελία Μπίφη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Αυτό είναι ξενοφοβία» – Στην αντεπίθεση οι Πολωνοί για την κριτική στον Σιμόν Μαρτσίνιακ

Οι Πολωνοί πέρασαν στην αντεπίθεση για την κριτική των Γερμανών στον διαιτητή του αγώνα Ρεάλ-Μπάγερν, Σιμόν Μαρτσίνιακ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024