Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Συγγνώμη για το «στόλισμα», είπε ο πρόεδρος της Ουρουγουάης στην Αργεντινή

Συγγνώμη για το «στόλισμα», είπε ο πρόεδρος της Ουρουγουάης στην Αργεντινή

Έξι μέρες πέρασαν από εκείνη την άβολη στιγμή, όταν ο πρόεδρος της Ουρουγουάης χωρίς να γνωρίζει ότι τα μικρόφωνα είναι ανοικτά (σύμφωνα με μία εκδοχή), «στόλιζε» κανονικά τον μακαρίτη τέως πρόεδρο και την νυν πρόεδρο της Αργεντινής. «Τούτη εδώ η γριά είναι χειρότερη από τον μονόφθαλμο» είπε τότε. Σήμερα, ζήτησε συγγνώμη.

Έξι μέρες πέρασαν από εκείνη την άβολη στιγμή, όταν ο πρόεδρος της Ουρουγουάης χωρίς να γνωρίζει ότι τα μικρόφωνα είναι ανοικτά (σύμφωνα με μία εκδοχή), «στόλιζε» κανονικά τον μακαρίτη τέως πρόεδρο και την νυν πρόεδρο της Αργεντινής.

Στη διάρκεια συνομιλίας, ο πρόεδρος Χοσέ Μουχίκα εξηγούσε στον συνομιλητή του ότι παλαιότερα για να καταφέρεις κάτι σε σχέση με την Αργεντινή, έπρεπε να μιλήσεις με την Βραζιλία.

Και ενώ συνεχιζόταν η συζήτηση, το θέμα έφτασε στον τέως πρόεδρο Νέστορ Κίρνσερ και τη σύζυγό του, νυν πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες.

Θεωρώντας ότι τα μικρόφωνα ήταν κλειστά, είπε: «τούτη εδώ η γριά είναι χειρότερη από τον μονόφθαλμο».

Η «γριά» του διαλόγου προφανώς είναι η ομόλογός του Κριστίνα Φερνάντες και «μονόφθαλμος» ο Νέστορ Κίρσνερ, ο οποίος έμοιαζε με μονόφθαλμο, επειδή το ένα του μάτι ήταν σχεδόν κλειστό.

Στον ίδιο διάλογο, ο Μουχίκα συμπλήρωσε ότι τουλάχιστον ο «μονόφθαλμος» ήταν πολιτικός, αντίθετα η Κριστίνα είναι «ξεροκέφαλη». Σχολίασε μάλιστα δηκτικά την επίσκεψή της στον Πάπα Φραγκίσκο και το δώρο που του πρόσφερε.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, εξέφρασε και επίσημα τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός, ιδίως για τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιήθηκαν για έναν άνθρωπο που δεν ζει πλέον (ο Κίρνσερ πέθανε το 2010).

Ο Μουχίκα επέλεξε πάλι το μικρόφωνο για να ζητήσει συγγνώμη. «Θέλω να απολογηθώ για όσους στεναχώρησα τις τελευταίες μέρες με τα λεγόμενά μου» είπε μιλώντας στον σταθμό Μ24 της χώρας του.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος αναφέρθηκε σε μια πικρή αλήθεια: η χώρα του έχει μεγάλη ανάγκη την Αργεντινή. Όταν ο γείτονας είναι καλά, είναι όλοι καλά. Και το αντίστροφο.

«Η Αργεντινή έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Έχει προβλήματα; Όλοι έχουμε! Μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι οι κινήσεις της πολλές φορές μας επηρεάζουν; Ασφαλώς!

» Όμως μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αργεντινών μάς αγαπά και μας σέβεται; Ούτε αυτό μπορεί κανείς να το αρνηθεί. Όποιος μελετήσει ιστορία γνωρίζει ότι όταν η Αργεντινή πάει καλά και εμείς κερδίζουμε. Και το αντίθετο. Αν δεν πηγαίνει καλά, υποφέρουμε.»

Μια σχέση αγάπης-μίσους

Οι δοκιμασίες στις σχέσεις των δύο χωρών έχουν πάρει λίγο τη μορφή ρουτίνας. Τα χρόνια της Αργεντινής χρεοκοπίας, ο τότε πρόεδρος της Ουρουγουάης είχε αποκαλέσει «ληστές» τους γείτονές του. Αναγκάστηκε όμως να ζητήσει συγγνώμη, παρουσία του τότε αργεντινού ομολόγου του.

Οι διμερείς σχέσεις επιδεινώθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 2000, όταν η Ουρουγουάη επέτρεψε την εγκατάσταση και λειτουργία εργοστασίου επεξεργασίας χάρτου στα σύνορα με την Αργεντινή.

Οι ανησυχίες των αργεντινών για το περιβάλλον είχαν σαν αποτέλεσμα να αποκλειστεί για 3,5 χρόνια το συνοριακό πέρασμα στην επίμαχη περιοχή. Η Ουρουγουάη θεωρούσε ότι ο αποκλεισμός των συνόρων -με σοβαρότατες εμπορικές συνέπειες για την ίδια- γινόταν με τις ευλογίες του τότε προέδρου Νέστορ Κίρσνερ.

Η διμερής διαφορά λύθηκε τελικά το 2010, αφού προηγήθηκε απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης υπέρ της Ουρουγουάης. Η νυν πρόεδρος και ο Μουχίκα συναντήθηκαν, έκλεισαν το ζήτημα και οι Αργεντινοί με βαριά καρδιά άνοιξαν το συνοριακό πέρασμα.

Αργότερα ο Μουχίκα είπε ότι οι σχέσεις των Ουρουγουανών με τους γείτονες είναι δύσκολες και ότι συχνά «για να τους αντέξουμε αναγκαζόμαστε να καταπίνουμε βατράχια» -όπως είναι η έκφραση στα ισπανικά.

Όταν το μικρόφωνο «καίει» πολιτικούς

Φυσικά ο Χοσέ Μουχίκα δεν είναι ο πρώτος πολιτικός που πέφτει θύμα του ανοικτού μικροφώνου. Το 1984 στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν ανακοίνωσε από το μικρόφωνο ότι ξεκινά ο αφανισμός της ΕΣΣΔ. Το «αστείο» έγινε ενώ δοκίμαζε την ένταση του ήχου προτού ξεκινήσει το ραδιοφωνικό του διάγγελμα στο Έθνος.

Στην προεκλογική εκστρατεία του 2000 ο Τζορτζ Ο. Μπους, συνοδευόμενος από τον Ντικ Τσένι, είχε αποκαλέσει «μεγάλο κόπανο» έναν δημοσιογράφο, άποψη με την οποία συμφώνησε και ο Τσένι.

Στα μέσα της δεκαετίας του 2000, το μικρόφωνο εξέθεσε τον πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ. Ανέμενε μαζί με τους Πούτιν και Γκέρχαρντ Σρέντερ την απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για την πόλη που θα φιλοξενούσε τους Αγώνες του 2012. Το Παρίσι διεκδικούσε τους Αγώνες, όπως και το Λονδίνο.

«Πώς μπορείς να εμπιστευθείς τους Βρετανούς με αυτή την τόσο κακή κουζίνα;» είπε ο Σιράκ. Δυστυχώς για τον ίδιο, οι «Αθάνατοι» δεν ασχολήθηκαν τόσο με την μαγειρική και δικαίωσαν το Λονδίνο.

Αλλά και ο Νικολά Σαρκοζί είχε αγνοήσει την κάμερα που έγραφε όταν ένας δημοσιογράφος τον πίεζε ασφυκτικά για τις συγκρούσεις αστυνομίας-απεργών στο Παρίσι. «Νομίζεις ότι δίνω δεκάρα για αυτά που λες;» του είπε.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η «ανάκριση» του Έσε: Τι είπε για Μέσι, Μαραντόνα και Πελέ (vid)

Ο Έσε αποκάλυψε αρκετά πράγματα για εκείνον απαντώντας στο QnA που δημοσίευσε ο Ολυμπιακός στα social media.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024