Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Υποβαθμίζει ο Λευκός Οίκος τα περί πυρηνικών κεφαλών της Βορείου Κορέας

Υποβαθμίζει ο Λευκός Οίκος τα περί πυρηνικών κεφαλών της Βορείου Κορέας

Τις ανησυχίες που πυροδότησαν εκτιμήσεις που εμπεριέχονται σε έκθεση της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Πενταγώνου DIA έρχεται να υποβαθμίσει ο Λευκός Οίκος, λέγοντας ότι το βορειοκορεατικό καθεστώς «δεν έχει επιδείξει» ότι διαθέτει την ικανότητα να αναπτύξει πυραύλους με πυρηνική κεφαλή. Την ίδια στιγμή, ο Τζον Κέρι προειδοποιεί την Πιονγιάνγκ να μην προχωρήσει σε νέα εκτόξευση πυραύλου, και η Ρωσία καλεί το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ-ουν να αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση.

Τις ανησυχίες που πυροδότησε η δημοσιοποίηση εκτιμήσεων που εμπεριέχονται σε έκθεση της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Πενταγώνου DIA έρχεται να υποβαθμίσει ο Λευκός Οίκος, λέγοντας ότι το βορειοκορεατικό καθεστώς «δεν έχει επιδείξει» ότι διαθέτει την ικανότητα να αναπτύξει πυραύλους με πυρηνική γόμωση.

Την ίδια στιγμή, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι προειδοποιεί (από το έδαφος της Σεούλ) την Πιονγιάνγκ να μην προχωρήσει σε νέα εκτόξευση πυραύλου, και η Ρωσία καλεί το διεθνώς απομονωμένο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ-ουν να αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση στην κορεατική χερσόνησο.

«Η Βόρειος Κορέα δεν έχει επιδείξει ότι έχει την δυνατότητα να αναπτύξει έναν πύραυλο με πυρηνική κεφαλ» δήλωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζέι Κάρνεϊ την Παρασκευή, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν σε κάθε περίπτωση «τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας» στην τρέχουσα κρίση.

Την έκθεση της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών έφερε στο προσκήνιο την Πέμπτη ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Νταγκ Λάμπορν, ο οποίος επικαλέστηκε απόσπασμα που αναφέρει ότι η Βόρειος Κορέα διαθέτει την δυνατότητα να κατασκευάσει σε μικρή κλίμακα πυρηνικές κεφαλές και να τις προσαρμόσει σε βαλλιστικούς πυραύλους, αλλά με «μικρή» αξιοπιστία προς το παρόν.

Ο Τζέι Κάρνεϊ υπογράμμισε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ότι αν και η Πιονγιάνγκ συνεχίζει να επιδιώκει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, δεν έχει ακόμη την ικανότητα να τοποθετήσει μια πυρηνική κεφαλή σε πύραυλο και να τον εκτοξεύσει.

Στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών είχαν ήδη επιχειρήσει να υποβαθμίσουν τη σημασία της έκθεσης, λέγοντας ότι το επίμαχο απόσπασμα ήταν μέρος μίας προκαταρκτικής εκτίμησης που δεν υπήρχε πρόθεση να δημοσιοποιηθεί και δεν έφτασε ποτέ στα ανώτατα επίπεδα της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι δημόσιες αναφορές στην έκθεση της DIA ήλθαν σε κάθε περίπτωση να εντείνουν τις ανησυχίες για την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο.

Μετά την προειδοποίηση του Μπαράκ Ομπάμα προς το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ-ουν πως οι ΗΠΑ «είναι έτοιμες για κάθε απαιτούμενο μέτρο» και η Πιονγιάνγκ πρέπει τώρα να σταματήσει την πολεμοχαρή προσέγγισή της, ο επικεφαλής διπλωματίας Τζον Κέρι διεμήνυσε την Παρασκευή στη Βόρειο Κορέα πως θα ήταν «πρόκληση» και «τεράστιο λάθος» μία νέα πυραυλική εκτόξευση.

Οι δηλώσεις του Τζον Κέρι ήλθαν από τη Σούλ, η οποία έχει τεθεί σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής καθώς η Πιονγιάνγκ έχει μετακινήσει δύο πυραύλους στις ανατολικές ακτές της και απειλεί το Νότο σε καθημερινή βάση.

Στη νοτιοκορεατική πρωτεύουσα βρέθηκε την ίδια ημέρα και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος και καταδίκασε την «προκλητική ρητορική και δραστηριότητα» της Πιονγιάνγκ, λέγοντας ότι «συνιστά σοβαρή απειλή προς την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα».

Από ρωσικής πλευράς, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Παρασκευή πως η Μόσχα ζήτησε μετ’ επιτάσεως από τη Βόρειο Κορέα να αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση.

Σε συνάντηση μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Ίγκορ Μοργκούλοφ και του πρεσβευτή της Πιονγιάνγκ στην την Μόσχα, η Ρωσία «απηύθυνε στη Βόρειο Κορέα επίμονη έκκληση να απέχει από ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Επιπλέον, ο επικεφαλής διπλωματίας της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος επισκέπτεται το Πεκίνο, δήλωσε πως η κινεζική ηγεσία «ανησυχεί πολύ» για την ένταση που έχει δημιουργηθεί.

«Υπάρχει μία υψηλή ένταση αυτή τη στιγμή λόγω της Βορείου Κορέας στη χερσόνησο. Είμαστε πολύ ανήσυχοι. Και οι Κινέζοι φίλοι μας επίσης, όπως το συζητήσαμε» είπε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

«Οι Κινέζοι μας είπαν επίσης ότι καταβάλλουν τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να μειωθεί η ένταση» επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου ο Φαμπιούς, προσθέτοντας: «Νομίζω ότι πραγματικά ενδιαφέρονται να μειωθεί η ένταση, κάτι που απαιτεί προφανώς μια αλλαγή στάσης από τον σημερινό δικτάτορα» της Βορείου Κορέας.

Ο Λοράν Φαμπιούς μετέβη στο Πεκίνο για να προετοιμάσει την επικείμενη επίσκεψη στην Κίνα του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Την Παρασκευή είχε σήμερα συνομιλίες με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, τον σύμβουλο του κράτους υπεύθυνο για την διπλωματία Γιανγκ Τζιετσί και τον νέο Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Ουάνγκ Γι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο «Superman» Ποντένσε έκλεισε εισιτήριο για τις 25 Ιουλίου, ο Ολυμπιακός όμως θέλει Ευρώπη στις… 25 Σεπτέμβρη (vids)

Ο Ντανιέλ Ποντένσε ανάγκασε τη Λεωφόρο να υποκλιθεί στο ταλέντο του και έκανε ήδη μια… δουλειά για τον Ολυμπιακό. Αλλά…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024