Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μαύρος καπνός στις δύο πρώτες ψηφοφορίες για πρόεδρο της Ιταλίας

Μαύρος καπνός στις δύο πρώτες ψηφοφορίες για πρόεδρο της Ιταλίας

Βαριά ήττα συνιστά για τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι ο «μαύρος καπνός» που αναδύθηκε στις δύο πρώτες ψηφοφορίες για την εκλογή του νέου προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας. Ο Μπερσάνι ρίσκαρε τη διάσπαση στην Κεντροαριστερά με την επιλογή του 80χρονου Φράνκο Μαρίνι και έχασε, καθώς η «εξέγερση» των Δημοκρατικών τορπίλισε -και τις δύο φορές- μια γρήγορη εκλογή του υποψήφιου προέδρου που υποστηρίχθηκε επίσης από την μπερλουσκονική δεξιά και το κεντρώο μέτωπο Μόντι. Αβεβαιότητα, έριδες και διαπραγματεύσεις για τη συνέχεια...

Βαριά ήττα συνιστά για τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι ο «μαύρος καπνός» που αναδύθηκε στις δύο πρώτες ψηφοφορίες για την εκλογή του νέου προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας. Ο Μπερσάνι ρίσκαρε τη διάσπαση στην Κεντροαριστερά με την επιλογή του 80χρονου Φράνκο Μαρίνι και έχασε, καθώς η «εξέγερση» των Δημοκρατικών τορπίλισε -και τις δύο φορές- μία γρήγορη εκλογή του υποψήφιου προέδρου που υποστηρίχθηκε επίσης από την μπερλουσκονική δεξιά, το κέντρο Μόντι και τη Λέγκα του Βορρά.

Ο Φράνκο Μαρίνι δεν κατόρθωσε να αποσπάσει στην πρώτη ψηφοφορία τα δύο τρίτα των ψήφων (672 «ναι» σε σύνολο 1.007 βουλευτών, γερουσιαστών και εκπροσώπων περιφερειών) που απαιτούνται για την ανάδειξη προέδρου κατά την πρώτη μυστική ψηφοφορία.

Ο βαθιά καθολικός πρώην πρόεδρος της Γερουσίας και πρώην επικεφαλής του μετριοπαθούς συνδικάτου CISL απέσπασε 521 ψήφους, μόλις 20 περισσότερες από την απόλυτη πλειοψηφία. Το ρήγμα στην Κεντροαριστερά είναι εμφανές, περίπου το ένα τρίτο των εκλεγμένων αντιπροσώπων του Δημοκρατικού Κόμματος δεν τον υποστήριξε.

Ψήφοι των Δημοκρατικών κατευθύνθηκαν στον υποψήφιο Σέρτζιο Καμπαρίνο, ενώ τα μέλη του κόμματος Αριστερά και Ελευθερία (Sel) του Νίκι Βέντολα, του μικρού εταίρου της Κεντροαριστεράς, στράφηκαν προς τον υποψήφιο του Κινήματος 5 Αστέρων Στέφανο Ροντοτά. Ο νομικός, πρώην υπεύθυνος της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων, συγκέντρωσε 240 ψήφους.

Καταμετρήθηκαν επίσης περισσότερα από 100 λευκά ή άκυρα ψηφοδέλτια.

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφτηκε σε γενικές γραμμές και στη δεύτερη ψηφοφορία, όπου και πάλι ο Μαρίνι έμεινε πολύ μακρία από τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων.

Η τρίτη ψηφοφορία θα γίνει το πρωί της Παρασκευής αλλά η τέταρτη, επίσης την Παρασκευή, είναι πλέον καθοριστική αφού εκεί υπάρχει η (θεωρητικά) πολιτικά πιο εύκολη πλειοψηφία του 50% συν μία ψήφο.

Ρήγμα στο Pd

Η εξέγερση εντός του Δημοκρατικού Κόμματος (Pd) ήλθε κυρίως από το «στρατόπεδο» του Ματέο Ρέντσι, του 38χρονου δημάρχου της Φλωρεντίας και βασικού εσωκομματικού αντιπάλου του Μπερσάνι, ο οποίος είχε διαμηνύσει από την Τετάρτη ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει «υποψήφιο του περασμένου αιώνα».

Διαρροές υπήρξαν πιθανώς και από τους κόλπους του μπερλουσκονικού Λαού της Ελευθερίας (Pdl) και της Επιλογής Πολιτών (Sc) του Μάριο Μόντι. Την υποψηφιότητα Μαρίνι στήριξε, πάντως, και η Λέγκα του Βορρά του Ρομπέρτο Μαρόνι.

Υπό το βάρος των εξελίξων ο Ρέντσι μετέβη στη Ρώμη για συνάντηση με τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, καθώς η κεντροαριστερά καλείται να βρει τρόπο να ανακτήσει τη χαμένη της ενότητα. Η κατάσταση είναι αβέβαιη και σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο επιστρέφει ακόμη και το σενάριο υποψηφιότητας του Ρομάνο Πρόντι.

Μπροστά στο «φόβητρο» Πρόντι, ο γραμματέας του μπερλουσκονικού Λαού της Ελευθερίας (Pdl) Αντζελίνο Αλφάνο κάλεσε το Δημοκρατικό Κόμμα να επιδιώξει διακομματική συμφωνία για άλλον υποψήφιο πέραν του Φράνκο Μαρίνι.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι και Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατευθύνουν τα κόμματά τους να ψηφίσουν λευκό μέχρι την τέταρτη ψηφοφορία, οπότε και απαιτείται απλή πλειοψηφία.

Αυτό καταδεικνύει ότι Μπερσάνι, Μπερλουσκόνι, Μόντι και Μαρόνι μπορεί να προσπαθήσουν να «κάψουν» την υποψηφιότητα Μαρίνι με άλλες δυο αποτυχίες και να προσπαθήσουν να την στηρίξουν και πάλι, δυναμικά, το απόγευμα της Παρασκευής, κατά την τέταρτη ψηφοφορία, όταν θα αρκούν 504 ψήφοι.

Μένει όμως να διαπιστωθεί στο μεταξύ πως θα εξελιχθεί η εσωτερική αντιπαράθεση των Δημοκρατικών. Πέραν του Ματέο Ρέντσι, σοβαρές επιφυλάξεις για την υποψηφιότητα Μαρίνι έχουν εκφράσει επίσης βουλευτές και γερουσιαστές που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι.

Τις προηγούμενες εβδομάδες ως λύσεις ευρείας αποδοχής προβάλλονταν τα ονόματα του πρώην κομμουνιστή Μάσιμο Ντ’Αλέμα και του σοσιαλιστή Τζουλιάνο Αμάτο, αλλά και οι δυο υποψηφιότητες προκαλούσαν αρνητικές αντιδράσεις στους κόλπους της κεντροαριστεράς.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Κινήματος 5 Αστέρων Μπέπε Γκρίλο χαρακτήρισε «καταστροφή» την επιλογή των κύριων ιταλικών κομμάτων να στηρίξουν τον Μαρίνι για την προεδρία. «Είναι ένας άνθρωπος του συστήματος. Ήταν χριστιανοδημοκράτης, συνδικαλιστής, πρόεδρος της Γερουσίας. Η εκλογή του θα ήταν μια καταστροφή» δήλωσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024