Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η αντιπολίτευση επιχειρεί «πραξικόπημα», λέει ο συνεχιστής του Τσάβες

Η αντιπολίτευση επιχειρεί «πραξικόπημα», λέει ο συνεχιστής του Τσάβες

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε διαδηλώσεις και επεισόδια που δυναμιτίζουν το μετεκλογικό σκηνικό στη Βενεζουέλα. Ο συνεχιστής του Τσάβες, Νικολάς Μαδούρο, (που ανακηρύχθηκε επισήμως νικητής παρά τις αντιδράσεις) κατηγορεί τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες ότι επιδιώκει πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης και απαγορεύει προγραμματισμένη για την Τετάρτη διαδήλωση με αίτημα την ανακαταμέτρηση των ψήφων.

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε διαδηλώσεις και επεισόδια που δυναμιτίζουν το μετεκλογικό σκηνικό στη Βενεζουέλα. Ο συνεχιστής του Τσάβες, Νικολάς Μαδούρο, κατηγορεί τον αντιπολιτευόμενο ηγέτη Ενρίκε Καπρίλες ότι επιδιώκει πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης και απαγορεύει διαδήλωση με αίτημα την ανακαταμέτρηση ψήφων.

Οι πρώτες προεδρικές εκλογές μετά τον Ούγκο Τσάβες κατέδειξαν ένα εκλογικό σώμα διχασμένο και όξυναν ακόμη περισσότερο την πόλωση των τελευταίων εβδομάδων. Το τεταμένο πολιτικά κλίμα, που διαχέεται πλέον και στην κοινωνία της Βενεζουέλας, συντηρούν με δηλώσεις και συγκεντρώσεις και οι δύο πλευρές.

Ο Νικολάς Μαδούρο -ο οποίος ανακηρύχθηκε επισήμως νικητής παρά τις αντιδράσεις- καταγγέλλει τον Ενρίκε Καπρίλες ότι επιχειρεί πραξικόπημα και απαγορεύει τη διαδήλωση που προγραμματίζει για την Τετάρτη η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, ζητώντας τη διενέργεια επανακαταμέτρησης των ψήφων. «Είναι ώρα για σκληρή αντιμετώπιση» λέει ο Μαδούρο…

Ο 40χρονος δικηγόρος Ενρίκε Καπρίλες απάντησε ότι ο «στερούμενος νομιμοποίησης Νικολάς Μαδούρο ‘διέταξε’ τη βία, για να αποφύγει να γίνει η ανακαταμέτρηση των ψήφων. Αυτοί [η κυβέρνηση] ευθύνονται για τα περιστατικά βίας».

Ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι επτά άτομα σκοτώθηκαν και 61 τραυματίστηκαν στη διάρκεια επεισοδίων που ξέσπασαν στη διάρκεια διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης. Τουλάχιστον 135 άτομα έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι για ανάμειξη σε βίαια επεισόδια.

Οι θάνατοι σημειώθηκαν στην περιοχή της πρωτεύουσας και την επαρχία όταν εκατοντάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους, εμποδίζοντας την κυκλοφορία, καίγοντας ελαστικά, συγκρουόμενοι σε ορισμένες περιπτώσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Σε τουλάχιστον μία περίσταση, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και έριξε σφαίρες από καουτσούκ σε σύγκρουση με κουκουλοφόρους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι πετούσαν πέτρες στους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας σε πλούσια συνοικία του Καράκας.

Μετά τις εκλογές της Κυριακής, στις οποίες κατά την ανακοίνωση της εφορευτικής επιτροπής ο εκλεκτός του Ούγκο Τσάβες, Νικολάς Μαδούρο, επικράτησε οριακά με 50,8% έναντι 49% του Ενρίκε Καπρίλες, το κλίμα είναι οξυμένο.

Ο Καπρίλες ζήτησε επανακαταμέτρηση υποστηρίζοντας ότι επικράτησε σε ψήφους και καταγγέλλοντας σωρεία παραβάσεων. Αν και αρχικά ο Μαδούρο δεν ήταν εντελώς αρνητικός στο ενδεχόμενο, η εκλογική επιτροπή το απέκλεισε και ο ίδιος ανακηρύχθηκε επισήμως νικητής παρά τις αντιδράσεις.

Το τεταμένο πολιτικά κλίμα, που διαχέεται και στην κοινωνία της Βενεζουέλας, συντηρούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και οι δύο πλευρές. «Δεν θα αγνοήσουμε την θέληση του λαού, πιστεύουμε ότι κερδίσαμε» είπε ο Καπρίλες σε συνέντευξη Τύπου, υπογραμμίζοντας ότι θέλει μια ειρηνική επίλυση του ζητήματος.

«Φασίστα Καπρίλες, σε διαβεβαιώνω προσωπικά ότι θα πληρώσεις για το κακό που έκανες στην πατρίδα», έγραψε στο Twitter o πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Ντιοντάνο Καμπέλο…

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

«Αυτό είναι ξενοφοβία» – Στην αντεπίθεση οι Πολωνοί για την κριτική στον Σιμόν Μαρτσίνιακ

Οι Πολωνοί πέρασαν στην αντεπίθεση για την κριτική των Γερμανών στον διαιτητή του αγώνα Ρεάλ-Μπάγερν, Σιμόν Μαρτσίνιακ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024